Cara selesaikan masalah hutang ,muflis,harta di lelong,black list, senarai hitam,ccris, ctos dengan lebih bijak!

Ini post saya yang pertama untuk bulan September. Dah hampir 2 minggu lebih beraya so saya raya kita kena tengok perbelanjaan kita balik.

Saya tak bekerja makan gaji, jadi lain la sikit (sedihnya rumah di masuki pencuri dan plan semua hancur sebab 2 barang utama bisnes saya  iaitu laptop dan kamera turut di kebas).

Rasanya ramai yang bekerja di pejabat atau mana-manalah asalkan bekerja yang dapat gaji awal pada bulan Ogos ( time nak raya ). So mesti ramai yang pening kepala lepas raya sebab duit dah banyak keluar. Biasalah selagi tak raya, tangan tu gatal aje nak beli tu ini. Kena pulak diskaun sana-sini.Ada jugak yang terpaksa sambung puasa sebulan lagi lepas tu sebab duit gaji untuk perbelanjaan bulan September dah habis.

Perbelanjaan yang berkhemah adalah lebih baik. Saya tak la kisah sangat pasal raya ni sebab mood saya awal-awal dah hilang bila rumah kena pecah masuk. Cuma memang saya tak kisah kalau baju ada sepasang je pun! Anak saya  pun saya ingatkan supaya simpan duit kalau nak jejak kaki ke london ke, paris ke…biar bersemangat sikit diaorang ni.

Berbalik pada soal perbelanjaan ni, kita tak dapat lari dari meminjam sebab kita ( saya la ) bukan orang kaya. Kalau kaya semua beli cash, tak payah buat hutang dengan bank. Masalahnya bila buat loan dengan bank, namanya aje pinjaman islamik tapi oepration wise masih berkonsep sekular ..ribalah apa lagi. Tak percaya cuba tengok agreement dengan bank, pinjamRM 10,000 bayar balik mesti lebih punya. Kalau islamik, pinjam RM10,000 bayar balik pun RM10,000 lah ! Betul tak?

Rasanya tak ada satu pun perjanjian dengan bank tu yang benar-benar islamik sebab kadang-kadang pegawai bank yang kita berurusan pun bukan beragama islam. Saya tak la pandai tapi rasanya ia belum betul-betul mengikuti syariat. Bila jadi macam tu, nak tak nak sain jugaklah agreement tu.

Biasalah kadang-kadang kita tersalah urus wang ( saya sendiri pun ) atau memang keadaan sangat mendesak menyebabkan budget kita lari dan kita mula di himpit dengan masalah hutang. Cuma jangan la cari along sebab nanti lagi parah !

Carilah jalan penyelesaian walaupun kepala dah buntu. Meminjam lagi boleh kalau nama belum black list tapi dari terus meminjam rasanya masih ada jalan lain iaitu menggunakan khidmat rundingan orang tengah atau mereka yang lebih arif dengan terma dan syarat-syarat bank.

Menggunakan khidmat orang tengah lebih berbaloi sebab jumlah yang besar boleh di kurangkan . Caj peguam yang cekik darah masih boleh di ketepikan begitu juga jika diri sudah muflis atau di senarai hitam. Malah rumah atau hartanah yang dah nak di lelong masih boleh di selamatkan asalkan kita sanggup beri peluang pada diri kita untuk gunakan khidmat mereka yang lebih arif.

Kenapa saya cakap macam tu? Sebab kebanyakan yang saya dapati bila browse lawam web, ruangan forum dan blog ramai yanga tersepit tetapi amat susah nak jumpa khidmat mengeluarkan nama dari black list atau senarai hitam dari ccris, ctos malah lebih teruk muflis ! Menggunakan khidmat mereka, rundingan akan di jalankan dengan pihak pemberi pinjaman dengan cara yang lebih teratur dan juga kreativiti rang tengah tadi.

Kena bayar ke? Manalah ada syarikat yang boleh hidup jika tiada sebarang fees dikenakan kecuali pihak AKPK sebab AKPK adalah agensi di bawah seliaan atau kawalan bank Negara. Beri mereka review atau teliti kes anda dulu untuk menilai tahap kekritikalan kes anda.

Jalan penyelesaian akan di cari malah ada cara yang kita tak tau tapi rupanya boleh selesaikan masalah kita. Bukanlah anda terus kena bayar kerana setelah anda bersetuju dengan cara yang akan mereka selesaikan anda pasti rasa lega! Takkan anda nak biarkan masalah hutang tu berterusan sebab lambat laun anda boleh jadi pemarah, murung malah boleh jadi gila!

Saya berkata begini kerana saya kenal dengan seseorang yang pakar dan mahir cara menyelesaikan masalah hutang tertunggak, ccris, ctos, muflis, kereta di tarik, harta bakal di lelong. Lama juga saya berbual dengan beliau kerana pengalaman beliau menjadi muflis dan menyelesaikan sendiri sehingga bebas muflis dan hutang tanpa bantuan peguam sangatlah menarik untuk di kongsi. Allah beri kita akal dan kita gunakan sebaiknya. Itulah yang di katakan kepada saya ketika berbual dan memang saya rasa sesiapa yang ada masalah seperti ni elok berjumpa dengan beliau. Atau boleh juga menghubungi saya jika perlukan sebarang maklumat mana yang terdaya saya tolong.

Jadi, apa lagi.Jalan penyelesaian sudah anda tak mahukan anda bertindak? Bayangkan tiada lagi panggilan talipon, surat-surat atau notis dan urusan kewangan anda lebih baik selepas ini. Itu yang nak kita semua nak bukan? Fikirkan lah!

 

rahimah

Seorang surirumah sepenuh masa semenjak penghujung 2009 yang menjalankan perniagaan internet.Kesemua produk yang ada di laman web telah di uji terlebih dahulu sebelum di pasarkan untuk kepuasan pelanggan.Dapatkan tips , update dan promosi dengan melanggan newsletter mysetbersalin.com secara percuma.

More Posts - Website

39 Comments on Cara selesaikan masalah hutang ,muflis,harta di lelong,black list, senarai hitam,ccris, ctos dengan lebih bijak!

  1. fadzilatul hasni bt majeni
    September 25, 2012 at 4:11 am (3 years ago)

    puan boleh berikan saya nombor telefon pakar dlm menyelesaikan masalah hutang? suami saya ada masalah hutang tertunggak.

    Reply
    • rahimah
      September 25, 2012 at 1:37 pm (3 years ago)

      puan boleh ambil no office ni

      Phone 1: 603 4296 5788
      Phone 2: 603 4296 6788

      Reply
  2. nazri bin abdullah
    October 27, 2012 at 2:30 pm (2 years ago)

    Mcm mana nak selasaikan hutang,semenjak
    Tk kerja banyak hutang saya tertungak .

    Reply
  3. DIANA
    October 29, 2012 at 11:30 pm (2 years ago)

    Salam, saya baru sahaja menerima surat lelongan rumah drpd lawyer dr pihak bank. Rumah saya telah dilelong diakhbar pd 29/10/2012. Dapat kah saya menyelamatkan rumah saya sekarang? Apa yang jd masalah sekarang. Adakah rumah saya akan di sita dalam masa terdekat ini?r\ Kerana saya masih menetap dirumah tersebut. Tolong saya puan. :(

    Reply
  4. hapizah osman
    November 7, 2012 at 9:56 am (2 years ago)

    salam,,,saya muflis dan masih bayar rm 100 kpd jabatan insolvensi malaysia…ada kah jln untuk selesaikn hutang dgn cepat bagi bebas kan sy dari muflis..nk beli kereta pun susah walaupun saya bekerja…ada idea camner nk buat. ..

    Reply
    • kassim
      February 15, 2013 at 4:23 pm (2 years ago)

      Dengan cara apa dapat selesaikan masalah hutang dan perlu hubuggi siapa dapat selesaikan masalah ini?

      Reply
  5. yusree
    November 27, 2012 at 5:58 pm (2 years ago)

    salam…puan ingin buah fikiran dari puan untuk selesaikan masalah yg di alami isteri saya…sebelum masalah nie jd lebih serius.saya dan isteri beberapa kali sudah berjumpa dgn pihak bank untuk selesaikan masalah hutang rumah yg sudah dilelong pd 5thn lepas..sepatutnya perjanjian antara isteri saya dgn pihak untuk selesaikan masalah nie dah dibincangkan.tp tiba2 2hr lepas sampai 1 surat mengatakan isteri saya sudah disenarai hitamkan.memang pegawai bank nie pandai berlakon nak lepas tangan..harap puan dapat berkongsi pendapat untuk selesaikan masalah ini..saya buntu..kesian melihat isteri saya..

    Reply
  6. thanga
    December 1, 2012 at 10:29 am (2 years ago)

    salam ,, saya senarai hitam pasal kereta kat am bank., dah kena tarik , dah dileleongpun . tolong saya menyelesaikan masalah ni, saya tak dapat beli kereta atupun rumah , umur pun dah meningkat tua, sila tolong saya, saya dah hampir kecewa dalam hal hutang ni,

    Reply
    • Suci
      December 11, 2012 at 1:30 am (2 years ago)

      Salam, saya ingin nasihat dari puan bagaimana saya nak menyelsaikan masalah hutang kereta saya. Pihak bank tidak meluluskan rayuan saya untuk mengurangkan bayaran bulanan mengikut kemampuan saya. SAya benar-benar buntu dan tidak tahu kepada siapa nak minta tolong.

      Reply
  7. lynna
    January 11, 2013 at 2:26 pm (2 years ago)

    saya pernah menjadi penjamin kepada seorang yang kononnya akan membayar pinjamannya… tapi sampai sekarang dia belum selesaikan hutangnya… saya pula menjadi mangsa… nak beli kereta x lepas kerana nama blacklist.. :(

    Reply
  8. NURUL
    February 25, 2013 at 10:56 am (2 years ago)

    saya ada masalah hutang dgn bank dalam 60ribu loan rumah dkat bekas suami.masalah saya bekas suami x nak tolong lansung dan pihak bank bagi masa dalam 6 blan untuk selesaikan.kalau tidak muflis..
    saya buntu dan x tahu cara mcm mane nak selesaikan..
    bolh bantu saya dalam hal ini tak kak????

    Reply
  9. amir
    September 9, 2013 at 4:17 am (2 years ago)

    sy nk pakai duit segera 3k

    Reply
    • rahimah
      July 21, 2014 at 1:15 pm (8 months ago)

      Mohamad Hafiz, ni no hp syarikat tersebut, Tuan Haji Mohd
      6019 253 1000
      6019 397 1000

      Reply
  10. joe
    August 24, 2014 at 6:14 pm (7 months ago)

    Sy blacklist pesonal loan…tlg beri jln utk mnyelesaikn masaalah ini..tq puan

    Reply
  11. azri
    August 29, 2014 at 2:35 pm (7 months ago)

    Comment

    Reply
  12. azri
    August 29, 2014 at 2:38 pm (7 months ago)

    Sy ada masalah blacklist dgn eon kredit. Byk lgi yg sy blm jelaskan. Smpikan Surat dri pihak eon kredit telah smpi Dan meminta sy menjelaskan semua hutang2 sy…

    Reply
  13. azie
    December 15, 2014 at 7:22 pm (4 months ago)

    Saya dah bercerai dan rumah telah dilelong. Baki pinjaman atas loan berkenaan atas nama bersama. Bekas suami xmahu membayar. Adakah boleh Saya separate hutang tersebut. Maknanya Baki pinjaman tu dibagi dua. APA perlu Saya buat sbb bekas suami xambil tau. Tolonglah saya

    Reply
  14. Azman
    December 17, 2014 at 7:10 pm (4 months ago)

    Puan Rahimah

    Masalah saya ialah saya dibebani hutang rumah sehingga lebih 300k. nama dah ada dalam bank negara…segala urusan loan yang lain dah susah. senang kata blacklist..Punca blacklist adalah dari rumah yang dibeli terbengkalai lebih 10 tahun…pemaju lari…..sekarang rumah terbengkalai tu dah nak siap dibina oleh pemaju yang baru…setelah buat perbincangan dengan bank hutang saya telah mencecah RM300k. Apa cara saya boleh selesaikan hutang sebanyak itu pada kadar segera dan keluarkan nama saya dari blacklist secepat mungkin…hidup rasa tak dapat berkembang dengan hutang dan nama blacklist camni..minta nasihat..

    Reply
    • mdzaharudin bin ibrahim
      January 9, 2015 at 6:33 pm (3 months ago)

      puan..saya pernh beli rumah..dan sekrg saya blacklist..akaun saya saya semua kene block..mcm ne supaya akaun saya x kene blok

      Reply
  15. mdzaharudin bin ibrahim
    January 9, 2015 at 6:33 pm (3 months ago)

    puan..saya pernh beli rumah..dan sekrg saya blacklist..akaun saya saya semua kene block..mcm ne supaya akaun saya x kene blok

    Reply
  16. mohammad iqmal ikysham abdullah
    February 9, 2015 at 4:34 pm (2 months ago)

    asalamualaikum saya tengah buntu sekarang ni …. saya pernah membeli sebuah perodua kancil dalam tahun 2008 atau 2009 masa tu saya tidak bekerja tetap jadi ibu saya menawarkan saya supaya mengunakan nama dia … jadi saya dapat kereta itu tapi sejak saya berpindah ke kuching saya berkerja di bawah satu yayasan sebagai artis tari mula nya gaji dalam rm5++ ja … saya bertungkus lumus membayar kereta itu sehingga lah 2 tahun ini saya tak mampu nak jelas kan bayaran sehingga lah dalam bulan 11/2014 lalu pihak am bank menghubungi ibu saya dan oleh kerana ibu saya tak faham dan juga tak mampu nak bantu saya ibu saya bagi nombor hp saya kepada pihak am bank kl dan saya menyawap nya dan memberi tahu saya akan iktiar kan mencari wang untuk saya menjelaskan tungakan yang mereka kata kan .. tapi saya belum mendapat wang itu belbagai cara saya usaha kan …. tapi saya belum jumpa jalan untuk menyelesaikan masalah ini…. saya harap dapat bantuan dari mana mana kerana saya tak nak ibu saya jadi masalah pulak nanti kerana ibu tak ada pendapatan untuk menjelaskan utang itu…..

    Reply
  17. M Citizen
    February 24, 2015 at 1:57 am (1 month ago)

    Kepada Kerajaan Malaysia,
    Kerajaan Malaysia yang terlalu memberi kuasa kepada bank menjadi penyebab kepada pengurusan tidak sempurna. Bank ialah punca utama seseorang individu menjadi ‘bankruptcy‘ atau muflis.
    Bank-bank di Malaysia boleh mengenakan caj dengan kadar faedah yang tinggi dan sesuka hati kalau masa anda tidak keupayaan membayar insuran bulanan. Ia tidak adil dan mangsa tidak dapat berbuat apa-apa sehingga anda muflis. Malaysia kita tidak ada jabatan yang boleh membantu anda pada masa tersebut.
    Ia hanya menyebabkan bankruptcy meningkat saja tahun ke tahun. Tambahan pula bankruptcy laws di Malaysia akan menghukum seseorang muflis sampai boleh memusnahkan hidup seseorang. Dengan AKTA KEBANKRAPAN 1967, kita sangat jelas, ini kebanyakan disebabkan oleh kuasa bank yang keterlaluan.
    Bankruptcy laws di Malaysia memang boleh menyebabkan seseorang muflis dan melambatkan muflis untuk hidup semula. Di dalam undang-undang muflis, ada banyak syarat yang mengikat si muflis seperti tidak boleh berniaga sendiri, tidak boleh terima wang lebih RM500 dari orang lain (dikehendaki melapor kpd Jabatan Insolvensi Malaysia), tidak boleh keluar luar negara bekerja (pasport disekat), tidak dapat memegang jawatan tinggi di syarikat dan lain-lain. Ini semua memang akan menyekat seseorang muflis mendapat wang untuk pelepasan.

    Harap kerajaan kita sedar dan tidak membunuh masa depan seseorang muflis di Malaysia ini dan tidak membunuh sesama sendiri. Bankruptcy yang meningkat boleh diselesaikan jika Akta Kebankrapan 1967 boleh berubah mengikut masa sekarang, bukan akta kampung yang dulu. Untuk menjatuhkan seseorang menjadi bankrap hutangnya kalau melebihi RM150,000 ke atas. Harap juga yg telah dilaporkan bankrap pada masa sekarang akan dilepaskan secepat mungkin jika hutang tidak melebihi RM150,000. Inilah yang sempurna dan sesuai untuk masa kini.
    Kerajaan Malaysia memang kena mempertimbangkan seseorang yang telah jatuh bankrap kalau hutang tidak melebihi RM150,000 atau RM100,000 patut diberi peluang untuk pelepasan automatik pada awal tahun 2015 ini. Ianya sangat jelas, yang telah difailkan bankrupcy, akhir hutang akan ditambah oleh pihak bank dan hantar kepada JIM.
    Kalau seseorang dijatuhkan bankrap dengan jumlah hutang yang tinggi, mungkin dia ada niat untuk mendapat manfaat dari pihak bank atau kerajaan kita. Akhirnya saya sebagai wakil pihak muflis harap Kerajaan Malaysia kita dapat mempertimbangkan isu isu seperti ini.

    Reply
  18. Mr Leon
    February 26, 2015 at 6:11 pm (1 month ago)

    Moshi Moshi,
    Isi Anda kekhawatiran keuangan hari ini: Anda bisa tersenyum dengan wanita yang takut akan Allah ini, saya mendapat pinjaman dari € 106.000 dan dua rekan saya menerima pinjaman dari orang itu tanpa masalah atau kekecewaan. Saya menyarankan Anda untuk tidak memilih orang yang salah, jika Anda benar-benar mengajukan permohonan pinjaman uang untuk proyek Anda dan lainnya. Saya mempublikasikan pesan ini karena Mrs. Henly Saya merasa senang dengan pinjaman yang saya terima darinya. Melalui seorang teman saya bertemu wanita ini kehormatan dan Allah wanita takut yang membantu saya mendapatkan dana pinjaman ini untuk mengedit hidup saya, jadi saya sarankan Anda harus menyenangkan kontak dan bertemu Ibu Henly untuk membantu Anda untuk layanan yang Anda memintanya . Alamat email kontak nya: Henlyomerloanfirm@hotmail.com

    Reply
  19. annasz
    February 26, 2015 at 11:10 pm (1 month ago)

    Assalam.. sy mencri agensi yg boleh membantu mnyelesaikn hutang sy.. nama dah blacklist dkt 5 thun.. nk bli kreta dan rumah pun xboleh.. tlong bantuan dr sesiapa..

    Reply
  20. Christina Mills
    March 17, 2015 at 9:14 am (2 weeks ago)

    Aku Christina Mills dengan nama. Saya tinggal di Swedi, saya ingin menggunakan media ini untuk mengingatkan semua pencari pinjaman sangat berhati-hati karena ada scammers everywhere.Few bulan yang lalu saya secara finansial tegang, dan karena putus asa saya saya scammed oleh beberapa lender online. Saya hampir kehilangan harapan sampai seorang teman saya merujuk saya ke pemberi pinjaman sangat handal disebut Mr Peter Jackson yang meminjamkan pinjaman tanpa jaminan dari € 85.000 di bawah 2 jam tanpa stres. Jika Anda membutuhkan jenis pinjaman hanya hubungi dia sekarang melalui: peterjacksonloan001@outlook.com Saya menggunakan media ini untuk mengingatkan semua pencari pinjaman karena neraka aku melewati di tangan orang-orang pemberi pinjaman penipuan. Dan saya tidak ingin bahkan musuh saya melewati neraka seperti yang saya melewati di tangan orang-orang pemberi pinjaman secara online penipuan, saya juga akan ingin Anda untuk membantu saya menyampaikan informasi ini kepada orang lain yang juga membutuhkan pinjaman setelah Anda juga menerima pinjaman Anda dari Mr. Peter Jackson, saya berdoa agar Tuhan harus memberinya umur panjang.
    Tuhan memberkati dia selamanya.
    Christina Mills
    Kesaksian tentang bagaimana saya mendapat pinjaman saya

    Reply
  21. septiani
    March 19, 2015 at 8:24 am (2 weeks ago)

    Halo Setiap Satu, nama saya Dwiokta Septiani dari Indonesia, aku cepat-cepat ingin menggunakan media ini untuk memperingatkan seluruh Indonesia yang mencari pinjaman di internet sangat berhati-hati untuk tidak jatuh di tangan scammers dan fraudstars, ada banyak pemberi pinjaman kredit palsu di sini di internet dan beberapa dari mereka adalah asli, saya ingin meluncur kesaksian tentang bagaimana Tuhan mengarahkan saya untuk pemberi pinjaman dan pinjaman genue nyata yang telah mengubah hidup saya dari rumput rahmat, setelah saya telah tertipu oleh beberapa pemberi pinjaman kredit di sini di internt, saya kehilangan banyak uang untuk membayar biaya pendaftaran, isurance, pajak, dan setelah pembayaran saya masih tidak mendapatkan pinjaman saya. Setelah berbulan-bulan mencoba untuk mendapatkan pinjaman di internet dan nomor scammed kali uang tanpa mendapatkan pinjaman dari perusahaan mereka sehingga saya menjadi begitu putus asa dalam mendapatkan pinjaman dari genue pemberi pinjaman kredit online yang tidak akan meningkatkan rasa sakit saya, jadi saya memutuskan untuk menghubungi seorang teman saya yang baru-baru mendapat pinjaman online, kita membahas kesimpulan kita tentang masalah dan dia bercerita tentang seorang wanita yang disebut Mrs Anita Charles yang merupakan CEO dari Anita Charles Pinjaman Perusahaan. Jadi saya diterapkan untuk jumlah pinjaman (Rp430,000,000) dengan tingkat bunga rendah dari 2%, Tidak mengurus usia saya, karena saya mengatakan kepadanya apa yang saya ingin menggunakan uang tersebut untuk membangun usaha dan pinjaman saya disetujui dengan mudah tanpa stres dan semua persiapan yang dibuat tentang pengalihan pinjaman dan dalam waktu kurang dari 24 jam setelah pendaftaran pinjaman, itu disimpan ke bank dan mimpi datang melalui saya. Jadi saya ingin saran yang membutuhkan pinjaman genue dengan cepat menghubungi dia sekarang email di anitacharlesloancompany@gmail.com. dia tidak tahu bahwa aku melakukan hal ini. Saya berdoa agar Tuhan akan memberkatinya untuk hal-hal baik yang dia telah lakukan dalam hidup saya. Anda juga dapat menghubungi saya di septianidwiokta@gmail.com untuk info lebih lanjut.

    Reply
  22. muhammad ashraf bin faiza
    March 19, 2015 at 8:34 am (2 weeks ago)

    Saye nak taye klo kte ambk mto loan singger. Leps tu mto tu kene tarik sameade blacklis atau tak…

    Reply
  23. divine jon
    March 20, 2015 at 6:45 pm (2 weeks ago)

    Halo, saya Mrs Ilahi Joan, pemberi pinjaman pinjaman swasta yang memberikan pinjaman kesempatan seumur hidup. Apakah Anda membutuhkan pinjaman mendesak untuk melunasi utang Anda atau Anda membutuhkan pinjaman untuk meningkatkan bisnis Anda? Anda telah ditolak oleh bank dan lembaga keuangan lainnya? Apakah Anda membutuhkan pinjaman konsolidasi atau hipotek? mencari lebih karena kita di sini untuk membuat semua masalah keuangan Anda sesuatu dari masa lalu. Kami meminjamkan dana kepada individu yang membutuhkan bantuan keuangan, yang memiliki kredit buruk atau membutuhkan uang untuk membayar tagihan, untuk berinvestasi di bisnis di tingkat 2%. Saya ingin menggunakan media ini untuk memberitahu Anda bahwa kami memberikan bantuan yang handal dan penerima dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini melalui email di:
    (freedomhometrusth@gmail.com)

    Reply
  24. Meryl Daniels
    March 22, 2015 at 11:23 pm (1 week ago)

    Adakah anda terperangkap, disekat daripada bank-bank dan anda tidak mendapat manfaat daripada bank-bank atau anda lebih baik mempunyai projek dan memerlukan pinjaman, pembiayaan lapuk atau anda memerlukan wang untuk membayar bil-bil, mencari untuk melabur wang dalam perniagaan anda. mendapatkan bantuan kewangan hari ini
    greatfuturefinancialservices@gmail.com
    greatfuturefinancialservices@yahoo.com
    greatfuturefinancialservices@hotmail.com

    Reply
  25. mrs sonia
    March 23, 2015 at 1:59 am (1 week ago)

    Apakah Anda mencari pinjaman bisnis, pinjaman pribadi, pinjaman rumah, mobil
    Pinjaman, pinjaman mahasiswa, pinjaman konsolidasi utang, pinjaman tanpa jaminan, modal ventura, dll .. Atau apakah Anda menolak pinjaman oleh bank atau keuangan
    lembaga untuk satu atau lebih reasons.You di tempat yang tepat untuk
    solusi pinjaman Anda! Saya pemberi pinjaman pribadi, saya memberikan pinjaman kepada
    perusahaan dan individu pada tingkat bunga rendah dan terjangkau
    2%. Bunga. Silahkan hubungi kami melalui email newdaytonloancompany@gmail.com.

    terima kasih,
    mrs sonia

    Reply
  26. Silva Walter
    March 25, 2015 at 7:50 am (1 week ago)

    Silva Pinjaman perusahaan adalah salah satu perusahaan pinjaman independen terkemuka di seluruh dunia. Kami mapan dan selama bertahun-tahun telah mengembangkan pemahaman yang baik tentang kebutuhan dan kebutuhan individu. Kami berkomitmen untuk memperlakukan pelanggan kami secara adil dan menawarkan layanan yang profesional, ramah dan membantu. Prosedur kami dirancang untuk cocok Anda, untuk memastikan bahwa kami menawarkan produk yang sesuai dengan kondisi Anda, formalitas dikurangi seminimal mungkin, dan bersama-sama dengan pendekatan kami fleksibel untuk masing-masing program, pastikan Anda menyelesaikan permintaan pinjaman Anda. Kami telah membantu pelanggan mengubah dan memperbaiki kehidupan mereka selama lebih dari 47 tahun dan kami benar-benar independen, kita berada dalam posisi yang unik untuk menawarkan berbagai pinjaman untuk semua jenis bisnis dan individu. Tujuan kami adalah untuk memenuhi kebutuhan keuangan Anda dan kepuasan Anda sangat penting bagi kami. Itulah sebabnya kita harus memberikan pinjaman dengan suku bunga 2%, silakan kembali ke kami hari ini jika Anda tertarik kami services.E-mail: silvawalter.loanfirm@gmail.com

    Reply
  27. yunita nurudeen
    March 28, 2015 at 9:33 pm (4 days ago)

    Hati-hati di sini. Tidak ada yang boleh membantu anda di sini atau bahkan menyarankan bagaimana anda bebas untuk mendapatkan bantuan kewangan. Setiap jawapan dari pemberi pinjaman kredit atas soalan anda, anda harus mengabaikan, kerana Mereka Apakah Penipuan … penipuan yang nyata … saya adalah mangsa yang saya koyak Ribuan dolar … baik terima kasih Tuhan untuk saudara Kristian yang dimaksudkan saya untuk sebuah organisasi pinjaman yang dibentuk oleh beberapa Ibu Clara, claraloans@financier.com.
    Mereka membuat hidup saya yang berharga dan memberikannya makna. Ketika adik memberiku semata-mata untuk Untuk kenalan lebih lanjut, saya menghubungi dia. Mereka meluluskan pinjaman sebanyak $ 75.000,00 USD dan dalam 48 jam selepas bertemu semata-mata untuk orang lanjut Untuk melawan keperluan, pinjaman saya disimpan di dalam akaun bank saya tanpa cagaran. Saya akan menyesal Total hidupku, Kerana pada titik waktu saya hanya bercerai ayah dari anak saya, dan anak saya (Ridwan) dihadapkan dengan keadaan hidup dan mati. Jangan ragu untuk menghubungi via Email: Claraloans@financier.com. Untuk pertanyaan lebih lanjut. hubungi saya via: Yunitanurudeen@gmail.com

    Reply
  28. Farida Agus Setiawati
    March 29, 2015 at 12:46 pm (4 days ago)

    Kesaksian tentang bagaimana saya ditawari pinjaman tanpa jaminan untuk hanya 2%.
    Saya Farida Agus Setiawati dan saya saksi hidup dari kabar baik dari Amanda Kantor Kredit.
    Dengar, tidak ada pemberi pinjaman di sini adalah bersedia untuk membantu Anda, bukan mereka hanya di sini untuk merobek Anda uang Anda sulit diperoleh. Suami saya dan saya mencari pinjaman dari lender online yang berbeda tetapi pada akhirnya, kami ditipu dan merobek uang kita dengan perusahaan pinjaman yang berbeda secara online.
    Kami bahkan meminjam uang untuk membayar ini lender online tapi pada akhirnya, kami punya apa-apa.
    Saya dan suami saya berada di utang dan kami tidak punya satu untuk lari ke bantuan, bisnis keluarga kami hancur dan kami tidak dapat untuk mendapatkan uang untuk memenuhi pengeluaran sehari-hari sampai kami diperkenalkan kepada Ibu Amanda yang membantu kami dengan menawarkan kita tanpa jaminan pinjaman.
    Hubungi Ibu Amanda hari ini untuk pinjaman Anda dan melupakan siapa pun di sini menjanjikan Anda pinjaman karena pada kedua ujung, Anda tidak akan mendapatkan pinjaman apapun dari mereka.
    Untuk informasi lebih lanjut tentang cara untuk mencapai Mrs. Amanda atau mengikuti prosedur pinjamannya, mail me melalui email saya, faridaaguss@gmail.com dan kunfarida@outlook.com.
    Atau Anda dapat mengirim email ke Mrs Amanda di amandaloan@qualityservice.com, amandarichardssonloanfirm@gmail.com dan amandaloanfirm@cash4u.com.

    Reply
  29. Risna
    April 1, 2015 at 7:51 am (1 day ago)

    Halo, nama saya Risna Susanti dan saya tinggal di sini di Indonesia. Saya dan suami saya pergi ke utang besar kepada debitur dan bank dan kami sedang mencari pinjaman dari perusahaan pinjaman yang berbeda di internet tapi semua datang ke sia-sia. sebaliknya mereka membawa kita ke lebih banyak utang. mereka merobek kami kami sulit memperoleh uang dan akhirnya meninggalkan kami pecah dan kering sampai saya datang di Ibu Joyce, dia menawarkan pinjaman meskipun pada awalnya saya takut itu akan berakhir seperti perusahaan pinjaman lain saya telah menemukan tapi dia tidak ‘ t seperti mereka. Dia menawarkan jumlah pinjaman dan pencarian dan akhirnya saya akhirnya mendapat pinjaman saya ditransfer ke rekening bank saya beberapa jam setelah aplikasi. Itu sangat mengejutkan bagi saya bahwa suami saya meminta saya untuk juga mengajukan permohonan pinjaman dari dia dan kejutan bagi kami berdua, dia juga menyetujui untuk memberikan pinjaman suami saya dan sekarang kami akhirnya melunasi hutang kami dan memulai pinjaman usaha kecil dengan uang yang tersisa lebih.
    Harap berhati-hati penipu palsu di sini di internet dan menghubungi Ibu Joyce melalui email berikut.
    joycerolandloancompany@gmail.com atau Anda dapat menghubungi saya melalui email saya untuk panduan lebih lanjut dan saran tentang cara untuk mengajukan permohonan pinjaman dari Ibu Joyce di risnasusanti247@gmail.com

    Reply

Leave a Reply

CommentLuv badge
;) :| :x :twisted: :roll: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :evil: :cry: :arrow: :P :D :?: :? :) :( :!: 8O 8)

Bulk Email Sender