Petua menambah air susu ibu

Beberapa hari yang lepas, saya ada menerima email dari seorang pelanggan saya dari Singapura yang bertanyakan tentang cara menambah susu badan. Sebenarnya ramai juga ibu-ibu yang baru bersalin menghadapi masalah ini . Petua di bawah mungkin oleh membantu anda . Saya kongsikan petua tersebut di sini.

  •  Ambil kerak nasi yang panas dan campurkan dengan garam serta kelapa parut. Makan campuran bahan tersebut setiap hari.
  • Minum air barli panas 2 kali sehari.
  • Amalkan minum air rebusan sawi.

Saya tidak pernah mencuba petua ini tetapi jika anda mencubanya, jangan lupa beritahu kepada saya hasilnya.Jika berkesan mungkin pembaca yang lain boleh mencubanya juga.

Yang  prihatin,

Kak Rahimah

rahimah

Seorang surirumah sepenuh masa semenjak penghujung 2009 yang menjalankan perniagaan internet.Kesemua produk yang ada di laman web telah di uji terlebih dahulu sebelum di pasarkan untuk kepuasan pelanggan.Dapatkan tips , update dan promosi dengan melanggan newsletter mysetbersalin.com secara percuma.

More Posts - Website

22 Comments on Petua menambah air susu ibu

  1. Uminisa
    March 16, 2009 at 9:55 am (5 years ago)

    Salam…

    Saya pernah mencuba petua rebusan sawi yang diajarkan oleh ibu mentua saya…memang berkesan sangat…air susu takkan pernah kering…sehingga saya terpaksa mengepamnya keluar…:)

    Reply
  2. Mazlin
    July 13, 2009 at 7:38 am (5 years ago)

    Saya nak tanye bagaimana untuk menambahkan susu badan sebelum bersalin

    Reply
  3. mamazhul
    July 20, 2009 at 7:19 am (5 years ago)

    uminisa, tul ker leh byk susu kite klu mkn rebusan sawi tu? sawi rebus kosong @ msk cm biase nk letak garam gak

    Reply
  4. atiena
    August 7, 2009 at 1:21 am (5 years ago)

    boleh gunapakai tak petua ni utk ibu2 yg nak menyusukan semula bayi setelah terhenti sekian lama? (relaktasi). Tq

    Reply
  5. rahimah
    August 9, 2009 at 8:25 pm (5 years ago)

    atiena, cuba semula walaupun dah stop sebab bila di buat hari-hari ia kan flow semula.

    Reply
  6. nurul
    November 4, 2009 at 5:57 am (5 years ago)

    setiap hari saya makan sayur sawi, masak cam biasa, alhamdulillah, susu memang banyak. sekarang ni saya amalkan juga makan lobak. alhamdulillah, susu semakin banyak. nurse yang pernah rawat saya pernah pesan, if niat kita nak susukan sendiri baby, insyaallah..adalah susu. jangan lupa sentiasa berdoa minta susu sentiasa banyak.

    Reply
  7. ummi madihah
    November 5, 2009 at 9:16 am (5 years ago)

    salam..
    lg 1 petua,nk tmbh susu bdn..try ambl kapsul sprulina n jus pegaga.mmg mujarab sbb sy dh try byk gak kuar.puas la bb.lgpn,ia mmg elok utk prkmbgn & otak bb.sy pn ada amalkan madu.tp kn pastikn yg ori jer.mlm plak sy minum susu+kurma (blender skali).pergh…bb i mmg x pnh mrungut la stkt ni.br sbln sy amalkn..bdn bb sy dh brtmbh sht.tulangnya pn kuat.

    Reply
  8. yan
    February 24, 2010 at 6:57 am (5 years ago)

    Baby saya baru lapan bln tapi dah tk de air susu…….Susah ati tau…

    Reply
  9. yan
    February 24, 2010 at 6:57 am (5 years ago)

    Baby saya baru lapan bln tapi dah tk de air susu…….Susah ati tau…

    Reply
  10. noor
    March 26, 2010 at 2:51 am (4 years ago)

    salam..lobak yg dimkn tu lobak merah ke?

    Reply
  11. noor
    March 26, 2010 at 2:52 am (4 years ago)

    lg satu kemusykilan…susu yang diblend dengan kurma tu..susu tepung or susu segar?

    Reply
  12. sue
    December 8, 2010 at 3:51 pm (4 years ago)

    betul ke ramai yang berkata makan kubis boleh mengeringkan susu?

    Reply
  13. Rakan Farmasi
    February 12, 2011 at 5:12 am (4 years ago)

    Akak ada banyak petua untuk menambah susu ibu, tapi prinsipnya sama. Akak senaraikan prinsipnya di sini, ya:
    a) ibu mesti mendapat rehat yang mencukupi
    b) ibu minum banyak makanan cecair atau minum banyak air
    c) tingkatkan kandungan protein dalam gizi (serbuk protein dicampurkan dalam minuman harian). Tapi bila dah ambil banyak protein, mesti tingkatkan kandungan air yang diminum kerana protein boleh ‘mengeringkan’ cecair dalam badan.
    d) Bagi ibu-ibu yang tidak ada ‘luxury’ untuk mendapat rehat yang mencukupi, akak rekomenkan satu jenis supplement yang boleh didapati di kedai farmasi: Terbukti berkesan, mampu meningkatkan sebanyak 60% penghasilan susu dalam masa 2 minggu. Tidak perlu teruskan pengambilan supplement sekiranya sudah mencapai jumlah susu yang diingini.
    Nanti akak carikan namanya, k.

    Reply
  14. nik azlina nik ahmad
    February 17, 2011 at 5:47 am (4 years ago)

    tima kasih atas semua petua, insyaallah sy akn cuba beberapa petua yang diberi. anak sy lahir tk cukup bln, skrg sy dlm pantang n anak masih dithn d wad. tiap ari sy kena antar susu badan padanya. masalahnya tiap kali pereh hasil susu sikit jer, kadangkala sy agrk kecewa. namun sy kena kuat demi anak yg tercinta

    Reply
  15. nik azlina nik ahmad
    February 17, 2011 at 5:49 am (4 years ago)

    ikan yu boleh ke mkn dlm pantang

    Reply
  16. alin
    February 17, 2011 at 5:55 am (4 years ago)

    uminisa, rebusan sawi minum airnya ke @ makan sawinya? sawi putih @ sawi ijau?

    Reply
  17. sheqin
    September 9, 2011 at 5:31 am (3 years ago)

    salam….bayi saya sudah mencecah 3bln…sejak saya keje..bayi dah kurang minum susu bdn..masa lepas bsalin susu bdn terlalu byk..tapi sekarang bila pum keluar sedikit je..mcm mane nak tambh susu bdn..dan petua utk bayi kita myusu bdn semula….

    Reply
  18. rahimah
    September 9, 2011 at 10:48 pm (3 years ago)

    Sheqin,

    Boleh baca tips dan kerap menyusukan bayi akan meransang pengeluaran susu.Jangan putus asa :)

    Reply
  19. ibuintan
    October 14, 2011 at 4:24 am (3 years ago)

    sy nak tanya bagaimana nak menyusukan semula baby yg tak pernah menyusu ibu nie… ms bersalan saya ada tidak dapat bersama baby terpaksa berjauhan… bila dah 10 bulan br berjumpa dan sekarang saya nak menyusukan bayi sy dengan susu saya sendiri..mslh nya susu dan kering…? TOLONG BANTU saya…

    Reply
  20. areen
    November 4, 2011 at 3:51 pm (3 years ago)

    baby sy dah 10 bln,sekarang ni susu pun dah mula berkurang,n baby sy p ade jual kt farmasi.n ank menyusu sebelah payudara ja.belah knan je ,belah kiri x mau,semnjak dia umur4bulan xmau menyusu belah kiri,ntah kenape….ape name ubat yg buleh mennbah air susu jd banyak yg de jual kt farmasi,/yg senang d dpt…amalan mkn lobak tu lobak merah ke lobak putih,sawi pulak,sawi putih ke hijau

    Reply
  21. aaaaaaaaaa`
    November 12, 2011 at 9:29 am (3 years ago)

    domperidone

    Reply

Leave a Reply

CommentLuv badge
;) :| :x :twisted: :roll: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :evil: :cry: :arrow: :P :D :?: :? :) :( :!: 8O 8)

Bulk Email Sender