Petua menyembuhkan pusat bayi

Hai :) ,

Hari ini pendek saja post saya sebab saya  terlebih tidur petang tadi…tambah mengantuk di buatnya.

Saya baru saja membalas email dari seorang pembaca blog saya yg menyertakan gambar bayi beliau. Jadi saya terfikir untuk post tips penjagaan bayi kali ni.Tips kali ni pasal pusat bayi waktu dalam pantang.

Kalau pusat bayi masih baru, ambil 2 hingga 3 helai pucuk jambu dan di ramas dengan sedikit air. Sapu air pucuk jambu itu pada pusat bayi untuk mempercepatkan tali pusatnya kering dan tanggal.

Untuk mengelakkan pusat bayi tersembul,ambil bawang putih dan di tumbuk dengan satu sudu jintan putih bersama sedikit abu dapur kayu arang.Bungkus dalam kain dan di salaikan atau di panaskan di atas tudung periuk. Tuam pada perut bayi selalu.

Selain mengelakkan pusat bayi tersembul ia juga elok untuk elakkan perut bayi masuk angin.

 

Yang dah ada 4 baby, semua dah besar : )

Kak Rahimah

 

rahimah

Seorang surirumah sepenuh masa semenjak penghujung 2009 yang menjalankan perniagaan internet.Kesemua produk yang ada di laman web telah di uji terlebih dahulu sebelum di pasarkan untuk kepuasan pelanggan.Dapatkan tips , update dan promosi dengan melanggan newsletter mysetbersalin.com secara percuma.

More Posts - Website

13 Comments on Petua menyembuhkan pusat bayi

  1. intan
    July 13, 2009 at 9:14 am (5 years ago)

    hai,saya nak bertnyakan pasal bby ker….anak saya dah nak masuk 3 bulan tapi ada masalah pusat…memula berair then darah…pastu dah bengkak pulak….ish naik risau pulak.saya dah bubuh ubat pusat yg dibekalkan hospital…tue yg jadi mcm tue…ada x apa2 petua…

    ps: ibu muda

    Reply
  2. rahimah
    July 14, 2009 at 12:23 am (5 years ago)

    Intan, mungkin infection tu. Cuba pergi ke hospital/ pakar kanak-kanak yang lain untuk second opinion.

    Reply
  3. rabia
    August 30, 2009 at 2:24 am (5 years ago)

    salam. anak saya b’umur 26 hari tapi tali pusat masih blm tanggal. tiada jangkitan krn sdh bjumpa dgn dr. masih blh gunakah tdk petua air pucuk jambu tu? saya btol2 kebingungan. anak saya yg sulung tdk ada plk mslh ini.

    Reply
  4. rahimah
    August 30, 2009 at 4:42 am (5 years ago)

    Rabia, boleh cuba asalakn memang tak ada infection.Lain bayi lain masalahnya sebab setiap orang ada keunikannya.

    Reply
  5. rose
    April 14, 2010 at 11:27 am (5 years ago)

    salam.sya nak bertanya pasal jambu jenis yg d maksudkan.sbb byk jenis jambu sebenarnya.tq

    Reply
  6. rahimah
    April 14, 2010 at 8:39 pm (5 years ago)

    Rose,

    Betul juga ya..:) Jambu batu aje dik.

    Reply
  7. rose
    April 18, 2010 at 11:54 am (5 years ago)

    salam.bby sya da 2 minggu lbih.lahir pd 31hb 3.pd 16hb 4 bru tanggal tali pusatnya.tp masalahnya skrng ni ialah pusat bby sya blm jg kering2 smpi skrng.saya sgt risau dgn mslh ni.tolonglah..tq

    Reply
  8. khalil
    August 21, 2010 at 6:42 pm (4 years ago)

    assalammualaikum… saya mempunyai cahaya mata perempuan, masalahnye anak saya pusat tersembul keluar ,apa patut saya buat , sy telah jumpa pakar hospitan da ia adalah normal dan akan elok sendiri.. apa patut sy buat?

    Reply
  9. rahimah
    August 26, 2010 at 8:19 pm (4 years ago)

    khalil,

    orang tua kadang-kadang pusat tersembul sb baby kuat menangis.saya sendiri pun kurang pasti betul atau tidak .tapi memang ada yg saya kenal bila besar ia akan hilang sendiri.

    Reply
  10. naza
    September 22, 2010 at 7:10 pm (4 years ago)

    tak adaka cara yg bole d praktikn untuk surutkan pusat baby yg tersembul

    Reply
  11. maiza
    February 7, 2011 at 3:35 pm (4 years ago)

    salam,kak,saya tak tahu lah anak saya umur 2 bulan.pusatnya mcm bengkak dan keluar.bila itekan,rsa macam angin.tak ada apa2..tp bila mlm menangis sampailah kesubuh.saya dgn suami bergilir jaga.esok ke sekolah,mengantuk…apa ubatnya kak.

    Reply
  12. eina
    February 17, 2011 at 9:15 am (4 years ago)

    saya maslina dari perak
    nak tanya…perut saya sngat besar….saya takut untuk bersalin normal…apakah pandangan

    Reply

1Pingbacks & Trackbacks on Petua menyembuhkan pusat bayi

  1. […] Petua menyembuhkan pusat bayi | Blog MySetBersalin.Com […]

Leave a Reply

CommentLuv badge
;) :| :x :twisted: :roll: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :evil: :cry: :arrow: :P :D :?: :? :) :( :!: 8O 8)

Bulk Email Sender