Urut bersalin ..mana nak cari ?

Salam ceria,

Sebenarnya pagi ni saya tak ada idea untuk menulis tapi si sebabkan sewaktu saya surf internet ternampak satu info tentang khidmat urut bersalin di hsopital , elok juga kalau saya kongsi sedikit info tu di sini.

Secara ringkasnya, ada hospital kerajaan yang menawarkan khidmat urut bersalin. Ia di lancarkan pertama kalinya di Hospital Kuala Batas ( HKB ) dan telah di perluaskan ke hospital Putrajaya dan Johor Bahru.

Khidmat urut bersalin ni telah pun di mulakan pada bulan Jun 2009 dan mereka yang mahu menggunakan servis ni mesti mendaftar terlebih dahulu.

Menurut Pengarah Perubatan dan Komplimentary ( T & CM ), Kementerian Kesihatan, Dr Ramli Abdul Ghani, perkara ini telah di bincangkan dengan pakr bersalin & sakit puan kerana ia mendatangkan manafaat.

Begitulah lebih kurang tajuk keratan akhbar yang saya baca walaupun dah lama juga berita ni di siarkan.

Jadi pada sesiapa yang bersalin di 3 hospital ni bolehlah dapatkan khidmat urut bersalin ni sekarang. Harapnya perkara baik seperti ni dapat di perluaskan lagi kalau boleh di semua hospital tak kira lah kerajaan atau swasta betul tak?

Oh ye, ada jugak yang bertanya berapa lama pulak kalau urut tu? Kalau kat hospital ni saya kurang pasti pulak tapi kalau kat rumah dengan bidan 3 hari pun dh cukup. Selalunya lepas 3 -4 hari bersalin dan kalau tak banyak stitches dah boleh urut.

Kalau yang bersalin ceaser pun boleh cuma tak dela h bahagian yg di caesar tu yang di urut :) Area lain macm tangan, kaki dan lain-lain bahgaian yang patut di legakan untuk elakkan masuk angin dan sengal-sengal.

Oklah hari pun dah terang, anak saya pun dah bangun nak ke sekolah. Jumpa lagi !

Kak Rahimah

rahimah

Seorang surirumah sepenuh masa semenjak penghujung 2009 yang menjalankan perniagaan internet.Kesemua produk yang ada di laman web telah di uji terlebih dahulu sebelum di pasarkan untuk kepuasan pelanggan.Dapatkan tips , update dan promosi dengan melanggan newsletter mysetbersalin.com secara percuma.

More Posts - Website

6 Comments on Urut bersalin ..mana nak cari ?

  1. Pn AZ
    June 1, 2010 at 5:53 pm (4 years ago)

    Saya menyediakan servis dan rawatan merangkumi daripada semua aspek bermula daripada rawatan terhadap ibu merangkumi urutan tradisional,mandi herba,bertungku,pilis,param, minuman herba dan bertangas herba. Semua herba disediakan oleh saya sendiri terdiri dari bahan-bahan mentah yang asli. Walau bagaimanapun saya menggunakan ubat-ubatan tradisional serta moden mengikut kesesuaian. Khidmat yang diberikan adalah mengikut citarasa dan kehendak pelanggan.Saya membekalkan perkhidmatan terus ke rumah pelanggan.

    Perkhidmatan yg disediakan :

    Jenis Rawatan Harga
    * Urutan Badan RM 50
    * Urutan Selepas Bersalin dan Seri Wajah RM 60
    * Bertangas Herba RM 25
    * Bertungku Herba RM 25
    * Jagaan Harian RM 65
    – Mandi bayi/Mandi herba untuk Ibu(pagi/petang )
    – Menyediakan makanan ibu ( pagi/petang )
    – Tungku herba dan ikat barut ( pagi/petang )
    * Cukur rambut bayi RM 25

    Pelanggan boleh memilih perkhidmatan yang disediakan mengikut kemampuan. Perkhidmatan di atas dianggarkan selama 3-4 jam diwaktu pagi.Pakej diatas termasuk tambang hanya bagi kawasan Kuala Lumpur dan Petaling Jaya sahaja.Penambahan harga tambang akan dikenakan bagi kawasan luar KL/PJ.Walau bagaimanapun, harga harga diatas masih boleh dirundingkan.

    Saya boleh dihubungi- 012-9191845 ( Pn AZ )

    Reply
  2. kak suri
    November 3, 2011 at 1:51 pm (3 years ago)

    saya seorang tukang urut lepas bersalin di deri kembangan. hubungi sya kalau ingin berurut sekitar tamn puncak jalil, equinne park, taman seri serdang dan sekitaranya

    hubungi saya di 0123449417, berurut 1 jam rm 50
    bertangas 1//2 jam 20. bertungku 1/2 jam rm 20. mandian herba akar kayu rm 10. berbaloi

    kak suri 0123449417

    Reply
  3. kak suria
    November 8, 2011 at 1:44 am (3 years ago)

    yukang urut di seri kembangan . untuk wanita saja dan urutan selepas bersalin.
    urut tradisional 1 jam rm 50(keseluruhan badan)

    urut bersalin 1 jam 50
    bertungku 1/2 jam 20
    bertangas 1/2 jam 20
    mandi herba akar kayu rm 10
    menyediakan minuman akar periuk dan jamu pilihan harga mengikut kadar semasa. sedia kerumah dengan kadar charge minimum. (minyak kereta) hubungi kak suria 0123449417.

    kawasan berurut seru kembangan , serdang, equine park, lestari perdana, taman puncak jalil, bukit jalil area , seri petaling dan kawasan sekitannya, tempahan awak amat digalakan untuk persediaan yang terbaik,

    terima kasih

    Reply
  4. kak sue
    February 20, 2013 at 4:27 pm (1 year ago)

    Menawarkan khidmat urut bersalin beserta perawatan selepas bersalin seperti bertungku menggunakan 7 biji batu sungai, berparam, berpilis, bertapil, berbengkung, bertangas & sengkak (naikkan peranakan), pengurusan uri bayi, penjagaan ibu & bayi dalam pantang, urut refleksologi, urut badan tradisional & urut mengandung. Juga menyediakan kursus dan kelas urutan merangkumi cara2 urut bersalin & perawatan selepas bersalin, urut tradisional & asas refleksologi beserta buku dan sijil…berminat?…SILA HUBUNGI/SMS 0169291330 KAK SUE..

    Reply

1Pingbacks & Trackbacks on Urut bersalin ..mana nak cari ?

  1. [...] Urut bersalin ..mana nak cari ? | Blog MySetBersalin.Com25 Okt 2009 … Khidmat urut bersalin ni telah pun di mulakan pada bulan Jun 2009 dan mereka yang mahu menggunakan servis ni mesti mendaftar terlebih … [...]

Leave a Reply

CommentLuv badge
;) :| :x :twisted: :roll: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :evil: :cry: :arrow: :P :D :?: :? :) :( :!: 8O 8)

Bulk Email Sender