Cara membersihkan botol susu bayi

Salam ceria :)

Membersihkan botol susu , tak kira susu ibu yang di perah atau susu formula , adalah amat penting untuk anak anda. Botol yang kurang bersih dan masih ada sisa susu yang melekat amat merbahaya pada bayi.

Bayi boleh sakit perut atau cirit birit jika kita tak berhati-hati. Cara paling mudah ialah setiap kali anda mahu memberikan susu pada bayi anda, jika menggunakan botol la, rebus botol susu tersebut dengan air panas dahulu. Buka kesemua komponen botol tersebut.

Dengan cara ini kesemua bahagian akan lebih bersih dan jauh dari kuman. Kemudian berus botol susu dengan berus pembersih dengan puting botol susu itu sekali.

Jika anda anda steril machine tu boleh juga guna. Tak silap saya tablet pembersih botol susu pun ada. Cara mudah dan paling baik ialah rebus saja botol susu tu dalam air panas. Jimat belanja :)

Yang prihatin,

Kak Rahimah

P/S Satu tips lagi, jangan kongsi periuk untuk merebus botol susu dengan periuk memasak makanan supaya periuk juga mudah di cuci.

rahimah

Seorang surirumah sepenuh masa semenjak penghujung 2009 yang menjalankan perniagaan internet.Kesemua produk yang ada di laman web telah di uji terlebih dahulu sebelum di pasarkan untuk kepuasan pelanggan.Dapatkan tips , update dan promosi dengan melanggan newsletter mysetbersalin.com secara percuma.

More Posts - Website

13 Comments on Cara membersihkan botol susu bayi

  1. emma
    November 29, 2009 at 10:32 am (5 years ago)

    kak rahimah,

    tentang steril botol utk simpan ebm tu, selalunya saya boil air dalam periuk & then letakkan botol2 etc dalam 30 minit.
    baru2 ni anak sy kene virus yang berkemungkinan disebabkan handling botol.mungkin cara saya tak betol kot.

    selalunya saya rebus dan kalu botol tu tak kering sangat saya lap dgn lampin bersih atau kitchen towel.boleh ke sebenarnya?
    ada yg kata kalau ada basah sikit atau berwap, boleh je pakai terus sebab air tu bersih.ada yg suruh tunggu sampai kering.susah sikit sebab saya bekerja.

    boleh tolong advise?teima kasih ya.

    Reply
  2. rahimah
    November 30, 2009 at 8:50 am (5 years ago)

    Emma,

    Tujuan rebus tu nak matikan kuman atau bakteria..kalau lap tu pakai towel yg utk lap botol aje ye ..bukan apa takut nanti benda lain pulak melekat kat botol tu. part cuci botol tu keluarkan sekali puting susu tu dar penutup dia bair habis sisa susu tu keluar sekali.

    Reply
  3. Botol Susu Dr Brown
    March 5, 2010 at 12:05 pm (5 years ago)

    Buat ibu2 yang sedang mencari Botol Susu Kaca, Botol Susu BPA Free dan juga botol susu yang dapat mencegah Kolik, Muntah,

    Gumoh, dan tersedak…Anda dapat menggunakan Botol Susu Dr. Brown, dengan menggunakan teknologi dari USA, dirancang sangat

    aman untuk kesehatan bayi anda.

    Botol susu ini mempunyai semua keunggulan yang ibu-ibu butuhkan, Dapatkan segera di http://www.buydrbrownsbottle.com

    Untuk pembelian dengan jumlah tertentu dapatkan diskon menarik dan juga untuk reseller dapatkan juga harga grosir yang

    sangat murah (Keterangan liat di website).

    ship tp : Indonesia, Malaysia, Singapore

    Segera Hubungi :

    http://www.buydrbrownsbottle.com
    Call/SMS : +62 87 838 111 944
    marketing@buydrbrownsbottle.com

    Reply
  4. kay
    March 16, 2010 at 8:35 am (5 years ago)

    kak rahimah,
    boleh x botol susu anak dibasuh dengan sabun macam basuh pinggan sebelum disteril?

    Reply
  5. rahimah
    March 17, 2010 at 10:40 pm (5 years ago)

    Cara yang betul, tanggalkan botol dengan penutup puting susu dan rebus dengan air panas. Dah menggelegak, tutup dan cuci botol dengan berus tanpa sebarang sabun untuk elakkan sisa sabun terlekat dan membahayakan kesihatan bayi.

    Kalau dh rebus dengan air panas, tak perlu steril, Kalau malas nak cuci dengan air panas, gunak sterilizer macam kat hospital tu ( elok guna malam-malam sebab bila masa pulak nak rebus botol tengah-tengah malam ye tak ? )

    Reply
  6. fizah
    June 4, 2010 at 1:19 am (5 years ago)

    tempoh penggunaan botol susu bape lame ek?mcm sy botol susu byk utk simpan ebm.dh 3 bulan gne…

    Reply
  7. HAIZA
    June 17, 2010 at 1:00 pm (5 years ago)

    bila botol susu direbus akan berlaku ‘tindak balas kimia’ kerana botol susu plastik , so akan beri effect ….confius la…camne ye…TQ

    Reply
  8. sue
    June 19, 2010 at 1:58 pm (5 years ago)

    baru-baru ni baby saya yg berusia 18 hari terkena jangkitan kuman..doc kata mgkin disebabkan botol susu yg x bersih…padahal saya pun ada merebus botol susu baby. Doc nasihatkan saya cr penjagaan botol susu yg sebenarnya…caranya ialah menggunakan sterilising tablets yg boleh diperolehi di farmasi…cr penggunaannya ada ditunjukkan didalam kotak strelising tablet tersebut…

    Reply
  9. ziah
    June 29, 2010 at 4:18 pm (4 years ago)

    emrrmm..setahu saya, botol tk perlu di rebus.cz ia boleh sebabkan botol susu beby ble kuarkan bHn kimia lain..so baik guna tablet tu aje..

    Reply
  10. nurul
    July 5, 2010 at 6:56 am (4 years ago)

    ank saya da nk masuk 3bulan, kerap mengalami masalah cirit-birit, saya kurang pasti adakah di sebabkan oleh susu yang diminum tidak bersesuaian atau botol yg digunakan tidak bersih..tiada pengalaman dlm penjagaan bayi dan sekarang plak anak saya di jaga oleh ibu d kg…risau akan kebersihana botol tidak di teliti dengan betul menyebabkan baby saya mengalami masalah cirit-birit

    Reply
  11. chemad
    December 26, 2010 at 6:47 am (4 years ago)

    chemad
    anak saya sudah 3 bulan..tetapi tidak mahu susu melalui botol..bagaimana cara untuk memberikan anak kita minum mengunakan botol

    Reply
  12. ana
    May 22, 2012 at 7:51 am (3 years ago)

    sbb tu kena beli BPA free bottle.. rebus pon selamat…. jgn la beli botol plastik yg xde brand tu….

    Reply
  13. tiyangatmojo
    July 21, 2012 at 5:44 am (2 years ago)

    Yang paling praktis dan sehat tetap ASI langsung.

    Reply

Leave a Reply

CommentLuv badge
;) :| :x :twisted: :roll: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :evil: :cry: :arrow: :P :D :?: :? :) :( :!: 8O 8)

Bulk Email Sender