6 Petua mengempiskan perut dan melangsingkan badan.

 

 

Hello dan selamat tengahari kepada anda semua.

Tengah hari ni saya nak postkan tips mengempiskan perut. Pada mereka yang baru bersalin waktu berpantang adalah waktu terbaik untuk mengempiskan perut. Pakai saja bengkung bersalin tu sehingga 44 hari. Juga hanya tanggal waktu nak mandi sahaja. Selepas mandi pakai bengkung semula.

Cara ini lebih berkesan kerana jika kita tidak memakai bengkung, kita mempunyai potensi untuk makan lebih dari yang patut. Ada juga yang memakai bengkung di sebelah pagi tetapi menanggalkannya di waktu petang dan berlarutan sehingga malam. Cara ini kurang efektif kerana kita tidak bersungguh-sungguh dan sudah tentu kita tidak boleh merungut jika sehabis pantang perut kita masih menggeleber!

Baiklah jom kita lihat satu persatu petua yang saya kumpul dari sebuah majalah dan buku petua. Mudah-mudahan hasilnya menggembirakan kita ya!Sangat mudah kerana bahan-bahan yang di gunakan adalah bahan yang murah malah boleh di pasar atau di tanam sendiri. Jadi kepada pembaca yang mahu mencuba petua-petua di bawah jangan lepaskan peluang.

1.Kempiskan perut dengan Asam Keping.

-Ambil satu atau 2 keping asam keping dan masukkan ke dalam segelas air panas..
-Biar beberapa jam sehingga asam keping menjadi kembang & air menjadi suam..
-Minum setiap pagi dan malam.
-Jika di amalkan selalu insyaalah perut yang buncit akan berkurangan.

2.Lansing dengan teh dan limau kasturi.

-Sebelum sarapan pagi elok di amalkan minum teh tanpa gula.
-Perahkan jus limau kasturi ke dalam teh anda.

3.Lansing dengan daun cekur.

-Ambil segenggam daun cekur, tepung beras,asam jawa,gula merah, gula pasir & garam.
-Campurkan kesemua bahan tadi dan di tumbuk.
-Masukkan 1/2 gelas air.
-Tapis dan minum selama 4 hari berturut- turut.

4.Khasiat asam jawa.

-Ramas air asam jawa dalam 1 gelas.
-Masukkan air tadi ke dalam peti sejuk.
-Minum air tersebut selepas makan tengah hari atau selepas makan malam.
-Lemak di badan pasti akan berkurangan.

5.Lansing dengan biji manjakani.

-Ambil 4 biji manjakani, 5 biji lada hitam dan 3 ulas bawang putih.
-Campur kesemua bahan tadi dan di rebus di dalam periuk tanah.
-Biar mendidih dan di sejukkan.
-Minum air rebusan ini 2 hari berturut-turut.
-Ia melansingkan badan di samping merawat luka dalaman bagi ibu yang baru bersalin.

6.Temu hitam.

-25 gm temu hitam
-25 gm bonglai
-Air 400 ml

-Rebus kesemua bahan tadi ke dalam air sehingga menjadi 200 ml.
-Selepas suam, masukkan sedikit jus limau nipis dan minum setiap hari semasa berpantang.

Kepada pembaca yang ingin dan sedang mencuba petua ini nanti bagi tahulah kepada pembaca blog yang lain. Mungkin kejayaan anda akan menjadi inspirasi kepada mereka yang mungkin gagal dalam usaha mereka selama ini.

Selamat mengempiskan perut!

Kak Rahimah

 

 

 

 

rahimah

Seorang surirumah sepenuh masa semenjak penghujung 2009 yang menjalankan perniagaan internet.Kesemua produk yang ada di laman web telah di uji terlebih dahulu sebelum di pasarkan untuk kepuasan pelanggan.Dapatkan tips , update dan promosi dengan melanggan newsletter mysetbersalin.com secara percuma.

More Posts - Website

45 Comments on 6 Petua mengempiskan perut dan melangsingkan badan.

  1. ve
    May 13, 2009 at 11:04 am (6 years ago)

    thank u buat infonya..iya nech gra prut Q yang radak buncit jd krg percaya diri. Thank u yach………

    Reply
  2. sofea
    May 15, 2009 at 6:09 pm (6 years ago)

    cam ner nk kmpis kn perut

    Reply
  3. mie
    May 21, 2009 at 12:53 am (6 years ago)

    Thank.. sy mmg nak kmpiskan perut ne.. dah nak kahwin.. bjpun dah tak muat.. ada tak petua lain

    Reply
  4. rahimah
    May 28, 2009 at 9:41 pm (6 years ago)

    Ve, sofea dan Mie,

    Sit up setiap hari pagi dan petang, boleh kempis perut.

    Reply
  5. noorakmaliyana
    June 15, 2009 at 5:27 am (6 years ago)

    hai saye liyana bagai mane kalau kite nak melangseng kan badan saye baru lepas bersalin sepas 6 bualan mcm2 badan saye naik,sori badan saye tak lah gemok mcm yang you all sangkekan tapi berisi sikit dia nak dekat pinggang so kalau boleh bia nak nampak kating sikit,umur saye baru belasan dan 19 atau nak masok 20 tahon macam 2 lah kalau boleh bagi lah petua dekat saye untok membakar lemak dalam badan ok yana opa………. sori lupe pulak tapi dekat sini banyak dan panjang sangat petunyer kalau boleh bagi lah yang ringkas punye senang nak di amalkan dan pendek bagi saye itu lah yang lebeh mujarab lagi ok

    Reply
  6. Mrs. H
    June 23, 2009 at 1:38 pm (5 years ago)

    Salam.. Pe kata gunakan krim halia mustajab? Setiap mlm sebelum tido. Tp bg yg menyusukan anak hati2 jgn terkena kat breast..

    Reply
  7. ila
    July 26, 2009 at 1:47 pm (5 years ago)

    salam.
    nk kempiskan perut lepas bersalin?u cuba la guna bengkug moden ngan krim sireh,i ada tgk kt 1 blog tue ramai gak la yg berhasil kempiskan perut..i pun ingat nk try jugak..u cube buka blog nie http://www.bengkungmoden.com.

    Reply
  8. misi lela
    August 11, 2009 at 2:37 pm (5 years ago)

    senang ja lau u all nak tampil cantik pas brsalin bagi la susu badan dkt ank yg baru lhir 2 klau boleh truskan smpai umor 2 thn eark,bkn je bentuk badan cntik tapi leh jarakkan kelahiran gak…..

    Reply
  9. ct
    September 5, 2009 at 3:16 am (5 years ago)

    petua ni boleh utk org remaja jg ka????

    Reply
  10. Petua Kempiskan Perut
    September 15, 2009 at 6:42 pm (5 years ago)

    Banyak juga yer petua mengempiskan perut kat sini. Saya selalu amalkan petua no.2 tu. Tapi saya buat lepas makan tengahari. Selain teh limau, boleh gak minum air limau suam. :)

    Reply
  11. sue
    October 27, 2009 at 4:31 am (5 years ago)

    apa petua nak kempiskan perut selepas bersalin secara pembedahan?adakah sama ngan bersalin normal?

    Reply
  12. farra
    November 1, 2009 at 9:16 am (5 years ago)

    tips nie t0k 0wg y dh bersalin je ke??
    law remaje na cube b0leyh ke ye?

    Reply
  13. leen
    February 18, 2010 at 3:20 pm (5 years ago)

    sy orgnya sederhana xgemuk xkurus,tp masalah sy skrng perut sy agak buncit.saya cuma mahu hilangknnya?bagaimana?

    Reply
  14. BeatricePace20
    March 1, 2010 at 10:01 am (5 years ago)

    It is known that money makes people free. But what to do when one does not have cash? The one way is to try to get the business loans or just collateral loan.

    Reply
  15. YUNG
    April 30, 2010 at 7:58 am (5 years ago)

    MINUM ASAM ASAM NI TK MENDATANGKAN PENYAKIT KE,CONTOH GASTRIK.

    Reply
  16. LET
    June 17, 2010 at 6:13 am (5 years ago)

    saya adalah ibu kepada dua orang anak sulong 5 thn dan bongsu 2 thn. saya orang nya tinggi tapi kata orang untuk ketinggiana saya tak nampak gemuk tapi saya rasa i dah tambah berat boleh tak i ambil set bersalin walaupun sudah 2 tahun lebih bersalin atau ikut petua tersebut.boleh tak i dapat apa apa keputusan yang bagus.

    Reply
  17. daisy
    July 20, 2010 at 5:27 am (4 years ago)

    :( dah pantang 30ari still x kurus… perut pun still buncit… camna ni???

    Reply
  18. nor asshikin
    July 25, 2010 at 12:23 pm (4 years ago)

    udah coba tak menjadi :cry:

    Reply
  19. alang
    August 27, 2010 at 12:00 pm (4 years ago)

    thank’s info’y..akan ku coba!! :lol:

    Reply
  20. wewen
    October 2, 2010 at 5:35 am (4 years ago)

    btul ke ptua nie..??nti klu cube laen lak jdinye… :D

    Reply
  21. gaithri gunaseelan
    October 9, 2010 at 2:06 am (4 years ago)

    hai kak saya nak tips mengurangkan berat badan.I baru bersalin dah setahun tetapi berat badan dah meningkat sebanyak 54kg.Lagipun perut i ni buncit sikit tak dapat pakai baju ketat.I melahirkan anak secara ceasern so i tak dapat berbekung. Jadi saya nak tips untuk masalah i ni dan i akan cuba untuk anak kedua . :(

    Reply
  22. vani
    October 14, 2010 at 11:43 am (4 years ago)

    hi kak sy nk tips untk perut buncit. sy dah cb petua yg kak bg tp x kesan. sy 173cm. 69kg. berat badan sy x ideal.. :( :( :( :( :roll:

    Reply
  23. ila
    October 20, 2010 at 4:00 pm (4 years ago)

    Sy pun ada masalah perut buncit ..lepas bsalin ank yg first berat naik dr 45 ke 48 kilo , n ank yg second 48kg naik ke 51.perut buncit.
    Emmm ada sesiapa yg tahu cam ne nk kempiskn perut yg bunci…da cube gune mcm2 jenis bengkung tapi still x kempis jgk krim pati halia pun sama x bkesan.
    Just mate5 pun cam gitu jgk turun skit je pas tu naik balik..ape nk bt nie..?help me plz :roll:

    Reply
  24. ctkus
    January 18, 2011 at 7:32 am (4 years ago)

    mmg susah nak kempiskan perut..i dah cuba bermacam2 tapi xjd gak..London Weight Management pun xjadi..i dah tensen sangat..suami dah komplen mcm2..saya berharap sangat sesape yang ada petua baik punya mcmne nk kempiskan perut yang mcm 5 bulan preg ni..

    Reply
    • shazlina abd kassim
      March 10, 2011 at 6:56 pm (4 years ago)

      MAAF YEA CIK CT KUS….. MSLH SAYA SAMA MCM AWAK….. TP BARU2 NIE, ADER SORANG TUKANG URUT DAN SAUNA KAMPUNG BG PETUA KAT MY HUBBY…. CUKA EPAL + MADU + AIR BERTAPIS…. ( PURE WATER ) MINUM….SEGALA KOTORAN DEGIL N SISA DEGIL DLM PERUT AKAN KELUAR MELALUI PEMBUANGAN AIR BESAR….( INSYAALLAH JIKA D AMALKAN LAH )…1 MORE, PENGAMBILAN FIBER D AMALKAN….INSYAALAH… BERKESAN….SAYA BARU NK CUBA…. ( fb saya shazlina abd kassim )

      Reply
  25. visha,penang
    March 3, 2011 at 1:46 pm (4 years ago)

    hi,kak,i ada 2 org anak keci 3 1/2 thn dan 1thn 3 bln,normal delivery..skrg masalah i memang perut,pinggang dekat ketiak semuak dah berisi,sebelum kahwin i 50kg tapi skrg 58kg,160cm. i memang nak guna petua yang kak bagi tapi i ada doubt sikit,la..i ada castric,jadi bolehkah i cuba cara teh dgn limau? i tak makan byk ,sehari sekali shj makan nasi.. walaupun i suri rumah tapi i buat kerja ruma byk,jaga anak,driving,tak ada masa utk tidur sebelah petang pun,malam pun i masuk tidur selepas 11pm,midnite kena bangun utk bancuh susu,,dan setiap hari i bangun pukul 5am,,tetap,,i put on weight lepas keguguran anak ketiga thn lalu julai…i tak pernah makan pil perancang,,breast i sagging,,,nampaknya suami i yang terlalu risau dan selalu compare with other ladies walaupun i well dress up,,,need ur advise,,i terlalu kekurangan tenaga juga,,selalu sakit belakang,lenguh2,,,masa pantang memang tak ada org jaga i… :cry:

    Reply
  26. ronif
    April 7, 2011 at 3:24 pm (4 years ago)

    ada lagi cara nak kempis perut dan kuruskan badan…minum jus manggis (produk vemma) dalam 2oz setiap hari seeloknya waktu pagi belum makan apa2…pastu sepanjang pagi minum air dalam 2 liter tapi bukan sekali gus minum sepanjang pagi…insyaallah akan rasa kenyang sampai tengahari…pastu tanpa sedar kawan2 akan kata “eh! nampak slim lah sekarang”..tak nak ke bila dapat kata2 macam tu…hehehehe…

    ok…..produk vemma tu boleh klik atau copy url kat bawah kalau nak tahu lanjut…

    http://www.surelumayan.com/abdul.ronif

    Reply
  27. Nadia
    April 13, 2011 at 4:40 am (4 years ago)

    Mak saya sapu jadam yg dimasak bersama asam jawa sebelum memakaikan bengkung..

    Reply
  28. yatzakie
    September 24, 2011 at 3:29 pm (3 years ago)

    tq info…tp kak,sya still bf baby lg..leh ke saye wat semua tips yg akak bg ni??selamat ke kak??

    Reply
  29. burung kenyalang
    October 27, 2011 at 8:56 am (3 years ago)

    kak…sye adeww masaalah kegemokkan cam neww nak bg kempis….
    :oops: :D :twisted: 8) :arrow:

    Reply
  30. Ayang
    October 31, 2011 at 3:06 pm (3 years ago)

    Macam mana nak kuruskan badan sebelm nait pelamin??risau la..

    Reply
  31. Alexfrg
    November 3, 2011 at 12:51 pm (3 years ago)

    Assalmkum..petua no 2 tu, bleh x diamalkan setiap hari? Terima kasih.

    Reply
  32. Ani
    December 2, 2011 at 4:01 am (3 years ago)

    Makasi ats infox sy brat 70kg n tinggi 170 sya bermaslah perun n payu darah agak besa jd bju smua smpt akan sy cba tipsx. Suami sy blang mgkn gara2 gmuk jd sy susah hamil pa ndk apa2 sy cba tipsx

    Reply
  33. personal loans
    January 5, 2012 at 3:50 am (3 years ago)

    I had a dream to start my own commerce, but I did not have got enough amount of cash to do it. Thank heaven my close mate told to use the credit loans. So I used the short term loan and made real my dream.

    Reply
  34. qistina000
    January 27, 2012 at 2:20 pm (3 years ago)

    sy nak sangat ikut cara kempis kan perut..tp masalah nya..anak sy myusu bdn…so takut da effect kat anak…so ,cmna ar nak buat supaya xeffect kat ank?????ade ke cara lain nak kempiskan perut??????

    Reply
  35. Artikel
    February 9, 2012 at 1:35 pm (3 years ago)

    tips yang sangat membantu untuk kesehatan…

    Reply
  36. siti
    February 13, 2012 at 2:11 am (3 years ago)

    saya ni ada masalah tentang berat badan sejak kawin dan ada anak ni badan saya semakin menjadi naik lah yang naik dekat punggung, perut dan dada… cam mana nak kurus kan tlg lah

    Reply
  37. rahimah
    February 14, 2012 at 5:31 am (3 years ago)

    siti, ada mcm-mcm petua dlm blog ni..try aje dulu salah satu tgk mana yg berkesan

    Reply
  38. heidi
    February 17, 2012 at 12:04 pm (3 years ago)

    saya baru jer lpas besalin tp scisor n bby pn myusu badan.ade x cra nk kmpiskn perut supaya x efect pda bby?sblm nie perut ok jer walaupun dh 3 kali sya csisor,tp masuk kli keempt ketara sgt buncitnya…

    Reply
  39. izaziz
    March 10, 2012 at 5:19 pm (3 years ago)

    nak cuba… rasa bersemangat sbb lepas bersalin 2 thn lepas, badan dah mengembang. Malu kat suami sebab dia dah slim

    Reply
  40. Asni
    March 16, 2012 at 3:11 pm (3 years ago)

    Thank you rahimah…moga sucess dalam bisness, admire u..

    Reply
    • zila mel
      September 6, 2012 at 2:01 pm (2 years ago)

      sy bru nk mncbe ni petua ke2 nt lau brhasil i bg tau you all k n tq for kak rahimah… :) :) :)

      Reply
  41. mila
    March 11, 2013 at 2:03 am (2 years ago)

    kesabaran juga amat perlu dlm proses pelangsingan badan ;)

    Reply

Leave a Reply

CommentLuv badge
;) :| :x :twisted: :roll: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :evil: :cry: :arrow: :P :D :?: :? :) :( :!: 8O 8)

Bulk Email Sender