Pentingnya rawatan pergigian dan insuran kesihatan kanak-kanak.

Salam ceria,

Semalam saya mendapatkan rawatan pergigian ‘crowning’ selepas berkali-kali menunda appoinment dgn doktor gigi saya.

Anak saya yang paling kecik demam hanmpir 10 hari pada minggu lepas menyebabkan saya tak dapat buat appoinment lebih awal. Customer yang nak datang ke rumah pun saya tak dapat nak entertain sebab nanti anak saya meragam leceh pulak. Saya galakkan customer yang boleh membeli secara online untuk buat belian secara online kerana saya sendiri sekarang agak sibuk.

Dari pagi petang memang saya ‘mobile’ sebab ada saja yang perlu saya buat.Jadi semasa beberapa kali mendapatkan rawatan pergigian dan semasa anak saya demam yang agak lama, saya mendapat sedikit pengajaran.

Kos pergigian memang agak mahal. Keseluruhan kos saya membuat beberapa rawatan mencecah RM 1500. Jadi pesan pada anak-anak kita untuk mengamalkan penjagaan pergigian yang berterusan.Bukan saja menjimatkan wang malah tak perlu buang masa dan menempuh kesakitan.

Setiap 6 bulan sekali, dapatkan rawatan pemeriksaan untuk mengesan sebarang kerosakan dengan lebih awal.Lebih awal lebih bagus sebab kos rawatan lebih murah sebelum keadaan gigi bertambah teruk.

Pengajaran dari anak yang demam pula saya rasa lebih lega. Sebelum ni anak saya yang kecik ni memang lasak . Beliau yang selalu keluar masuk hospital. Masa saya kerja dulu, apa-apa office yang bayar.Kerja sendiri kenalah sendiri bayar :)

 

Sebelum ni anak saya pernah terjatuh di tadika dan muntah-muntah. Nasib baik tak apa-apa selepas mendapatkan pemeriksaan di hospital.Sehari sebelum tu saya berkira-kira untuk ambil medical card sebab sekurang-kurangnya jadi apa-apa saya ada perlindungan insurans.

Nasib tak baik, esoknya anak saya jatuh di tadika dan kos rawatannya sahaja mencecah RM 600 sekali dengan scan di kepala. Deposit yang perlu saya bayar pada Hospital Ampang Puteri RM 2500 !. Apa lagi credit card la, sebab credit card ni saya guna utk jual beli online sahaja. So guna ajelah untuk deposit.

Nasib baik refund balik sebab doktor bagi anak saya balik kerana simptomnya biasa dan tak membimbangkan sebab tiada sebarang pendarahan di kepala.

Jadi hari tu, bila anak saya demam teruk saya dah tak berapa risau kalau perlu masuk hospital sebab dah ada perlindungan insurans. Anak saya pun pandai kata “kalau masuk hospital, mama dapat duit ” :) Banyak pulak tu ..Tapi tak kuasa la pulak saya nak duduk hospital .

Memang saya ada cakap masa tunjuk medical card padanya .Rupanya dia ingat apa yang saya cakap :) Jadi kesimpulannya rawatn pergigian adalah pelru terutama dari kanak-kanak. Amalkan supaya ia menjadi satu kebiasaan atau rutin kerana kos pergigian sangat mahal.

Jika anda mampu, ambil perlindungan insuran utk anak anda supaya jika terjadi apa-apa, kita ada back up dan rawatan yang patut di lakukan dapat di teruskan. Nyawa adalah penting. Duit boleh di cari tapi, kesihatan tetap perlu di jaga.

Kalau ada sesiapa yang nak ambil insurans kesihatan anak-anak boleh hubungi saya. Tak ambil komisen pun sebab saya boleh perkenalkan kepada agen saya yang cekap dan boleh terangkan kelebihan dan keperluan perlindungan ikut kemampuan kita. Yang penting, kita ada perlindungan jika terjadi apa-apa.Masa depan kita tak tahu apa yang bakal terjadi.

Itu saja hari ini. Saya perlu buat kerja lain pula. Macam ni lah jadi orang yang bekerja dari rumah :) Semua nak kena buat sendiri.

Kak Rahimah

rahimah

Seorang surirumah sepenuh masa semenjak penghujung 2009 yang menjalankan perniagaan internet.Kesemua produk yang ada di laman web telah di uji terlebih dahulu sebelum di pasarkan untuk kepuasan pelanggan.Dapatkan tips , update dan promosi dengan melanggan newsletter mysetbersalin.com secara percuma.

More Posts - Website

6 Comments on Pentingnya rawatan pergigian dan insuran kesihatan kanak-kanak.

  1. Azlina
    May 17, 2010 at 6:08 am (5 years ago)

    Salam. Akak guna insuran apa ya? saya skrg tgh fikir untuk ambik untuk anak yg ke-2 saya.

    Reply
  2. Siti Fairuz
    May 18, 2010 at 12:55 am (5 years ago)

    Betul apa yang kak rahimah cakap tu. Sy juga mengalami keadaan yang sama. Anak sy baru berusia sebulan terpaksa dimasukkan ke hospital swasta kerana mengalami demam dan tidak aktif seperti biasa.Anak sy tidak mahu menyusu seperti biasa, kalau nak pun sedikit saja. Setelah diperiksa oleh pakar kanak-kanak, doktor mengesahkan anak sy menghidap penyakit meningitis. Ia adalah sejenis penyakit yang disebabkan oleh bacteria infection yg boleh merebak ke bahagian meninges otak dan menyebabkan kematian klu tidak dirawat dgn cepat.Anak sy perlu dimasukkan ke wad selama beberapa hari untuk rawatan dan ujian makmal. Itu belum masuk kos perubatan dan antibiotic yang perlu diambil lg. Semua kos perubatan dan rawatan mencecah RM2672!Nasib baik la sy mempunyai wang simpanan utk anak sy dan sy gunakan utk membayar bil tersebut. Selepas kejadian itu,sy telah mengambil medical card utk anak sy di bwh insurans pru mychid prudential takaful sb sekiranya terjadi apa2 lg, sekurang-kurangnya anak sy mempunyai perlindungan insurans. Selain itu, ia juga dapat dijadikan sebagai simpanan utk anak-anak kita nanti.

    Reply
  3. rahimah
    May 18, 2010 at 10:05 pm (5 years ago)

    Azlina,

    Saya ambil PRU.

    Fairuz,

    Setuju sangat sebab kita bukan sihat sentiasa. Kadang-kadang yiba-tiba sakit dan pelrukan rawatan yang agak mahal. Kalau tak jadi tak apa tapi selalunya orang cuma ingat insuran waktu ada kemalangan aje..masa tu mesti cakap… menyesal tak ambil insuran :)

    Reply
  4. asya
    July 7, 2010 at 5:48 am (4 years ago)

    salam kak Rahimah, saya sdg mengandung dan berminat dgn tawaran insuran dgn medical card utk anak yg bakal dilahirkan, apetah lagi kadar insuran yg bergantung kpd bajet & kemampuan kita.

    harap kak Rahimah / agen PRU yg kak Rahimah recommend boleh hubungi saya melalui email. TQ

    Reply
  5. sofea aqeela
    October 27, 2010 at 9:53 am (4 years ago)

    saya tak tahu nak contact sape untuk ambil insurance pru mychild prudential takaful

    Reply
  6. herney mohamed
    December 16, 2011 at 2:24 am (3 years ago)

    Sy herney, ejen PruBSN Takaful. Jika puan2 berminat bole hubungi sy melalui hp 0196858118. Fb Herney Syahrul atau emel herney.mohamed@gmail.com

    Reply

Leave a Reply

CommentLuv badge
;) :| :x :twisted: :roll: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :evil: :cry: :arrow: :P :D :?: :? :) :( :!: 8O 8)

Bulk Email Sender