Tuam bayi anda untuk hilangkan kembung perut

Sewaktu berpantang kita bukan saja menjaga diri kita sendiri malah bayi kita juga. Jika kita lalai merawat bayi yang baru lahir, mereka akan mula meragam. Kita juga yang susah!.

Masalah bayi meragam kebiasaanya kerana kembung perut dan bayi akan mula merengek minta di belai. Apa kata setiap kali selesai memandikan bayi anda , demah bayi anda dengan tuam. Cara bertuam pun terpulang kepada anda untuk memilih yang paling praktikal.

Cara pertama menggunakan daun sirih yang di layur di atas tudung periuk dan di sapu sedikit dengan minyak kelapa .Agak-agak suam, demah atau tuam pada sekitar perut, pusat, ari-ari dan di sekitar kemaluan bayi ( terutama bayi lelaki yang selalu di serang angin pasang ).

Cara ke dua adalah dengan menggunakan ramuan herba jintan yang di campur dengan beberapa herba yang lain .Masukkan ke dalam ikatan kain ( seperti iktan sup bunjut adabi)..he…he mesti ada yang ketawa .Panaskan di atas tudung periuk dan agak-agak suam , tuam di kawasan yang di sebutkan tadi.

Selain itu setiap kali selepas selesai bertuam, sapu minyak bayi untuk memanaskan perut dan lain-lain bahagian seperti di di bawah pelipat, di tapak kaki bayi, di pelipat tangan dan di bahagian belakang pinggang.JIka anda rajin melakukannya, insyaalah bayi anda akan jarang kembung perut.

Sebaik-baiknya anda sendawakan bayi anda sebaik selesai menyusukannya. Angin yang masuk ketika menyusu dapat di keluarkan jika anda membantu bayi sendawa. Cara sendawakan bayi amat mudah dan anda boleh lakukan mana yang anda rasa lebih selesa.

Saya lebih suka mendukung bayi saya ( dulu la..sekarang dah besar, yang paling kecil pun dah 3 tahun lebih ) dan menepuk-nepuk perlahan-lahan dan mengurut bahagian belakangnya. Atau anda juga boleh tiarapkan bayi anda di pangkuan sambil menepuk-nepuk atau mengurut belakang bayi dengan perlahan.

Bayi kita akan tidur lena jika tidak mengalami masalah kembung dan kita juga boleh dapat merehatkan badan atau melakukan kerja-kerja ringan sewaktu berpantang.

Cubalah!

Kak Rahimah

rahimah

Seorang surirumah sepenuh masa semenjak penghujung 2009 yang menjalankan perniagaan internet.Kesemua produk yang ada di laman web telah di uji terlebih dahulu sebelum di pasarkan untuk kepuasan pelanggan.Dapatkan tips , update dan promosi dengan melanggan newsletter mysetbersalin.com secara percuma.

More Posts - Website

4 Comments on Tuam bayi anda untuk hilangkan kembung perut

  1. arisyia
    January 17, 2009 at 7:30 am (6 years ago)

    Tips yang bagus!

    Reply
  2. dania
    January 17, 2009 at 7:38 am (6 years ago)

    bgoslh tip ni….
    nnty sya cube buat

    Reply
  3. hafiymama
    September 8, 2009 at 10:12 pm (5 years ago)

    bb sy br berusia 2bln..sy sdikit musykil coz since umor die br beberapa hari, sy terperasan perut die agak besar sdikit..pernah 2 malam tu die asyik menangis hingga kesubuh..so sy kira die kena ‘kembung’..tp alhamdullillah selepas memberinya water grip n urut perut die dengan yuyee oil,akhirnye die boleh tidur dgn lena..cuma yg mengherankan sy, perut die still besar lg..even, bile sy ketuk ckit kat prmukaan perut tu, ade bunyi mcm tin kosong..tp sy kira its ok kut coz die xpernah menangis mlm lg..but then, sy masih lg memberinya minum water gripe n sapu yuyee oil tu kat perut die..so, if anyone kat cni yg tahu sbb musababnye, tolonglah share info ngan sy..tq

    Reply
  4. emylia
    March 23, 2011 at 8:11 am (3 years ago)

    salam.. i ader kemusykilan.. anak saya sejak dua tiga arini selalu kembung perut sampai nangis kuat2 n xmo nyusu kalau da terlampau sakit tuh.. setiap ari mmg bg gripe water n sapu myk yu yi.. tp still jga kembung perut.. tlg la saya.. tq

    Reply

Leave a Reply

CommentLuv badge
;) :| :x :twisted: :roll: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :evil: :cry: :arrow: :P :D :?: :? :) :( :!: 8O 8)

Bulk Email Sender