Posts Tagged ‘bertungku’

Bagaimana Menggunakan Tuam Bayi ?

bekas lilin tuam bayi

Assalamualaikum pembaca sekelian. Hari ni saya terbangun terlalu awal. Pukul 2 pagi anak saya yang masih belum tidur bising kerana terdengar seperti tingkap di buka. Risau pula sebab anak saya yang kedua juga dengar dari biliknya. (more…)

rahimah

Seorang surirumah sepenuh masa semenjak penghujung 2009 yang menjalankan perniagaan internet.Kesemua produk yang ada di laman web telah di uji terlebih dahulu sebelum di pasarkan untuk kepuasan pelanggan.Dapatkan tips , update dan promosi dengan melanggan newsletter mysetbersalin.com secara percuma.

More Posts - Website

Apa Khasiat Habbatus Sauda @ Jintan Hitam ? Jom Baca !

bunga habatus saudaSelamat pagi semua. Saya menulis sekarang dalam pukul 6.10 pagi. Hari ni saya nak tulis mengenai habbatus sauda atau dalam bahasa melayu kita panggil jintan hitam.

Jintan hitam merupakan salah satu dari produk sunnah  selain kurma . Apa-apa saja sunnah nabi mesti ada kebaikan tersendiri dari segi rohani dan jasmani kerana Nabi Muhammad SAW adalah icon terbaik untuk semua umat islam.

Salah satu dari produk yang saya pasarkan dari dulu iaitu tungku bayi juga mengandungi jintan hitam sebagai salah satu kandungannya.

Habbatus Sauda atau lebih di kenali dalam bahasa melayu sebagai jintan hitam. Mengikut pembacaan saya, jintan hitam banyak di dapati di negara – negara arab seperti Turki dan Syria  .

Pokok ni seperti pokok bunga matahari dan ia mengeluarkan biji seperti pokok bunga matahari. Habatus Sauda atau jintan hitam juga banyak di gunakan di negara untuk tujuan kecantikan dan kesihatan. Kita mungkin biasa lihat kapsul habatus sauda, minyak habatus . Oleh kerana ia di gunakan secara meluas jom kita tengok apa khasiat habatus sauda ni sebenarnya.

habatus saudaBiji jintan hitam ni berwarna hitam dan halus-halus. Produk seperti kapsul habbatus sauda selalu di gunakan sebagai bahan kecantikan dalaman. Biji jintan hitam ini boleh mengeluarkan minyak yang sangat bagus untuk kesihatan.

Bagaimana pun cara memproses mempengaruhi tahapnya yang mana minyak yang di hasilkan melalui perahan panas akan mengubah ciri-ciri serta khasiatnya berbanding secara perahan sejuk.

Sebagai contoh minyak yang di hasilkan melalu perahan sejuk akan berwarna emas kekuningan dan yang menggunakan teknik perahan panas akan berwarna hitam.

Sama seperti kita menggoreng menggunakan minyak masak apabila baru di tuang pada kuali minyak akan berwarna kuning yang cantik. Minyak yang dah panas berwarna hitam tidak elok di gunakan. Samalah seperti minyak yang di hasilkan oleh habatus sauda ini.

Dari segi kesihatan, habatus sauda berupaya menjadi penghalang antibodi atau pencegah pada pelbagai penyakit. Antaranya ia meningkatkan daya tahan tubuh seperti menghalang pembentukan sel tumor , mengatasi masalah diabetes, kencing yang tidak lawas, meningkatkan stamina dan sebagainya.

Pada wanita pula, ia sangat bagus membantu melancarkan pengaliran darah haid, mempercepatkan proses penurunan berat badan  sewaktu bersalin kerana ia meningkat kadar metababolisma , agen anti penuaan malah memperbanyak dan melancarkan susu pada ibu yang bersalin.

kapsulMinyak habatus sauda ada yang di buat bahan kecantikan seperti berbentuk kapsul yang boleh di telan.Ia telah siap di pek dalam bentuk gel yang di balut .

Pada ibu yang mahu mengelakkan bayi mereka kembung sewaktu dalam pantang tungku bayi yang mengandungi jintan hitam elok di tuamkan sebelum di pakaikan pakaian.

Minyak habatus sauda boleh di sapukan pada perut, belakang pinggang, telapak kaki dan pelipat bayi supaya bayi dalam pantang .Bayi akan rasa selesa dan lena tidur tanpa gangguan kembung. Boleh juga di berikan pada anak yang batuk kerana ia cepat menyembuhkan gatal-gatal dan tekak yang berlendir yang menyukarkan pernafasan.

Minyak habatus sauda juga boleh di gunakan dalam masakan ya. Contohnya bila anda titiskan beberapa titik minyak habatus sauda dalam bubur bayi, ia juga membantu mengelakkan bayi dari kembung perut kerana ada bayi yang alah pada sesetengah sayuran yang kita campur dalam masakan yang boleh mendatangkan angin pada badan.

Begitu banyak khasiat habatus sauda pada manusia tak kira samada pada lelaki atau perempuan, tua atau muda.Dari segi kesihatan dan kecantikan ia sangat bagus di amalkan pengunaannya sehari-hari.

Jom kiat kembalikan sunnah nabi kerana mengaamalkan sunnah nabi juga menambahkan pahala kita. Sambil dapat pahala dapat jaga kesihatan dan dapat jaga kecantikan luar dan dalam. Insyaallah :).


 

rahimah

Seorang surirumah sepenuh masa semenjak penghujung 2009 yang menjalankan perniagaan internet.Kesemua produk yang ada di laman web telah di uji terlebih dahulu sebelum di pasarkan untuk kepuasan pelanggan.Dapatkan tips , update dan promosi dengan melanggan newsletter mysetbersalin.com secara percuma.

More Posts - Website

Mysetbersalin.com…Kembali Setelah Lama Bercuti

imagesAs salam.. Saya telah lama ‘bercuti’ dari mengupdate laman web ni. Walaupun begitu tempahan dari pelanggan baik melalui sms, talipon , email mahupun dari borang order online tetap sampai .

Puas juga saya memikirkan samada mahu kembali mengendalikan web ini .Rakan saya menyuruh saya memikirkan kembali. Saya mengambil masa yang agak lama juga lebih-lebih lagi saya sibuk dengan perniagaan online yang lain.

Pelanggan yang pernah menempah dari laman web mysetbersalin.com tetap mencari saya dan menyimpan nombor saya walaupun telah bertahun tidak menempah ( cuti bersalin  :) )

Setelah saya memikirkan dengan bercuti beberapa bulan, saya bertekad untuk kembali aktif.Insyaallah mulai minggu ini saya akan kembali mengupdate laman web serta blog. Web saya juga perlu banyak kena repair ( salah satu yang buat saya frust ) sebab borang online kadang-kadang tidak berfungsi dengan baik walaupun dah banyak kali saya perbetulkan.

Antara produk yang saya akan ambil tempahan semula ialah set bersalin nona roguy, bengkung bersalin, pakej kurma Ajwa serta tungku moden  serta tungku bayi. Pakej Set Bersalin Mom’s Special akan saya revise supaya semula lepas ini setelah mengambil kira keadaan semasa.

Kedai online produk lain berkaitan berserta jualan set bersalin nona roguy di mudah.my telah saya update 2 minggu lepas dan alhamdulillah ia telah berjalan dengan baik. Jualan bengkung bersalin dari kain belacu dari dulu memang tidak berhenti kerana masih ramai pelanggan yang menempah.

Insyaallah saya akan update semula blog ini dar semasa ke semasa. Terima kasih kepada pelanggan yang tetap setia menempah dan sentiasa menghubungi saya untuk aktif semula ( saya rasa saya dah tua untuk bercakap mengenai pantang bersalin ). Mungkin saya akan lebih kepada isu lain seperti parenting tetapi tetap berkaitan juga.

Kita jumpa lagi nanti.

 

rahimah

Seorang surirumah sepenuh masa semenjak penghujung 2009 yang menjalankan perniagaan internet.Kesemua produk yang ada di laman web telah di uji terlebih dahulu sebelum di pasarkan untuk kepuasan pelanggan.Dapatkan tips , update dan promosi dengan melanggan newsletter mysetbersalin.com secara percuma.

More Posts - Website

Tungku oh tungku…..

Assalamualaikum,

Salah satu amalan yang tidak di lupakan sewaktu berpantang ialah amalan bertungku. Tujuannya untuk menecutkan rahim dan memecah darah kotor supaya mengalir keluar di samping mengelakkan penyakit meroyan.

Saya dalam proses mencari tungku yang baik untuk keperluan ibu lepas bersalin. Pening mencari produk bertungku yang praktikal sekarang.

Antara yang pernah saya cuba untuk menguji keberkesanannya ialah tungku herba dan tungku batu.Tungku herba memang bagus tapi ia perlu di kukus terlebih dahulu.

Saya pernah kukus dan pernah juga guna microwave. Bau yang keluar dari tungku memang sedap tapi ia tak panas lama.Dalam 15 minit je ;)

Tungku terbaru yang saya cuba pulak mengandungi batu sungai yang kecil-kecil dan herba yang di buat seperti bunjut.

Hari pertama saya testing, saya terus masukkan tungku tu dalam microwave. Sebelum tu saya percikkan sedikit air pada tungku tersebut. Saya set 15 minit . He he he..tak sampai 10 minit , anak saya beritahu ada api menyala dalam microwave dan microwave dah berasap hitam :)

Apa lagi , kelamkabut saya takut rumah terbakar cepat-cepat saya tutup suis. He he tungku batu dah jadi macam habuk rokok :) Mengikut suppliernya, kena kukus dulu tungku tu jika baru nak guna pertama kali.

Dan bila nak pakai microwave kena celup dulu dalam air dalam 2-3 minit. Nantilah bila ada masa saya akan cuba balik tungku batu ni.

Ada lagi satu pulak tungku moden atau di panggil warmer bag. Saya baru tengok-tengok aje samplenya dengan seorang supplier. Ada wayar bersambung untuk di panaskan dan bila dah panas dalam 5- minit, lampunya akan terpadam dan ia dah boleh di gunakan.

Saya tak pernah cuba tungku ni tapi ia kelihatan praktikal sebab mengandungi larutan garam batu yang berkhasiat menyembuhkan penyakit. Mungkin saya kena buat survey dulu jika saya nak jual : )

Pening mencari produk bertungku yang baik sebenarnya.Apa pun menggunakan batu sungai adalah yang paling bagus cuma bila kita guna batu sungai kena la ada pulak daun-daun untuk balut tungku tu. Mana pulak nak cari daun ni  ; )

rahimah

Seorang surirumah sepenuh masa semenjak penghujung 2009 yang menjalankan perniagaan internet.Kesemua produk yang ada di laman web telah di uji terlebih dahulu sebelum di pasarkan untuk kepuasan pelanggan.Dapatkan tips , update dan promosi dengan melanggan newsletter mysetbersalin.com secara percuma.

More Posts - Website

Tips Merawat Masalah Bentan Sewaktu Dalam Pantang

Hai :) ,

Hari ni saya nak tulis sedikit petua orang dulu-dulu cara nak merawat bentan.

Bentan ni terjadi kalau waktu selepas bersalin kita terambil makanan sejuk atau terlanggar benda keras.

 Selalunya badan akan rasa seram sejuk dan ada yg boleh pitam jika terlalu teruk.

Caranya :

Cepat-cepat sapu minyak panas( minyak untuk urut sewaktu dalam pantang )di seluruh badan. Pakai baju panas, bersetokin dan berselimut.

Jika ada pembantu, mintak mereka gosokkan sedikit kunyit hidup dengan kapur makan lalu di sapu pada kuku kaki dan tangan.

Minum air kopi panas untuk panaskan badan dari dalam. Bertungku juga elok jika anda boleh bangun atau ada seseorang yang boleh membantu ketika itu.

Simple saja tips hari ini. Kita jumpa lagi nanti.

Kak Rahimah

rahimah

Seorang surirumah sepenuh masa semenjak penghujung 2009 yang menjalankan perniagaan internet.Kesemua produk yang ada di laman web telah di uji terlebih dahulu sebelum di pasarkan untuk kepuasan pelanggan.Dapatkan tips , update dan promosi dengan melanggan newsletter mysetbersalin.com secara percuma.

More Posts - Website

Bulk Email Sender