Risiko mengandung di usia 35 ke atas

Dah hampir seminggu saya tak post apa-apa di blog ni. Malam ni saya terbagun awal jadi saya cuba postkan sesuatu pada anda semua.

Saya teringat beberapa tahun dulu beberapa orang rakan sepejabat saya yang mengandung pada usia lebih dari 35 atau dah lebih 40 pun. Ramai yang tersenyum melihat masing-masing bawa perut :) Apa sudah jadi kata staff lelaki yang nakal..he he he.

Hai, kata saya ..biarlah ..dapat cuti panjang..sapa nak bagi sampai 2 bulan lepak kat rumah. Perempuan bersalin aje yang dapat peluang tu :) Ramai juga berbisik sesama sendiri sebab memikirkan masalah yang di takuti bila mengandung di usia yang lewat.

Saya sendiri pun masa anak ke empat mengandung pada usia 38 tahun.Alhamdulillah, saya tak alami sebarang masalah. Suami yang risau sebab takut jadi apa-apa.

 

Kata doktor saya sihat lagi pun masa kehamilan sebelum ni saya tak ada sebarang komplikasi.Saya memahaminya kerana sebenarnya mengandung di usia sebegini memang ada risiko.Antaranya :

  • Terdedah pada masalah pendarahan atau praeklampsia
  • Bayi yang di kandung mungkin menghadapi risiko sumbing langit dan mulut
  • Risiko down syndrome
  • Masalah jantung
  • Bayi mati dalam kandungan
  • Keguguran
  • Tekanan darah tinggi pada ibu yang mengancam nyawa kedua-duanya sekali jika tidak di kawal
  • Berat bayi kurang
  • Uri di bawah
  • Kelahiran kembar

Pada usia yang semakin meningkat , tubuh kita semakin menua menyebabkan daya tahan kita semakin menurun. Masalah alahan, mual atau pendarahan yang teruk boleh menyebakan  kita mengalami tekanan.

Bagaimana mengatasi masalah ini jika di takdirkan anda mengandung lewat ? Jom kita tengok tips ni.

  • Jaga pemakanan.Ambil makanan yang seimbang setiap hari supaya bayi dan anda mendapat khasiat yang secukupnya.
  • Mengambil folate di awal kehamilan untuk mengelakkan dan mengurangkan risiko kecacatan.
  • Jangan ambil minuman bergas , merokok dan dadah ( tak mengandung pun memang tak elok ambil betul tak ? )
  • Jangan ambil sebarang ubat, herba atau suplimen tanpa merujuk kepada doktor anda.

Jadi jangan panik jika bila anda di sahkan positif ye :) Lagi pun informasi di atas adalah berdasarkan teori dan kajian.  Allah maha mengetahui.

Apa pandangan anda ?

Kak Rahimah

rahimah

Seorang surirumah sepenuh masa semenjak penghujung 2009 yang menjalankan perniagaan internet.Kesemua produk yang ada di laman web telah di uji terlebih dahulu sebelum di pasarkan untuk kepuasan pelanggan.Dapatkan tips , update dan promosi dengan melanggan newsletter mysetbersalin.com secara percuma.

More Posts - Website

3 Comments on Risiko mengandung di usia 35 ke atas

  1. Suraya
    July 27, 2009 at 6:51 am (5 years ago)

    Terima kasih di atas tips di atas. Saya dan suami sedang merancang untuk menambah zuriat, usia saya kini sudah 41 tahun. Tips di atas memberi informasi yang berguna dan saya serahkan segalanya kepada Allah swt agar saya dapat mengandung dan melahirkan anak yang sihat dan selamat.

    Reply
  2. NF
    December 3, 2009 at 9:06 am (5 years ago)

    Salam..
    T.kasih diatas tips yg dikongsikan. Saya berasa berasa agak bimbang kerana sedang hamil skrg (usia saya 40). Dengan perkongsian tips ini insya-Allah dpt menguatkan keyakinan di samping doa yang tak putus kepad Allah swt.

    Reply
  3. Ainur
    December 3, 2010 at 4:27 am (4 years ago)

    hai..sya mmg tringin nk mgandung lg..sbnrnye sya suke keluarga yg bsr..ank ramai..skrg ni ank 3 org je..yg sulung lelaki..no.2 & 3..pompuan..ank yg lelaki plak asyik nk ‘geng’..siap doa lps solat nk adik lelaki..umur sya skrg 35 thn..mslhnya..sya bru je tmbh tmpoh penggunaan implan..syg pla nak buka..kire ni pkai bg sesi yg ke-2 le..ari tu msa nk bkk implan dktr wat pap smear sya ade cyst tu..yg tkt nk pregnant blk..so lps bkk implan sya wt operat buang cyst then pastu sya smbg pkai smula implan.1 lg mgenangkan sya bkerja ssh pla nk dpt org jga ank..ank2 yg sblm nie..neneknya yg jga..nk amek maid da x larat dlu ade sorang pastu gaji nk lbh..keje mls..nk amek lg..da x mmpu rasenye…bkn x nak ank..lbh dr mahu..tp umur pla mkn bjln..mcm2 pk..x thu le pla lps buka implan kali ke-2 nti nk mgndung smla ke x tp msa tu umur da 38..

    Reply

Leave a Reply

CommentLuv badge
;) :| :x :twisted: :roll: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :evil: :cry: :arrow: :P :D :?: :? :) :( :!: 8O 8)

Bulk Email Sender