Asid folik semasa awal mengandung….penting

Selain obimin yang di perlu di ambil oleh ibu yang sedang mengandung, asid folik selalu di berikan oleh doktor di awal kehamilan.

Asid folik bertujuan untuk membantu mengelakkan bayi dalam kandungan anda kekurangan nutrien bagi mengelakkan kecacatan. Asid folik penting untuk tujuan perkembangan saraf ,otak bayi, tulang belakang, organ kulit dan tulang bayi.

Bagi yang merancang untuk mengandung, asid folik elok di ambil lebih awal tetapi mestilah atas nasihat doktor.

Jangan abaikan kesihatan dan pengambilan asid folik sewaktu mengandung untuk memastikan kandungan anda sihat.

Kak Rahimah

Comments

 1. ida says

  salam..
  macam mana erk saya tak makan pun ubat yang doctor bagi..sebab bile saya makan saya akan mengalami mabuk yang teruk,jadi masa tu saya tak berani nak makan ape2 ubat pun..

 2. rahimah says

  w’salam Ida, cuba lah refer dekat doktor dulu tanyakan kenapa. Mungkin mabuk biasa waktu mengandung atau mungkin Ida tak sesuai dengan pil yg di beri.

 3. ninie says

  sy tlh mnglami keguguran pd usia kndgn 6mgu, tp slps 6bln berpantang sy didpti hamil lg…sy tkt kejadian sma akn berulang….bagaimanakah cara2 utk menjaga kandungan skrg (4mgu)

 4. fairuzana says

  sekira merancang mahu hamil boleh kan amik acid folik, so skrg sy just nk tau la cara pengambilan acid folik sehari bpe kali yerk…sblm/slps perlu makan…