Panduan memandikan bayi waktu dalam pantang

Salam ceria,

Agak lama saya tak dapat udate blog ni. Sibuknya tak boleh nak kata. Hari minggu lepas saya ada berjalan-jalan di pameeran kraf di Wisma Conlay.

Apa lagi saya tak lepaskan peluang untuk meninjau baju batik kaftan yang cantik-cantik dengan harga yang amat berpatutan.

Sempat juga beli 3-4 helai untuk pakai sendiri. Maklum la cuaca tengah panas tak kira siang atau malam. Hari ni saya nak pergi lagi untuk habiskan duit yang terlebih ni :)

Baiklah di sebabkan cuaca panas anak kecik saya pun asyik mandi berapa kali sehari. Kalau anda dalam pantang, jangan kerap mandi pulak ye sebab orang dalam pantang lain. Memang la tengah berasap kalau pakai bengkung time macam ni..he he.

Apa yang saya nak share hari ni ialah pasal memandikan bayi waktu saya mandikan anak saya hari tu. Maklumlah dia nak mandi dalam kolam palstik depan rumah aje.

Kalau baby ni cara manidnya lain sikit. Tak boleh main terus mandi aje. Kebiasaannya kita akan masak air panas dulu.

Selepas menggelegak air tu, baru kita campur dengan air paip biasa. Pada yang tak biasa mandikan bayi, bertanyalah pada orang tua dulu. Bukan apa takut saya terjatuh pulak baby tu karang..dah la dalam hari.

Sebagai panduan ikut cara ni :-

1.Kalau dalam pantang, baby kecik lagi dan kita pun masih lemah. Ambil air panas yang telah di campur air biasa.

2. Rasa dengan belakang tangan untuk melihat tahap kepanasan air.Kalau panas sangat takut kulit bayi tak tahan. Kalau sejuk sangat ..he he …terkejut pualk baby bila tiba-tiba kena air sejuk.

3. Seeloknya kita bersimpuh macam cara orang jepun dan ampu leher bayi dengan tangan kiri. Tangan kanan alirkan air suam tadi dan siram sekeliling badan.

4. Mulakan dengan kaki sampailah anik hingga ke kepala. Hati-hati dengan sabun supaya tak terkena mata bayi. Tak kira lah sabun tu pedih ke tak sebab dah menangis karang kelam kabut pulak sebab kita tak tau pedih atau tak syanpu badan tu.

5.Seeloknya juga sediakan 2 besen air, Satu untuk mandi dan satu lagi untuk menyiram selepas bersabun.

6 Tak pelru lah nak lama sangat sebab baby bukan kotor pun,,,wangi lagi ada especially time baru keluar dari perut.

7. Habis mandia, lap dan keringakn dengan tuala dan balut bayi supaya tak kesejukan. Jika anda tak emnyusu badan, siapkan la sebotol susu supaya bayi tak mengamuk nak susu sebab dah terkena air dia akan kelaparan..he he.

8. Tuam perut dan sapu minyak di tapak kaki , perut, pinggang, pelipat dan pakaikan booties. Dah pakai barut, bedungkan dan mulakanlah menyusukan bayi.

9. Buat macam ni senang sebab bila dah lapar dapat susu, cepat la baby tidur dan bolehla kita merehatkan diri.

Senang aje nak jaga baby ni..bila dah besar yang payah sebab makin besar makin time tidurnya berkurangan dan kita punya time nak lelapkan mata pun kurang juga :)

Itu aje pagi i sebab saya nak packing barang sebelum ke pesta batik pagi ni. Oh ye, kepada semua pelanggan yang menempah pada minggu lepas, harap maklum yang tempahan hari Jumaat hanya boleh di pos hari ni sebab semalam saya hanya dapat courrier separuh semalam sahaja kerana ramai order waktu cuti .

Sabtu pun masa sangat pendek dan memamg saya jarang buat postal hari sabtu sebab sibuk cari stok barang-barang untuk di jual.

Jumpa lagi.

rahimah

Seorang surirumah sepenuh masa semenjak penghujung 2009 yang menjalankan perniagaan internet.Kesemua produk yang ada di laman web telah di uji terlebih dahulu sebelum di pasarkan untuk kepuasan pelanggan.Dapatkan tips , update dan promosi dengan melanggan newsletter mysetbersalin.com secara percuma.

More Posts - Website

2 Comments on Panduan memandikan bayi waktu dalam pantang

  1. Miemaziah
    March 8, 2010 at 3:41 am (5 years ago)

    salam…
    saya nk tya… kalau saya nk oder set utk mandian lepas bersalin tu macam mana yee??

    Reply
  2. rahimah
    March 11, 2010 at 8:42 pm (5 years ago)

    maziah, boleh kik kat side bar sebelah kanan yg ada gambar pek mandian tu ye.

    Reply

Leave a Reply

CommentLuv badge
;) :| :x :twisted: :roll: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :evil: :cry: :arrow: :P :D :?: :? :) :( :!: 8O 8)

Bulk Email Sender