Petua mengubati sakit mata

Salam ceria,

Beberapa minggu lepas, anak saya seorang demi seorang terkena sakit mata. Menjangkit dari rumah baby sitter saya la ni. Yang seorang tu sekejap aja, 3 hari dah elok.Yang lagi seorang lebih dari seminggu. Risau saya sebab takut pelajaran dia terganggu sebab seminggu tak ke sekolah.

Ubat doktor kurang berkesan pulak saya tengok. Ada cara lain yang saya baru tahu. Jadi saya kongsikan di sini ye. Ha…dapatkan teh bunga dari kedai singseh dan rebus hingga menggelegak.Setelah itu campurkan sedikit dengan gula untuk di buat minuman.

Insyaallah dalam masa 2 hari merah dan bengkak di mata cepat surut . Dan dalam masa yang sama anak kita mungkin cirit sedikit sebab panas badan dah mula keluarĀ  ( sakit mata boleh buat kanak-kanak demam dan suhu badan naik ). Jangan risau dengan keadaan ni sebab itu maknanya sakit matanya dah mula nak sembuh.

Lepas ni siapa-siapa yang anaknya sakit mata boleh cuba ya.

Kak Rahimah

Comments

  1. says

    Assalamualaikum kak Rahimah,
    Terima kasih berkongsi petua,liza sekarang sakit mata nanti nak minta ibu beli teh bunga aduuhh..tak tahan sakit nie ..Liza ada letak post kak dalam blog liza.

    Thanks kak
    liza

  2. nita cirebon says

    seluarga minggu kemarin kami kena mata merah, terus kami obati dengan SENDOSETRON. Alhamdulillah sehari kemudian sudah sembuh dan hari kedua sudah kekantor.

  3. says

    info tips yang berguna. sakit mata ni memang seksa.yang susahnya kalau berjangkit,kekadang sebab alergik. kalau ketumbit okay tak berjangkit.

  4. ayumie_za says

    skit mata?ramai org tkt utk mndekati kita….sedih sgt…org yg prnh rse tau dn fhm per prasaan kta bla skit mata….sy bli ubat kt farmasi SUFRADEX,,x sembuh g jmpe doktor, bg ubt CMC jg x smbh…

  5. naza says

    ak skng ngh skit mte ew..ksian3..ak xpt g skolh..bnyk mklumt ak xpt kt skolh..dh ar mgu dpn ak nk pekse..erm..kaian kn ak.. šŸ˜„

  6. says

    salam akk…oo elokke mnum teh bunga ni?? hope membantu laa…nk try jgak la nice tips nie..coz ank sy umo 2tahun tgh sakit mate nie…susa giler nk kasi ubat titis tu…cpt2 die pejam mata xnk bg titis kt mate yer tue..so cmne laa nk baik…da laa x tahan tgok mata yer yg comel tu bertahi…..eeiii…adoyaiii…..

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ 3 = 9