7 Tanda-tanda bayi anda sedang mengalami masalah

Bayi yang sihat akan mengalami pertambahan berat badan setiap bulan. Bagaimana pula dengan bayi yang terjejas pembesarannya dan anda perlu beri perhatian segera? Periksa bayi anda dan rujuk dengan pakar kesihatan supaya rawatan awal dapat di lakukan.

Tips-tips di bawah yang saya baca dari majalah dan kongsikan di sini mungkin boleh membantu anda :

 

 Antara tanda-tandanya :

  • Berat badan turun setiap kali menjalani pemeriksaan kesihatan. Anda boleh bertanya pada doktor semasa buat check up atau teliti kad kesihatan setiap kali buat pemeriksaan bayi.
  • Bayi kelihatan tidak selera makan setiap kali anda mahu menyuapkan makanan.
  • Badan yang terlalu ringan adan tidak sepadan dengan umur bayi yang sepatutnya bertambah setiap bulan.
  • Badan nampak letih , kurus , perut kelihatan buncit
  • Rambut nampak tak bermaya dan kesan lembam di bahagian mata.
  • Bayi tidak peka apabila di panggil atau tidak teransang untuk mencari apabila ada bunyi yang kuat
  • Mata bayi tidak memandang apabila di panggil

Selepas ini perhatikan bayi anda ye :)

Kak Rahimah

rahimah

Seorang surirumah sepenuh masa semenjak penghujung 2009 yang menjalankan perniagaan internet.Kesemua produk yang ada di laman web telah di uji terlebih dahulu sebelum di pasarkan untuk kepuasan pelanggan.Dapatkan tips , update dan promosi dengan melanggan newsletter mysetbersalin.com secara percuma.

More Posts - Website

8 Comments on 7 Tanda-tanda bayi anda sedang mengalami masalah

  1. rumaizah
    August 14, 2009 at 4:07 am (5 years ago)

    camne nak atasi maslah bayi yang bermasalah camtu?

    Reply
  2. ina
    August 28, 2009 at 9:12 am (5 years ago)

    sekiranyer bayi x buang air besar selama 3 hari apa kesan pada kesihatan bayi dan bagaimana cara mengatasi masalah tersebut

    Reply
  3. rahimah
    August 30, 2009 at 4:48 am (5 years ago)

    Rumaizah,

    Bawa jumpa doktor supaya boleh di atasi dengan lebih cepat.

    Ina,

    Sama macam orang dewasa juga kalau tak buang air besar maknanya tak cukup serat.

    Bila tak buang, angin berkumpul dan bahan buangan tadi mengeras dan menyakitkan bayi tadi.

    Ada macam-macam cara dan kita boleh cuba mana yang serasi.

    Setiap kali lepas makan bagi minum air masak.Boleh bagi makanan berserat seperti bijirin, kalau pisang dan oren pun kena tengok umur bayi samada mereka dah boleh terima jenis makanan ni atau belum.

    Reply
  4. liya
    January 17, 2011 at 9:42 am (4 years ago)

    mcmane yer baby sy 6 bulan tapi berat die hnya 5.5 kg aja. tiggi 64 cm…tapi dia sangat aktif..usia 3 bulan dah meniarap…apa patut saya buat..saya tanyer kwn yg lain..anak tak smpai 6 bulan dh bg mkn nasi…tp saya baru nk bg mkn nasi

    Reply
  5. lindaniel
    January 19, 2011 at 2:20 am (4 years ago)

    hai,

    anak buah saya sudah berumur 2 tahun 8 hri tapi maih tidak bleh berjalan. Pemeriksaan bulanan di klinik desa hanya mencadangkan tunggu sahaja sehingga dia boleh berjalan sendiri. tapi langung tidak nampak apa2 perubahan. Apa yang harus dilakukan???? :|

    Reply
  6. lindaniel
    January 19, 2011 at 2:26 am (4 years ago)

    hai,

    saya nak tanya, botol susu bayi boleh digunakan berapa bulan sahaja? dan putingnya pula perlu diganti setiap bulan ke walaupun ianya bersih dan tiada kesan sisa susu basi?

    Reply
  7. lindaniel
    January 19, 2011 at 2:46 am (4 years ago)

    ;) :| :x :roll: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :evil: :cry: :arrow: :P :D :?: :? :) :( :!: 8O 8)

    seronok la baca blog ni, dpt tau byk benda baru…

    Reply
  8. ain
    January 9, 2012 at 2:26 am (3 years ago)

    bayi saya sering muntah susu atau orang kedah cakap temak..
    kaki dan tangan pula sejuk dan ditempat lain adalah normal..
    sering merengek dan x suka di baringkan..apa masalahnya ek..?

    Reply

Leave a Reply

CommentLuv badge
;) :| :x :twisted: :roll: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :evil: :cry: :arrow: :P :D :?: :? :) :( :!: 8O 8)

Bulk Email Sender