Resepi Puri Brokoli untuk bayi

Salam ceria :) ,

 

Pada kali ni, saya akan hantar post tentang resepi atau makanan bayi pula. Pada bakal-bakal ibu boleh la standby resepi bayi ni bila usia bayi dah masuk 4 bulan ke atas. Kalau dalam pantang jangan bagi bayi makan bahan pepejal..Tercekik pulak karang..

 

Tapi sebenarnya sistem pencernaan bayi belum cukup matang jadi jangan sekali-kali mencuba ya. Tunggu sekurang-kurangnya 4 bulan ke atas. Hari ni saya postkan cara membuat Puri Brokoli.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

( Gambar kat atas ni, hiasan aje ye..tak jumpa gambar betul..hi hi )

Bahan-bahannya :

 

1.Sepokok brokoli bersaiz sederhana.

2.Air masak secukupnya.

 

Cara penyediaan ;

 

  • Potong kecil brokoli dan bersihkan.
  • Untuk melembutkannya anda bolehlah rebus atau kukus sebentar.
  • Setelah lembut kisar brokoli dengan sedikit air masak sehingga hancur.

 

Selamat menjamu selera dengan makanan bayi : )

 

Kak Rahimah

 

Ps : Jika anda ada resepi untuk bayi, hantar pada saya untuk kita siarkan di sini.

 

 

 

 

Comments

  1. zeti says

    resepi utk bayi (6 bulan ke atas)

    antara resepi yang pernah saya buat untuk baby saya.
    Bubur nasi+lobak merah+ikan bilis

    Senang je.

    1. Sedikit beras (agak2 la)
    2. sepotong lobak merah di potong kecil-kecil
    3. Ikan bilis (goreng tanpa minyak dulu,kemudian kisar halus)

    Beras dibasuh bersih. Masak beras dan lobak merah hingga jadi bubur. Pas tu tabur ikan bilis yang dikisar tadi. Gaul. Kemudian bubur tu dikisar. Boleh bagi baby makan. yummy..yummy..

    p/s : boleh pelbagaikan sayur seperti bayam,brokoli dan kentang. Selamat menjamu baby anda!

  2. rahimah says

    Wah Zeti, sumbang resepi resepi ya..terima kasih,ha..sapa-sapa yang nak salin elok buat koleksi bila baby dah boleh start makan ye :)

  3. ainul zafirah says

    Resepi untuk bayi(6 bulan ke atas)

    Untuk 2-3 kali hidangan

    1. Nasi 2 sudu
    2. Setengah tofu telur/tauhu lembut dihancurkan
    3. 1 ekor isi udang dicincang/ beberapa ekor ikan bilis
    4. Sedikit Brokoli (agak2)
    5. Sedikit Lobak merah
    6. Sedikit air

    Cara2 nya:
    Nasi dicampur dengan tauhu/tofu telur, air,dan isi udang/ikan bilis. Biarkan mendidih, last sekali baru masukkan lobak merah dan brokoli.

    p/s :Jangan masak lama sangat sayur-sayuran agar vitaminnya tidak hilang. Bagi bayi yang belum tumbuh gigi bubur bolehlah dikisar atau dilecek.

  4. mamafiq says

    resepi tuk bayi
    ni kira resepi yg paling senang la tuk anak sayer dan die pun suke sgt…

    bubur nasi + labu

    – bubur nasi
    – sebelah labu yg kecil

    masakkan bubur dahulu..
    kemudian labu di rebus dan dilenyekkan

    bila nak makan,baru campurkan labu ngan bubur..
    rase labu tu manis..
    selamat mencuba…:)

  5. rahimah says

    Mamafiq, terima kasih sudi bagi resepi baru. Kalau ada lagi resepi baru, tambah kat sini lagi ye :)

  6. says

    salam..

    bagusnye dapat resepi2 yg menarik ni.. bleh sy buat utk baby sy yang memang dah start nak makan.. tp nak tanya, semua resipi ni tak letak garam ke? kalau nak letak boleh x?

  7. norfain says

    hi chugie. baby tak leh makan garam. garam boleh di dapati dri ikan contohnya ikan laut. bubur leh di campur dgn ikan dan sayur.

  8. Anie says

    Saya dah cuba macam2 resepi spt di atas, dulu dia suka sangat, sampaikan 2-3 x sehari dia makan.Sekarang dia dah 9 bulan, macam dah tak nak makan bubur tu.Ada sesiapa boleh tolong beri resepi lain ,contoh bubur buah-buahan ke?

  9. jie says

    ade recipe utk bABY..sedap dan berkhasiat:

    1.kentang (rebus)
    2. buah prum
    3. kismis

    bland sume skali..mesti baby suke..cube lah ye 😆

  10. aida says

    resepi u mummy2 yg xsempat nak tgu nasi jd bubur..hehehe…

    1. ambil nasi yang masak biasa
    2. rebus ikan bilis dan sayur-sayuran bleh mix kalo nak (brokoli/kentang/carrot/bayam merah,etc)
    3.bahan 2 dah lembut bleh campur ngn nasi td dan blend..
    4.anak anda pasti suke..:)

    baby sy sgt suka mkn sampai kn tambah… :)

  11. ibuafia says

    Resepi ni saya buat utk bayi saya. Dia sgt suka.Mudah dan berkhasiat.
    2 sudu besar beras – basuh bersih
    5cm carrot – potong ikut suka
    2 biji kurma
    1/4 labu kuning (labu kecil siap potong ada dijual di kedai) –
    Rebus semua bahan di atas. Masa nak blend tu, saya kupas kulit kurma yang dah lembut.Warnanya memang menarik bila dah siap blend.Tak perlu masukkan gula @ garam.
    Selamat mencuba.Nyum..nyum..nyum…

  12. says

    resepi yg sedap utk baby 7 bln ke atas.. 😉

    Setengah cawan beras (utk 2-3 kali hidangan)
    Setengah biji kentang (dipotong dadu)
    Carrot (dimayang halus)
    Sawi/bayam/brokoli (dimayang halus)
    Isi ayam (dicincang)
    Ikan bilis(digoreng sedikit minyak dan dikisar)

    Masak bubur hingga kembang bersama kentang,masukkan isi ayam&ikan bilis.Setelah itu masukkan carrot,sayur2an setelah bubur masak.

    Bole blend if baby lum ada gigi… 😀

  13. says

    baby saya 9 bulan. start makan umur 6 bulan. ni resipi untuk dikongsi:
    -nasi (beras wangi yg % hancur tinggi)
    -kismis @kurma
    -labu
    -carrot
    -lobak putih
    -brokoli
    – buah delima
    – pisang
    (2 hari nasi dimasak hanya dengan 2 jenis bahan shj.pastu tukar2 menu.anak saya x nak makan klu campur ikan bilis@ayam@ikan)
    SELAMAT MENCUBA :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


6 + 3 =