Bolehkah Guna Set Bersalin Jika Bersalin Secara Caesar?

bersalin secara caesar
bersalin secara caesar

Bolehkah Guna Set Bersalin Jika Bersalin Secara Caesar?

Saya banyak menerima email dari pengunjung laman web ini yang bertanya tentang penggunaan produk bersalin jika mereka terpaksa menjalani pembedahan. Pada Newsletter bulan ini (November )saya telah pun memberikan komen saya tentang perkara yang sama.

Bagaimanapun saya ingin menulis di sini untuk pengetahuan kesemua pengunjung blog ini agar dapat di kongsi bersama.Harapam saya agara kita sama-sama dapat berkongsi informasi dan mengelakkan salah faham.

Salah faham penggunaan set bersalin

Ramai yang menyangka jika bersalin secara caesar@pembedahan mereka tidak boleh menggunakan sebarang produk bersalin.Jika nak guna sekali pun selepas habis berpantang.Begitu juga amalan seperti berurut dan sebagainya.

Sebenarnya jika kita merenung kembali sewaktu tiada perubatan moden, orang melayu waktu dulu hanya menggunakan akar-akar kayu untuk memulih dan merawat tubuh. Melalui akar kayu inilah tubuh mereka mendapat khasiat rawatan dan pemulihan yang secara semulajadi.Tiada pil atau sebagainya!

Cara betul menggunakan set bersalin untuk wanita bersalin secara caesar.

Suka saya ingatkan yang komen saya hanyalah berpandukan kepada set bersalin NR ( dulu di kenali sebagai set bersalin Nona Roguy ). Set bersalin NR lengkap dengan cara penggunaan bersalin caesar dan normal .Apa yang membezakannya hanyalah bila waktu ia patut di gunakan dan bagaimana pula cara penggunaannya.

Sebagai contoh adalah penggunaan minyak herbanika sebagai minyak sapuan badan .Salah satu fungsi minyak ini adalah untuk memanaskan semula tubuh yang telah kehilangan banyak darah.Kehilangan darah yang banyak boleh menyebabkan kita berasa pening dan tidak bertenaga.

Jika anda bersalin normal, minyak ini boleh terus di sapu keseluruh tubuh dan juga di luka jahitan episiotomi sebaik selesai bersalin.

Pada yang bersalin secara ceasar ,selepas 7 hari anda sebenarnya boleh titiskan minyak ini pada luka di perut kerana ia membantu  luka anda cepat sembuh.Selain itu ia melancarkan semula pengaliran darah kerana anda kurang bergerak berbanding mereka yang bersalin secara normal.

Begitu juga dengan penggunaan tablet phyto natal sewaktu berpantang.Jika anda bersalin secara normal , tablet ini boleh di makan pada hari ke 4 atau ke 5 untuk membantu melawaskan pembuangan air besar( masalah utama sewaktu berpantang adalah sembelit atau sukar lawas ).

Jika anda bersalin secara ceasar , anda boleh mula mengambilnya selepas 7 hari.Di waktu itu anda telah mula cergas dan gesaan untuk ke bilik air boleh di atasi tanpa perlu terburu-buru untuk ke bilik air. Tiada isu tentang luka jahitan pembedahan anda terbuka atau tetas.Jahitan terbuka atau tetas adalah di sebabkan cara penjagaan yang tidak rapi .

Saya berharap agar anda dapat memahami apa yang ingin saya sampaikan di sini iaitu anda boleh menggunakan produk bersalin walaupun anda bersalin secara caesar . Set bersalin NR mempunyai panduan atau manual yang lengkap tentang penggunaan produk bersalin tidak kira anda bersalin secara caesar atau secara normal.

Anda juga boleh bertanya kepada saya jika anda sebarang keraguan atau mana-mana perkara yang kurang jelas agar saya dapat membantu anda mendapat rawatan yang betul sewaktu berpantang.

Semuga anda semua gembira dan sabar menjalani saat berpantang!

 

Comments

 1. rahimah says

  Hai Lynn,sememangnya set bersalin nona roguy memang boleh di pakai jika kita bersalin secara pembedahan.Untuk pengetahuan Lynn,Nona Roguy ada sediakan cara penggunaan set ini untuk bersalin normal dan pembedahan.

  Sebagai contoh, tablet phyto natal jika bersalin normal guna waktu selepas seminggu bersalin. Kalau normal hari ke 4 dah boleh pakai.Yang memebezakannya cuma waktu bila nak guna dan cara penggunaanya sahaja.

  Oh ya, setiap pelanggan akak akan di berikan manual penggunaan ini ya..jadi senang nak baca masa duduk-duduk berehat

 2. maira says

  Produk nona roguy ni ada dijual secara ceraian tak? maknanya tak beli semua, cuma nak beli satu atau dua jenis.

 3. mie says

  boleh tanya?saya telah menjalani pembedahan pada november lepas (semasa kandungan berusia 3bln) untuk membuang ketumbuhan.alhamdulillah ketumbuhan dah dibuang n janin sihat. saya sedang mencari produk untuk selepas bersalin jika saya bersalin secara normal atau caesar. tetapi jika menjalani secara normal saya perlu mengikut langkah2 untuk bersalin secara normal atau caesar?

 4. rahimah says

  Hai Mie,

  Manual penggunaan set bersalin nona roguy ni lengkap.Jika bersalin normal, guna ikut cara normal.Jika caesar, ikut car caesar.

  Tak susah, macam yang saya terangkan dalam post di atas…cara guna dan waktu bila nak pakai je yang berbeza.

  Boleh email pada saya jika inginkan manual penggunaan tersebut untuk saya attachkan dalam email supaya Mie lebih senang baca :)