Bolehkan ibu mengandung bersenam?

Ramai orang malas bersenam. Saya pun kadang-kadang malas juga. Tapi kalau nak kekal cergas dan sihat bersenamlah secara konsisten.Sekurang-kurangnya 15 minit pagi dan 15 minit petang.

 

Bagiamana pula dengan wanita mengandung? Kena bersenam jugak ke? Oh sudah semestinya. Jom kita ikuti tips di bawah sebelum anda ingin bersenam ya.

  • Wanita mengandung lagi la kena aktif supaya senang nanti nak bersalin. Bagaimana pun sebelum anda bersenam dapatkan dulu nasihat doktor.Ini untuk mengelakkan sesuatu terjadi kepada kandungan yang mana anda mungkin terlalu ‘fragile’ atau anda mungkin agak sensitif dengan tenaga yang di gunakan sewaktu bersenam.

 

  • Jika tahap kesihatan anda adalah bagus dan doktor kata ‘ok’ , nah anda mulakan dengan senaman yang ringan dahulu.Kata orang ‘warm up’ supaya otot-otot tak terasa tegang dan terkejut. Mula-mula lakukan senaman pernafasan dahulu dan perlahan-lahan pada bahagian tubuh yang lain.

 

  • Setelah melakukan senaman ringan anda boileh melakukan senaman yang agak berat tetapi amat baik bagi wanita mengandung seperti aktiviti berjalan kaki dan berenang.Senaman seperti ini tidak memerlukan anda membawa tekanan pada badan .

 

  • Elakkan senaman yang boleh memudaratkan kandungan seperti berlari, berjogging dan lain-lain yang boleh menyebabkan anda tercedera atau membahayakan kandungan.

 

  • Lebihkan minum air ( air kosong ) selepas bersenam untuk memastikan tubuh anda tidak kehilangan banyak air . 

Beberapa perkara yang anda mesti berjumpa doktor jika sewaktu atau selepas bersenam :

  • Berlaku pendarahan atau ‘bleeding’
  • Ada rasa ‘contraction’ atau gesa nak bersalin
  • Rasa mual dan loya atau anda muntah
  • Kepala terasa pening atau penglihatan anda terasa kabur dan rasa hendak pitam

Apa saja yang anda lakukan sewaktu mengandung mestilah di lakukan dengan berhati-hati. Kalau anda demam sekali pun janganlah anda terus saja ambil panadol dan telan sebab panadol sekali pun ada banyak tahap.

Ada yang 500 mg, ada 600 mg , 700 dan sebagainya. Tubuh anda sensitif sewaktu itu dan jagalah kandungan sebaik mungkin untuk mengelakkan risiko yang tidak di ingini.

Setahu saya ada hospital yang mengadakan kelas antenatal pada ibu mengandung yang mana salah satu dari aktivitinya ialah mengenai senaman yang boleh di lakukan sewaktu mengandung.

Cukup setakat ini saja hari ini sebab kepala saya pulak yang terasa pening. Terlebih tidur agaknya hari minggu ni. Kita jumpa lagi.

Bye!

Kak Rahimah

Comments