Bayi lelaki atau perempuan ?

Saya nak berkongsi sedikit cara kita ketahui bagaimana doktor mengenal bayi lelaki atau perempuan melalui kromosom. Dulu saya tak tahu pun apa dia X Y dan xx ni.

Lelaki membawa kromosom X dan Y

Wanita membawa kromosom X sahaja

Benih Y yang di bawa oleh lelaki bergerak laju tetapi cepat mati sementara benih X lebih lama jangkahayatnya cuma ia bergerak dengan lebih perlahan.

Jadi jika benih yang bersenyawa dari lelaki ialah Y dan wanita ialah X  , anda bakal mengandung bayi lelaki .

Jika benih yang bersenyawa dari lelaki ialah X dan wanita X , anda bakal mengandung bayi perempuan.

Bagaimanapun iatu teori kedoktoran sahaja. Yang menentukannya hanya Allah. Masakan tidak sebab kadang-kadang bila doktor scan katanya perempuan tapi bila bersalin yang lahir bayi lelaki.

 

 

Ada pembaca yang bertanya macammana nak dapatkan anak lelaki? Mmm..ini tuhan punya kerja jawapnya ,cuma ada beberapa cara yang boleh di cuba sebagai alternatif tapi ni kaedah simple je.

Jika nak bayi lelaki

  • Jauhkan makanan yang berasid dalam jangkaan 2 bulan sebelum anda plan untuk mengandung. Contoh makanan berasid ni seperti mangga, nenas, minuman bergas ( memang tak elok pun ).
  • Mencuci faraj dengan kaedah douching dengan cecair berkarbonat ( anda boleh tanya farmasi, ada jual )

Jika nak bayi perempuan

  • Anda tak di galakkan makan makanan laut seperti udang, sotong dan sebagainya
  • Mencuci faraj dengan kaedah douching juga tetapi dengan cecair yang berasid seperti lactacyde

Jadi bagaimana? Kalau saya , tak kisah mana-mana pun sama aje :)

Kak Rahimah

rahimah

Seorang surirumah sepenuh masa semenjak penghujung 2009 yang menjalankan perniagaan internet.Kesemua produk yang ada di laman web telah di uji terlebih dahulu sebelum di pasarkan untuk kepuasan pelanggan.Dapatkan tips , update dan promosi dengan melanggan newsletter mysetbersalin.com secara percuma.

More Posts - Website

3 Comments on Bayi lelaki atau perempuan ?

  1. zukza
    October 10, 2011 at 7:26 am (3 years ago)

    Ingin bertanya jika menggunakan set bersalin ini..penyusuan mcm mana? berapa harga satu set?

    Reply
  2. rahimah
    October 10, 2011 at 2:08 pm (3 years ago)

    Zukza,

    Boleh klik gambar set ebrsalin nr di sebelah kanan blog untuk maklumat lanjut

    Reply
  3. ayu
    October 8, 2013 at 3:29 am (11 months ago)

    saya dah ada 2 anak lelaki. jd teringin nk pompuan plak. bgus tips yg diberikan. patutlah dapat anak lelaki sy suka mkn tomyam (seafood) dan tak suka asam. pahni kena paksa diri mkn asam

    Reply

Leave a Reply

CommentLuv badge
;) :| :x :twisted: :roll: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :evil: :cry: :arrow: :P :D :?: :? :) :( :!: 8O 8)

Bulk Email Sender