2 Petua mudah merawat bayi yang demam.

Bayi yang demam atau kurang sihat pasti meragam dan anda juga pasti tidak dapat berehat dengan secukupnya. Jangan anda ambil mudah kerana jika panas badan terlalu tinggi, bayi anda mungkin akan terkena sawan. Anda boleh mencuba petua ini sementara anda dapatkan rawatan di hospital atau anda boleh melakukannya sebagai ikhtiar.

1.Mengurangkan panas badan dengan air asam jawa.

Caranya ambil sebuku asam jawa, ramas dengan sedikit air. Setelah pekat,sapukan air ramasan asam jawa tersebut pada ubun-ubun dan seluruh kepala. Biarkan sehingga lumuran tadi kering di kepala.Anda akan dapati , panas badan bayi anda akan berkurangan. Buat beberapa kali dalam sehari.

 

2.Mengurangkan panas badan dengan beras pulut.

Petua ini di ajar oleh ibu mertua saya ketika anak saya yang ke empat telah masuk minggu ke dua tidak sembuh. Caranya ambil segengam beras pulut dan di goreng tanpa minyak seperti anda membuat kerisik. Goreng sehingga beras pulut tadi berwarna kekuningan.

Setelah itu ambil sedikit beras pulut yang telah di goreng tadi dan di campurkan dengan secawan air panas. Tunggu air tadi suam dan di tapis.Bolehlah beri bayi anda minum air tersebut. Lebihan beras tadi boleh di buat mandi dengan mencampurkannya ke dalam air panas dan di buat mandian. Insyaalh panas badan bayi anda pasti akan berkurangan.

Semuga bayi anda cepat sembuh,

Kak Rahimah

rahimah

Seorang surirumah sepenuh masa semenjak penghujung 2009 yang menjalankan perniagaan internet.Kesemua produk yang ada di laman web telah di uji terlebih dahulu sebelum di pasarkan untuk kepuasan pelanggan.Dapatkan tips , update dan promosi dengan melanggan newsletter mysetbersalin.com secara percuma.

More Posts - Website

8 Comments on 2 Petua mudah merawat bayi yang demam.

 1. JANET JULIE
  June 16, 2010 at 4:21 am (5 years ago)

  bolehkah saya nak tahu cara nak gugurkan kandungan 6 bulan?

  Reply
  • david78
   September 27, 2011 at 1:59 am (4 years ago)

   :evil: illegal ke?

   Reply
 2. dragonfly
  December 7, 2010 at 11:25 am (4 years ago)

  tdk tkt b’dosa ka?bt apa bikin klu mau kc gugur?bongo!

  Reply
 3. siti
  October 16, 2011 at 5:31 am (4 years ago)

  t leh la cuba petua merawat anak demam. suhu bdn anak saya 37.5, saya tak mandikan dia. takut jadi ape2.btol ke?
  mlm tdi dia mengigil. tkut gak..tapi bila tutup kipas.pans plak.lastnya saya biar je dia mngigil. nasib baik tak jd pe2.
  tq

  Reply
 4. alia
  April 13, 2012 at 5:25 am (3 years ago)

  Salah satu yg saya tahu lumurkan badan dgn air asam jawa dan atas nasihat doktor juga ambil tuala basahan, perahkan tuala dan letakkan di bwh ketiak dan di dahi anak..

  Reply

3Pingbacks & Trackbacks on 2 Petua mudah merawat bayi yang demam.

Leave a Reply

CommentLuv badge
;) :| :x :twisted: :roll: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :evil: :cry: :arrow: :P :D :?: :? :) :( :!: 8O 8)

Bulk Email Sender