Checklist keperluan bayi sebelum anda bersalin

Hai Assalamualaikum :) ,

Apa khabar anda semua ? Maafkan saya kerana hampir 10 hari saya tidak dapat online kerana masalah gangguan teknikal dengan maxis broadband saya.

Baru hari ni masalah saya di selesaikan. Jadi blog saya ni sunyi sepi dari towkeynya..hi hi hi.

Baiklah, pada post yang lepas saya ada bercerita tentang budget bersalin 2009. Jadi hari ni , saya rasa saya nak sambung sikit posting yang lepas dengan beberapa senarai kelengkapan bersalin yang kita patut ada dalam budget planning kita .

Tidak semestinya 100 % kena ikut tapi budget ni boleh di adjust ikut keperluan masing-masing. Saya cuma berikan beberapa senarai okay..Kita mulakan dengan senarai untuk bayi dahulu ye:

  • Baju lengan pendek 5 helai
  • Baju lengan panjang 5 helai
  • Seluar pendek 5 helai
  • Seluar Panjang 5 helai
  • Stokin bayi
  • Sarung tangan
  • Kain bedung
  • Napkin( lampin) kain 10 helai
  • Napkin liner ( jika kita menggunakan kain napkin)
  • Diapers pakai buang
  • Minyak untuk sapuan pada bayi utk elakkan kembung perut
  • Tuam bayi
  • Pelapik getah
  • Tilam bayi
  • Berus pencuci botol

Senarai ni hanya untuk keperluan bayi saja dahulu. Untuk ibu-ibu kita sambung pada posting akan datang ye.Mungkin senarai saya ni kurang lengkap sebab anak saya yang paling kecik pun dah 3 tahun :)

 

Oh ya, sebelum saya terlupa , seeloknya baju dan seluar bayi belilah yang untuk 6 bulan ke atas sebab bayi cepat membesar. Rugi jika kita membeli saiz yang kecik sebab nanti sekejap saja dah tak boleh pakai :)

 

Ada siapa-siapa yang nak tambah senarai di atas?

Kak Rahimah

Comments

  1. rahimah says

    Alya, barang baby amndi pun kena ada macam tub, mandian, towel …boleh tambah list lagi mana yg penting la.

  2. says

    aduh tak sabar nak beli peralatan baby ni.. hehe skg bru 2 bulan 2 minggu.. nti dh besar ckit bru belik brg2 ni.. msti besh..

  3. ailin safaruddin says

    salam semua….. nak tanya mcmana nak kurangkan loya waktu awal hamil?…selera utk maklan pun takde…

  4. rahimah says

    ailin, boleh try ambil beras dan kumam2 atau kunyah pelan-pelan..saya tengok anak saudara buat gitu kurang loya katanya.petua emak dia yg bagi.try la.

  5. zurien says

    Hi Semua, Rien dah 8bulan sekrg debaran makin terase tapi keperluan bayi rase mcm xcukup jer…sampai terlupe keperluan sendiri di hospital nanti kawan2 opis cite pasal maternity pad kelakarla nak pakai ader aper2 advice x? hihihi

  6. zurien says

    Hi Semua, Rien dah 8bulan sekrg debaran makin terase tapi keperluan bayi rase mcm xcukup jer…sampai terlupe keperluan sendiri di hospital nanti kawan2 opis cite pasal maternity pad kelakarla nak pakai ader aper2 advice x? hihihi

  7. nanie says

    hi semua nak tanya, skrg dah 6 bulan pregnant.perlukan besi set bersalin untuk ibu sekarag?

  8. ieda says

    aiii,bila waktu terbaik leh start beli barang2 baby,member2 kata x elok beli awal2. skrg dah 6 bulan x sabar la nak beli barang baby…geram je tengok…kalo nak beli set bersalin lak bila leh start beli

  9. eida says

    6bulan tu dh elok beli brg baby.. sy dh nak msuk 9bulan ni..smua dh siap.. sy beli ms 4 bln lg..sb bila dh sarat xlarat nk jalan..time rehat kan diri la plak.. bila dh msuk 7bulan..risiko utk bersalin dh tinggi.. so siap kn dr awal 5 atau 6 bulan..beli sikit2 br xterasa sgt duit mengalir..hehehe..sy beli start 4bulan..msuk 7bulan smua dh beres.. just beli yg utk pakai 2bulan pertama je..lps tu bleh beli lg..hehehe.. hope my baby n i ok slamat smuanya..amin

  10. says

    Memilih keperluan bayi sebaiknya disesuaikan dengan usia bayi, karena umur pakainya tidak lama, keperluan seperti kereta dorong, boks bayi yang lumayan mahal bila dirasa tidak terlalu dibutuhkan lebih baik sewa saja.. harganya lebih murah dan tidak perlu menghabiskan tempat untuk menyimpan barang2 tersebut.