Posts Tagged ‘bersalin’

Bekerja dari rumah…kerajaan pun dah mulakan.

Salam ceria,

Dah hampir 2 hari saya mengalami masalah kehilangan suara saya yang merdu ni :) Tekak rasa sangat sakit terutama pada waktu apgi dan suara tenggelam timbul. Macam-suara Ella pun ada.

Pagi tadi ketika membaca suratkhabar, ada satu berita yang agak kecil saja tapi saya seronok membacanya. mengikut berita itu, 35 pelukis pelan dari JKR akan mula bekerja dari rumah. Selain mengurangkan kos, pelan ini di harap dapat membantu pekerja meningkatkan produktiviti.

 

Bagaimanapun tempoh 3 bulan di beri untuk memastikan ia berjalan dan berhasil seperti yang di harapkan. Saya rasa ini satu berita baik lebih-lebih lagi pada pekerja wanita. Sambil bekerja boleh memerhatikan anak-anak. Saya sarankan jika anda mendapat peluang tersebut, grab terus.

Selain tak perlu bersesak ke tempat kerja, ia sangatlah menjimatkan belanja kita seperti parking, minyak kereta, tol dan macam-macam lagi.

He he …hari ni lari sikit dari topik.Bukan apa . Saya rasakan kita sebagai wanita patut ambil peluang itu sebab kemana pun kita pergi tanggung jawab utama masih pada keluarga. Kita bekrja untuk meringankan beban suami sebagai ketua rumahtangga. Tapi tanggungjawab tetap tanggungjawab.

Pada yang sedang mengandung dan dh tak larat ke tempat kerja, bukankah peluang sesuatu rahmat ilahi? Saya harap pelan seperti ini dapat di perluaskan lagi terutama kepada pekerja wanita.

Okay itu sajalah kali ini dan topik ahri ni tak ada kena mengena dengan hal-hal dan tips-tips berslain berpantang. Sesekali freshkan kepala kiat dengan topik lain :)

Kita jumpa lagi.

Kak Rahimah

rahimah

Seorang surirumah sepenuh masa semenjak penghujung 2009 yang menjalankan perniagaan internet.Kesemua produk yang ada di laman web telah di uji terlebih dahulu sebelum di pasarkan untuk kepuasan pelanggan.Dapatkan tips , update dan promosi dengan melanggan newsletter mysetbersalin.com secara percuma.

More Posts - Website

Testimoni dari Hasmah- Lebih slim selepas bersalin dengan set bersalin NR

Assalamualaikum,

Malam ni saya tidur agak lewat sebab banyak kerja yang saya perlu lakukan. Maklum la siang tadi saya ke pasar tani shah alam. Saja tinjau-tinjau cuci mata. Terlepas peluang saya nak beli bunga kering sebab ada orang lain ambik bunga yang saya nak ambik tu ;)

 

Tak apelah tak ada rezeki agaknya. Minggu lain nanti saya nak pergi lagi sebab murah aje bunga tu dan nampak simple sangat. Saya suka yang simple-simple aje .

Baiklah, saya ada terima email dari seorang pelanggan yang melanggan set bersalin NR sebelum ini. Seronok saya baca bila Puan Hasmah berjaya menurunkan berat badan beliau . Yang bestnya lebih slim atau turun 2 kg lagi dari berat biasanya.

Jom baca apa kata Hasmah dalam email beliau ye :

 

nor hasmah to Rahimah
show details 30 Oct (3 days ago)
Assalamualikum kak Rahimah….saya merupakan pengguna setbersalin nonaroguy yg dibeli dari akak..saya amat berpuas hati dengan set bersalin ini kerana saya berjaya menggembalikan berat badan kepada asal..sebelum bersalin berat saya 65kg…apabila waktu melahirkan berat saya mencecah kepada 80kg..setelah 2bln menggunakan produk ini berat saya kembali kepada asal malah kurang lg 2kg dari berat asal iaitu 63kg…
Produk ini mmg mudah digunakan berbanding produk yg pernah saya gunakan semasa melahirkan anak yang pertama dahulu…semasa melahirkan anak pertama dahulu saya tidak menggunakan produk nonaroguy ini..dan berat badan saya tidak turun seperti melahirkan anak yang ke 2 ini..saya benar-benar berpuas hati..malahan suami saya turut mengatakan yang saya lebih kurus dari sebelum melahirkan…memang itu yang saya mahu…bukan senang suami nak puji isteri..
Saya juga menggunakan produk ini dengan berdisiplin seperti yang disarankan oleh kak Rahimah..Terima kasih yang tidak terhingga kepada kak Rahimah atas panduan yang diberikan oleh beliau.Kepada wanita yang ingin menjaga kecantikan luar dan dalam memang produk ini lah jawapannya..jadikanlah waktu berpantang itu sebagai satu waktu untuk anda menjaga kecantikan kurniaan Allah yang tidak terhingga ini..
Jika kita sihat sudah tentu kehidupan kita akan lebih bermakna..Terima kasih Kak Rahimah..

Nor Hasmah Yahaya
nor.hasmah@yahoo.com.my

 

Begitulah hasilnya jika kita berdisiplin semasa berpantang. Tak ada yang mustahil kalau kita benar-benar bersunggah dengan usaha kita demi untuk menjaga kecantikan dan kesihatan badan.

Semuga dengan email dari Puan Hasmah ini akan membakar semangat bakal ibu yang sedang menanti hari untuk bersungguh dalam mengatasi masalah berat badan selepas bersalin.

Tahniah dan terima kasih pada Puan Hasmah kerana sudi berkongsi pengalaman menggunakan set bersalin NR kepada kita semua.

Anda bila lagi?

Kak Rahimah

rahimah

Seorang surirumah sepenuh masa semenjak penghujung 2009 yang menjalankan perniagaan internet.Kesemua produk yang ada di laman web telah di uji terlebih dahulu sebelum di pasarkan untuk kepuasan pelanggan.Dapatkan tips , update dan promosi dengan melanggan newsletter mysetbersalin.com secara percuma.

More Posts - Website

Urut bersalin ..mana nak cari ?

Salam ceria,

Sebenarnya pagi ni saya tak ada idea untuk menulis tapi si sebabkan sewaktu saya surf internet ternampak satu info tentang khidmat urut bersalin di hsopital , elok juga kalau saya kongsi sedikit info tu di sini.

Secara ringkasnya, ada hospital kerajaan yang menawarkan khidmat urut bersalin. Ia di lancarkan pertama kalinya di Hospital Kuala Batas ( HKB ) dan telah di perluaskan ke hospital Putrajaya dan Johor Bahru.

Khidmat urut bersalin ni telah pun di mulakan pada bulan Jun 2009 dan mereka yang mahu menggunakan servis ni mesti mendaftar terlebih dahulu.

Menurut Pengarah Perubatan dan Komplimentary ( T & CM ), Kementerian Kesihatan, Dr Ramli Abdul Ghani, perkara ini telah di bincangkan dengan pakr bersalin & sakit puan kerana ia mendatangkan manafaat.

Begitulah lebih kurang tajuk keratan akhbar yang saya baca walaupun dah lama juga berita ni di siarkan.

Jadi pada sesiapa yang bersalin di 3 hospital ni bolehlah dapatkan khidmat urut bersalin ni sekarang. Harapnya perkara baik seperti ni dapat di perluaskan lagi kalau boleh di semua hospital tak kira lah kerajaan atau swasta betul tak?

Oh ye, ada jugak yang bertanya berapa lama pulak kalau urut tu? Kalau kat hospital ni saya kurang pasti pulak tapi kalau kat rumah dengan bidan 3 hari pun dh cukup. Selalunya lepas 3 -4 hari bersalin dan kalau tak banyak stitches dah boleh urut.

Kalau yang bersalin ceaser pun boleh cuma tak dela h bahagian yg di caesar tu yang di urut :) Area lain macm tangan, kaki dan lain-lain bahgaian yang patut di legakan untuk elakkan masuk angin dan sengal-sengal.

Oklah hari pun dah terang, anak saya pun dah bangun nak ke sekolah. Jumpa lagi !

Kak Rahimah

rahimah

Seorang surirumah sepenuh masa semenjak penghujung 2009 yang menjalankan perniagaan internet.Kesemua produk yang ada di laman web telah di uji terlebih dahulu sebelum di pasarkan untuk kepuasan pelanggan.Dapatkan tips , update dan promosi dengan melanggan newsletter mysetbersalin.com secara percuma.

More Posts - Website

Kelas ante natal untuk bakal ibu

Assalamualaikum,

Saya agak sibuk beberapa hari ni ( sibuk sejak balik raya lagi tak ada rehat  :) Yang seronoknya kepala saya dah agak ringan sebab dah dapat green light untuk jadi suri rumah sepenuh masa tahun hadapan.

Insyaalah tahun depan saya akan beroperasi sepenuh masa di rumah dan sesiapa yang nak datang beli keperluan bersalin boleh terus datang ke rumah terus.

Buat sementara ni saya menerima pelanggan yang datang ke rumah pada hari minggu atau sebelah malam ( pelanggan juga ramai yang bekerja dan cuma ada masa waktu malam atau lepas balik kerja)

Baiklah kita lupakan cerita di atas. Sebelum ni ada membaca suratkhabar dan surf laman web hospital dan terjumpa beberapa info tentang kelas antenatal.

* ( Gambar di ambil dari KPMC Puchong )

Dulu sewaktu saya mengandung ada juga kelas ni tapi tak ramai pasangan yang hadiri ( mengikut kata nurse yang beritahu saya la ).

Keadaan sekarang sedikit  berubah yang mana kelas ante natal ni semakin dapat sambutan dan ramai juga pasangan sumai isteri ( bakal menyambut kelahiran pertama ) yang menyertai.

Apa yang di ajar di kelas ni ye?

Antaranya :

1. Cara menyusukan bayi selepas di lahirkan

2. Teknik meneran, cara pernafasan atau cara untuk push bayi sewaktu proses bersalin

3. Cara pemakanan yang betul sewaktu selepas bersalin

4. Senaman yang boleh di amalkan sewaktu mengandung dan juga selepas bersalin.

5. Cara penjagaan bayi

Sewaktu di kelas ni anda juga mungkin di bawa ke bilik bersalin dan wad ( bergantung pada program yang di aturkan oleh pihak hospital ).

Bagaiman nak tau hospital anda ada menganjurkan kelas ni atau tidak? Tanya je pada hsopital berkenaan atau rujuk suratkhabar .Biasanya pada hari ahad suratkhabar mingguan malaysia ada ruangan yang menyediakan info kelas antenatal yang dis ediakan oleh pihak hospital.

 Insyaallah saya akan sambung info ni pada post akan datang.

Jumpa lagi.

Kak Rahimah

rahimah

Seorang surirumah sepenuh masa semenjak penghujung 2009 yang menjalankan perniagaan internet.Kesemua produk yang ada di laman web telah di uji terlebih dahulu sebelum di pasarkan untuk kepuasan pelanggan.Dapatkan tips , update dan promosi dengan melanggan newsletter mysetbersalin.com secara percuma.

More Posts - Website

Bila waktu yang sesuai membeli barangan keperluan bersalin?

Salam ceria,

Dah 2 hari balik bercuti baru saya dapat buat posti balik di blog ni. Kepada yang buat tempahan sewaktu hari raya hari tu dan sebelumnya tempahan telah mula di hantar mulai 28 hb hari tu.

Maaf jika ada yang terlewat sebab sebaik saya kembali semula ke kuala lumpur, tak sempat saya pack barang-barang yang baru sampai dari supplier sebab ramai pelanggan yang datang ke rumah dari siang hinggalah waktu malam..terkejar-kejar saya di buatnya.

Rumah pun tak sempat nak kemas dengan anak saya yang tolong’cantik’kan lagi rumah saya :)

Insyaallah saya akan cuba pos kesemua tempahan sebelum dan selepas raya pada minggu ini..harap bersabar.

Satu lagi..nasib baiklah laptop saya yang terkena air hujan ni tak terbakar sebab tingkap rumah terbuka sebab angin terlampau kuat .

Okay la cukup la tu..untuk masa yang sangat singkat ni saya nak jawab soalan yang selalu saya terima dari pembaca blog dan laman web ni. Saya selalu di tanya bila waktu yang sesuai untuk membeli set bersalin atau lain-lain barangan keperluan sewaktu dalam pantang.

Sebenarnya itu terpulang pada diri dan budget kita. Satu kebarangkalian, kita boleh bersalin apabila kandungan mencecah 7 bulan. Jadi memang ramai yang mula membeli belah keperluan bersalin pada wantu-waktu macam ni.

 

Tak salah membeli lebih awal sebab perbelanjaan sewaktu mengandung dan selepas bersalin memang banyak menggunakan wang. Jika kita bermula lebih awal, rasa beban akan sedikit berkurangan.

Ada yang takut nak beli awal sebab takut terjadi apa-apa pada kandungan..itu pun satu perkara lagi. Ada juga kebenarannya sebab kata orang tua-tua jangan terlampau  gembira. Apa pun terpulang pada diri dan budget kita sendiri.

Cuma agak berisiko juga jika terlalu lewat menyediakan keperluan sebab selalunya time macam tu macam-macam hal boleh berlaku. Kalau dah lewat sangat, nak membeli sendiri anda mungkin dah masuk wad atau labour room ( saya biasa dapat tempahan macam ni ).Tapi kalau perkara terjadi macam ni bersabarlah dan jangan panik.

Selepas bersalin( kalau set NR  la ye ), kita boleh mula ambil selepas 3-4 hari.Jadi boleh la anda minta suami atau kawan-kawan tolong belikan barangan tersebut untuk di gunakan.

Cuma mungkin sebaik bersalin tu anda pelru gunakan minyak panas untuk di sapu ke seluruh badan ( untuk elakkan angin dan rasa sejuk sebab darah dah banyak keluar )

Kalau yang bersalin ceaser tu pulak, lepas 7 hari boleh mula guna. Tetapi sebaiknya sediakan sebelum anda bersalin lagi sebab kita boleh buat persedian yang lebih rapi. Sekurang-kurangnya barang-barang dah tersedia dan hati jadi lebih tenang.

Itu saja tips saya hari ni sebab lepas ni nak start sediakan breakfast dan lunch anak saya pula. Jumpa lagi.

Kak Rahimah

rahimah

Seorang surirumah sepenuh masa semenjak penghujung 2009 yang menjalankan perniagaan internet.Kesemua produk yang ada di laman web telah di uji terlebih dahulu sebelum di pasarkan untuk kepuasan pelanggan.Dapatkan tips , update dan promosi dengan melanggan newsletter mysetbersalin.com secara percuma.

More Posts - Website

1 7 8 9 10 11 14

Bulk Email Sender