Petua memilih sayur waktu dalam pantang

Bagi mereka yang mengamalkan berpantang lepas bersalin, tak semua sayur boleh di makan.Begitu juga dengan buah-buahan.

Ada sayur dan buah yang boleh menyebabkan ibu dalam pantang berasa sejuk, perut masuk angin , bisa dan boleh sebabkan bentan.

Antara sayur dan buah yang bersifat sejuk dan kurang elok di makan selepas bersalin ialah bayam, pucuk ubi kayu, pucuk paku, kubis, tembikai dan jambu batu, keladi, petola, kangkung dan timun.

Sayur dan buah-buahan yang bersifat bisa dan apabila di makan perut terasa seperti di cucuk-cucuk pula ialah nenas, jambu batu, belimbing, mangga, manggis, sengkuang.

Selain dari itu, minuman bergas, berais, air tebu, air cincau juga tidak di galakkan untuk mengelakkan sendi-sendi berasa sakit.

Akibat tidak berpantang makan selalunya berlaku selepas beberapa tempoh seperti badan selalu rasa sakit dan sengal, tapak kaki rasa menyucuk bila di pijak dan kepala sentiasa rasa pening.

Jadi jauhkan sayuran dan buah-buahan yang di sebutkan seperti di atas.

Kak Rahimah

rahimah

Seorang surirumah sepenuh masa semenjak penghujung 2009 yang menjalankan perniagaan internet.Kesemua produk yang ada di laman web telah di uji terlebih dahulu sebelum di pasarkan untuk kepuasan pelanggan.Dapatkan tips , update dan promosi dengan melanggan newsletter mysetbersalin.com secara percuma.

More Posts - Website

Leave a Reply

CommentLuv badge
;) :| :x :twisted: :roll: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :evil: :cry: :arrow: :P :D :?: :? :) :( :!: 8O 8)

Bulk Email Sender