Cara selesaikan masalah hutang ,muflis,harta di lelong,black list, senarai hitam,ccris, ctos dengan lebih bijak!

Ini post saya yang pertama untuk bulan September. Dah hampir 2 minggu lebih beraya so saya raya kita kena tengok perbelanjaan kita balik.

Saya tak bekerja makan gaji, jadi lain la sikit (sedihnya rumah di masuki pencuri dan plan semua hancur sebab 2 barang utama bisnes saya  iaitu laptop dan kamera turut di kebas).

Rasanya ramai yang bekerja di pejabat atau mana-manalah asalkan bekerja yang dapat gaji awal pada bulan Ogos ( time nak raya ). So mesti ramai yang pening kepala lepas raya sebab duit dah banyak keluar. Biasalah selagi tak raya, tangan tu gatal aje nak beli tu ini. Kena pulak diskaun sana-sini.Ada jugak yang terpaksa sambung puasa sebulan lagi lepas tu sebab duit gaji untuk perbelanjaan bulan September dah habis.

Perbelanjaan yang berkhemah adalah lebih baik. Saya tak la kisah sangat pasal raya ni sebab mood saya awal-awal dah hilang bila rumah kena pecah masuk. Cuma memang saya tak kisah kalau baju ada sepasang je pun! Anak saya  pun saya ingatkan supaya simpan duit kalau nak jejak kaki ke london ke, paris ke…biar bersemangat sikit diaorang ni.

Berbalik pada soal perbelanjaan ni, kita tak dapat lari dari meminjam sebab kita ( saya la ) bukan orang kaya. Kalau kaya semua beli cash, tak payah buat hutang dengan bank. Masalahnya bila buat loan dengan bank, namanya aje pinjaman islamik tapi oepration wise masih berkonsep sekular ..ribalah apa lagi. Tak percaya cuba tengok agreement dengan bank, pinjamRM 10,000 bayar balik mesti lebih punya. Kalau islamik, pinjam RM10,000 bayar balik pun RM10,000 lah ! Betul tak?

Rasanya tak ada satu pun perjanjian dengan bank tu yang benar-benar islamik sebab kadang-kadang pegawai bank yang kita berurusan pun bukan beragama islam. Saya tak la pandai tapi rasanya ia belum betul-betul mengikuti syariat. Bila jadi macam tu, nak tak nak sain jugaklah agreement tu.

Biasalah kadang-kadang kita tersalah urus wang ( saya sendiri pun ) atau memang keadaan sangat mendesak menyebabkan budget kita lari dan kita mula di himpit dengan masalah hutang. Cuma jangan la cari along sebab nanti lagi parah !

Carilah jalan penyelesaian walaupun kepala dah buntu. Meminjam lagi boleh kalau nama belum black list tapi dari terus meminjam rasanya masih ada jalan lain iaitu menggunakan khidmat rundingan orang tengah atau mereka yang lebih arif dengan terma dan syarat-syarat bank.

Menggunakan khidmat orang tengah lebih berbaloi sebab jumlah yang besar boleh di kurangkan . Caj peguam yang cekik darah masih boleh di ketepikan begitu juga jika diri sudah muflis atau di senarai hitam. Malah rumah atau hartanah yang dah nak di lelong masih boleh di selamatkan asalkan kita sanggup beri peluang pada diri kita untuk gunakan khidmat mereka yang lebih arif.

Kenapa saya cakap macam tu? Sebab kebanyakan yang saya dapati bila browse lawam web, ruangan forum dan blog ramai yanga tersepit tetapi amat susah nak jumpa khidmat mengeluarkan nama dari black list atau senarai hitam dari ccris, ctos malah lebih teruk muflis ! Menggunakan khidmat mereka, rundingan akan di jalankan dengan pihak pemberi pinjaman dengan cara yang lebih teratur dan juga kreativiti rang tengah tadi.

Kena bayar ke? Manalah ada syarikat yang boleh hidup jika tiada sebarang fees dikenakan kecuali pihak AKPK sebab AKPK adalah agensi di bawah seliaan atau kawalan bank Negara. Beri mereka review atau teliti kes anda dulu untuk menilai tahap kekritikalan kes anda.

Jalan penyelesaian akan di cari malah ada cara yang kita tak tau tapi rupanya boleh selesaikan masalah kita. Bukanlah anda terus kena bayar kerana setelah anda bersetuju dengan cara yang akan mereka selesaikan anda pasti rasa lega! Takkan anda nak biarkan masalah hutang tu berterusan sebab lambat laun anda boleh jadi pemarah, murung malah boleh jadi gila!

Saya berkata begini kerana saya kenal dengan seseorang yang pakar dan mahir cara menyelesaikan masalah hutang tertunggak, ccris, ctos, muflis, kereta di tarik, harta bakal di lelong. Lama juga saya berbual dengan beliau kerana pengalaman beliau menjadi muflis dan menyelesaikan sendiri sehingga bebas muflis dan hutang tanpa bantuan peguam sangatlah menarik untuk di kongsi. Allah beri kita akal dan kita gunakan sebaiknya. Itulah yang di katakan kepada saya ketika berbual dan memang saya rasa sesiapa yang ada masalah seperti ni elok berjumpa dengan beliau. Atau boleh juga menghubungi saya jika perlukan sebarang maklumat mana yang terdaya saya tolong.

Jadi, apa lagi.Jalan penyelesaian sudah anda tak mahukan anda bertindak? Bayangkan tiada lagi panggilan talipon, surat-surat atau notis dan urusan kewangan anda lebih baik selepas ini. Itu yang nak kita semua nak bukan? Fikirkan lah!

 

rahimah

Seorang surirumah sepenuh masa semenjak penghujung 2009 yang menjalankan perniagaan internet.Kesemua produk yang ada di laman web telah di uji terlebih dahulu sebelum di pasarkan untuk kepuasan pelanggan.Dapatkan tips , update dan promosi dengan melanggan newsletter mysetbersalin.com secara percuma.

More Posts - Website

20 Comments on Cara selesaikan masalah hutang ,muflis,harta di lelong,black list, senarai hitam,ccris, ctos dengan lebih bijak!

  1. fadzilatul hasni bt majeni
    September 25, 2012 at 4:11 am (2 years ago)

    puan boleh berikan saya nombor telefon pakar dlm menyelesaikan masalah hutang? suami saya ada masalah hutang tertunggak.

    Reply
    • rahimah
      September 25, 2012 at 1:37 pm (2 years ago)

      puan boleh ambil no office ni

      Phone 1: 603 4296 5788
      Phone 2: 603 4296 6788

      Reply
  2. nazri bin abdullah
    October 27, 2012 at 2:30 pm (2 years ago)

    Mcm mana nak selasaikan hutang,semenjak
    Tk kerja banyak hutang saya tertungak .

    Reply
  3. DIANA
    October 29, 2012 at 11:30 pm (2 years ago)

    Salam, saya baru sahaja menerima surat lelongan rumah drpd lawyer dr pihak bank. Rumah saya telah dilelong diakhbar pd 29/10/2012. Dapat kah saya menyelamatkan rumah saya sekarang? Apa yang jd masalah sekarang. Adakah rumah saya akan di sita dalam masa terdekat ini?r\ Kerana saya masih menetap dirumah tersebut. Tolong saya puan. :(

    Reply
  4. hapizah osman
    November 7, 2012 at 9:56 am (2 years ago)

    salam,,,saya muflis dan masih bayar rm 100 kpd jabatan insolvensi malaysia…ada kah jln untuk selesaikn hutang dgn cepat bagi bebas kan sy dari muflis..nk beli kereta pun susah walaupun saya bekerja…ada idea camner nk buat. ..

    Reply
    • kassim
      February 15, 2013 at 4:23 pm (2 years ago)

      Dengan cara apa dapat selesaikan masalah hutang dan perlu hubuggi siapa dapat selesaikan masalah ini?

      Reply
  5. yusree
    November 27, 2012 at 5:58 pm (2 years ago)

    salam…puan ingin buah fikiran dari puan untuk selesaikan masalah yg di alami isteri saya…sebelum masalah nie jd lebih serius.saya dan isteri beberapa kali sudah berjumpa dgn pihak bank untuk selesaikan masalah hutang rumah yg sudah dilelong pd 5thn lepas..sepatutnya perjanjian antara isteri saya dgn pihak untuk selesaikan masalah nie dah dibincangkan.tp tiba2 2hr lepas sampai 1 surat mengatakan isteri saya sudah disenarai hitamkan.memang pegawai bank nie pandai berlakon nak lepas tangan..harap puan dapat berkongsi pendapat untuk selesaikan masalah ini..saya buntu..kesian melihat isteri saya..

    Reply
  6. thanga
    December 1, 2012 at 10:29 am (2 years ago)

    salam ,, saya senarai hitam pasal kereta kat am bank., dah kena tarik , dah dileleongpun . tolong saya menyelesaikan masalah ni, saya tak dapat beli kereta atupun rumah , umur pun dah meningkat tua, sila tolong saya, saya dah hampir kecewa dalam hal hutang ni,

    Reply
    • Suci
      December 11, 2012 at 1:30 am (2 years ago)

      Salam, saya ingin nasihat dari puan bagaimana saya nak menyelsaikan masalah hutang kereta saya. Pihak bank tidak meluluskan rayuan saya untuk mengurangkan bayaran bulanan mengikut kemampuan saya. SAya benar-benar buntu dan tidak tahu kepada siapa nak minta tolong.

      Reply
  7. lynna
    January 11, 2013 at 2:26 pm (2 years ago)

    saya pernah menjadi penjamin kepada seorang yang kononnya akan membayar pinjamannya… tapi sampai sekarang dia belum selesaikan hutangnya… saya pula menjadi mangsa… nak beli kereta x lepas kerana nama blacklist.. :(

    Reply
  8. NURUL
    February 25, 2013 at 10:56 am (2 years ago)

    saya ada masalah hutang dgn bank dalam 60ribu loan rumah dkat bekas suami.masalah saya bekas suami x nak tolong lansung dan pihak bank bagi masa dalam 6 blan untuk selesaikan.kalau tidak muflis..
    saya buntu dan x tahu cara mcm mane nak selesaikan..
    bolh bantu saya dalam hal ini tak kak????

    Reply
  9. amir
    September 9, 2013 at 4:17 am (1 year ago)

    sy nk pakai duit segera 3k

    Reply
    • rahimah
      July 21, 2014 at 1:15 pm (2 months ago)

      Mohamad Hafiz, ni no hp syarikat tersebut, Tuan Haji Mohd
      6019 253 1000
      6019 397 1000

      Reply
  10. joe
    August 24, 2014 at 6:14 pm (3 weeks ago)

    Sy blacklist pesonal loan…tlg beri jln utk mnyelesaikn masaalah ini..tq puan

    Reply
  11. azri
    August 29, 2014 at 2:35 pm (3 weeks ago)

    Comment

    Reply
  12. azri
    August 29, 2014 at 2:38 pm (3 weeks ago)

    Sy ada masalah blacklist dgn eon kredit. Byk lgi yg sy blm jelaskan. Smpikan Surat dri pihak eon kredit telah smpi Dan meminta sy menjelaskan semua hutang2 sy…

    Reply

Leave a Reply

CommentLuv badge
;) :| :x :twisted: :roll: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :evil: :cry: :arrow: :P :D :?: :? :) :( :!: 8O 8)

Bulk Email Sender