Posts Tagged ‘demam kuning’

Penyakit Eczema Dan Kanak-Kanak Tak Dapat Di pisahkan?

bonjour haiAs salam….Ringkas aje pada hari ni ( gambar depan ni perkaaan perancis ..bonjour atau hai..teringat waktu di Paris dulu hari-hari sebut bonjour-bonjour ni ).

Saya akan lebih fokus pada isu lain selain berpantang bersalin dan tips-tips berpantang kerana blog ini telah agak dewasa.

Pada pelanggan yang baru menjadi ibu atau bakal ibu, tips berpantang serta banyak info lain selepas berslain boleh di baca di file ‘archive’.

Banyak tips dan komen pelanggan terutama sekali tentang penjagaan demam kuning atau jaundice kepada bayi. Selain tips yang saya usahakan, banyak juga dari para pembaca blog ni sendiri.

Ia berdasarkan pengalaman sendiri yang di kongsi supaya dapat di cuba . Mana tau tips pertama tidak menjadi, tips  ke dua mungkin bersesuaian atau serasi dengan bayi anda yang terkena demam kuning.

Penyakit baru juga amat banyak sekarang.Kesan daripada penghijrahan pendatang asing yang negara mereka mungkin kurang kesedaran tentang kesihatan.

Tak boleh nak salahkan mereka juga kerana kerajaan bertanggung jawab menjaga kepentingan rakyat yang telah memberi mandat ( I am Not a politician ).

penyakit eczemaTak di nafikan kita agak terancam dengan berbagai masalah kesihatan tetapi tiada penyakit yang tiada ubatnya kecuali MATI. He he..jangan takut pulak ye sebab mati itu pasti dan tak bole nak elak. Apa yang perlu di buat ialah bersedia dengan bekalan masing-masing…seram :(.

Hari ni sebelum melalut saya nak tulis tentang penyakit yang selalu terkena pada kanak-kanak lain dan anak saya yang nombor 4.

Anak saya ni memang jenis out door dan suka pada binatang. Baru saja elok dari gatal-gatal dan kadang -kadang jadi macam berkudis dah jadi semula.

Menurut doktor yang merawat anak saya , nak jadi macam eczema. Antibiotik di beri berserta dengan ubat penahan gatal yang perlu di makan serta krim untuk di sapu pada pagi dan malam . Bila balik kampung dan jumpa kucing dan peluk-peluk kucing tu, jadilah semula gatal-gatal. Doktor kata kucing ada parasit atau kutu.

Jadi jika gatal-gatal kaki anak saya tak di rawat ia boleh jadi eczema dan lagi sukar di rawat. Tak larat lah saya nak berulang alik ke klinik kerana anak saya terlalu aktif dan sukar di kawal out doornya :) Apa vaksin terbaik untuk penyakit ni agaknya ye :(

Kita ambil sedikit informasi apa dia eczema dan bagaimana ia terjadi dalam entri kali ni.Ringkasnya Eczema adalah sejenis penyakit kulit yang sering terjadi pada kanak-kanak malah pada orang dewasa juga.

Pada peringkat awal mungkin terjadi gatal-gatal kemerahan dan bila ia serius bertukar menjadi berair , bersisk dan yang teruknya menjadi seperti kudis yang sukar untuk sembuh ( Kulit sentiasa nampak berparut ). Kalau bertanya pada orang tua banyaklah makanan kena pantang seperti telur dan makanan laut seperti udang , sotong malah ikan sekali pun ( laparlah perut ).

Punca penyakit ni banyak. Ada yang di sebabkan keturunan atau alahan pada habuk, pasir/tanah, binatang seperti kucing kerana binatang mempunyai kutu atau parasit pada badan/bulu juga persekitaran luar yang kurang bersih.

al anbiya ayat 39Cara merawatnya tidaklah sukar tetapi memenatkan jika terjadi pada kanak-kanak kerana mereka ni jenis yang tak boleh duduk diam ( commonlah tu kan ).

Jadi keadaan persekitaran adalah punca terutama jika lalai membersihkan diri selepas bermain. Kebiasaannya doktor akan berikan antibiotik, ubat penahan gatal serta krim sapuan.

Ayat-ayat suci Al Quran elok di amalkan kerana ayat-ayat suci adalah penyembuh dengan izin Allah. Malah apa juga medium perubatan adalah dengan izin Allah juga.

Saya ada membaca bahawa Surah Al Anbiya ayat 39 adalah surah khusus untuk penyakit Eczema selepas di bacakan Al fatihah ( ibu segala ayat suci di dalam Al Quran ).Pada pandangan saya ayat suci adalah vaksin yang paling mujarab jika kita arif dengan kelebihan ayat suci Al Quran .Eloklah bertanya pada ustaz  kerana mereka lebih arif mengenai caranya .

Kita jumpa lagi nanti :)

 

 

rahimah

Seorang surirumah sepenuh masa semenjak penghujung 2009 yang menjalankan perniagaan internet.Kesemua produk yang ada di laman web telah di uji terlebih dahulu sebelum di pasarkan untuk kepuasan pelanggan.Dapatkan tips , update dan promosi dengan melanggan newsletter mysetbersalin.com secara percuma.

More Posts - Website

Apa dia Penyakit G6PD

Salam ceria,

Berkali-kali saya menangguhkan penulisan saya di dalam blog ni di sebabkan ada beberapa perkara yang perlu saya selesaikan. Baru hari ni saya berkesempatan untuk menulis semula.

Saya memang dah lama nak menyentuh topik berkenaan penyakit G6PD yang di hidapi oleh bayi yang baru lahir.Ini kerana penjagaan bayi yang mengidap penyakit ini agak remeh dan memerlukan kesabaran.

Apa dia GDPD?

G6PD merupakan sejenis enzim keturunan yang terdapat di dalam sel darah merah manusia. Kekurangan enzim ini boleh memusnahkan sel darah merah apabila terdedah kepada jangkitan, ubatan tertentu ataupun makanan.Di anggarkan 1-3 % bayi yang baru di lahirkan di kesan mengidap penyakit GDPD.

Ia sebenarnya bukanlah suatu penyakit tetapi merupakan fenomena keturunan yang melibatkan kedua-dua jantina terutama lagi jantina lelaki. Ibu bapa yang berasal dari negara negara Asia Tenggara , mediteranean , Afrika juga negara yang terdedah kepada penyakit malaria sering mengalami masalah ini.

Keadaan  bayi boleh di kesan melalui ujian darah sebaik sahaja bayi di lahirkan. Bayi yang di kesan menghidapi penyakit ini akan di tahan di hospital selama beberapa hari untuk pengawasan doktor.Antara akibat kemusnahan sel darah merah ini ialah jaundice atau penyakit kuning kerana kekurangan enzim di dalam sel darah merah menghasikan kandungan bilirubin yang tinggi.

Bayi juga berisiko dengan kerosakan otak jika sel darah merah yang pecah terlalu banyak. Bayi akan penat , sesak nafas dan pucat dengan tiba-tiba. Bagaimana penyakit ini terjadi antaranya  di sebakan oleh jangkitan bakteria, memakan kacang parang jenis ‘fava beans ‘ atau ubatan-ubatan yang boleh meningkatkan proses oksidasi juga ada kaitan dengan penggunaan ubat serangga seperti ubat gegat.

Pengambilan air kosong yang terlalu banyak jika anda dalam keadaan tidak memerlukan air kosong dalam kuantiti yang sepatutnya juga patut di elakkan. Contohnya seperti anda tidak dalam keadaan bersenam, tidak kehausan dan tidak berada dalam keadaan kekeringan akibat  pengambilan kadar gula yang tinggi .

Banyak ubat-ubatan dan pemakanan yang tidak boleh di ambil oleh mereka yang mengalami masalah G6PD. Jika anak anda menghidapi penyakit ini, sila beritahu doktor yang merawat mereka setiap kali mendapat rawatan supaya doktor yang bertugas dapat memberikan ubatan yang sesuai .

Bagi ibu yang bersalin dan bercadang untuk mengambil penggunaan herba adalah di nasihatkan untuk tidak mengambilnya kerana ia boleh meningkatkan kandungan bilirubin. Peningkatan  kekurangan enzim G6PD boleh menyebabkan penyakit jaundice dan merumitkan proses pemulihan penyakit kuning itu nanti.

Begitulah sedikit sebanyak pemahaman saya tentang G6PD yang boleh saya kongsikan di sini. Mungkin ada info yang kurang tepat dan jika anda juga mempunyai sebarang info menegenai G6PD atau mempunyai pengalaman melahirkan bayi yang di kesan mengalami G6PD harap boleh di kongsi di sini.

Kak Rahimah

rahimah

Seorang surirumah sepenuh masa semenjak penghujung 2009 yang menjalankan perniagaan internet.Kesemua produk yang ada di laman web telah di uji terlebih dahulu sebelum di pasarkan untuk kepuasan pelanggan.Dapatkan tips , update dan promosi dengan melanggan newsletter mysetbersalin.com secara percuma.

More Posts - Website

3 lagi tips merawat demam kuning pada bayi

Semalam semasa saya sedang surf internet, saya dapat beberapa lagi tips merawat penyakit demam kuning. Demam kuning atau jaundice memang merisaukan ibu-bapa walaupun penyakit ini biasa berlaku pada bayi.

Walaupun ia di kira biasa, ia tetap perlu di rawat untuk mengelakkan keadaan menjadi bertambah serius.

 

 

Saya kongsikan 3 tips itu di sini untuk tatapan pembaca blog ini :

1.Ambil beberapa sengkuang cina dan di parut untuk di ambil airnya.Beri minum bayi anda satu sudu kecil setiap pagi sehingga penyakit kuningnya hilang.

2.Ambil setengah biji halwa kundur dan di campur dengan air suam kosong. Minum sebanyak 2 kali sehari sehingga sembuh.

3.Ambil beberapa batang pokok dukung anak dan di rebus.Mandikan bayi anda dengan air rebusan ini bila air agak suam sebanyak 2 kali sehari selama beberapa hari sehingga penyakit kuning hilang.

Saya harap pada ibu-ibu yang bakal bersalin akan bersedia jika bayi anda menghadapi masalah demam kuning ketika lahir nanti.

Selamat mencuba,

Kak Rahimah

rahimah

Seorang surirumah sepenuh masa semenjak penghujung 2009 yang menjalankan perniagaan internet.Kesemua produk yang ada di laman web telah di uji terlebih dahulu sebelum di pasarkan untuk kepuasan pelanggan.Dapatkan tips , update dan promosi dengan melanggan newsletter mysetbersalin.com secara percuma.

More Posts - Website

Lagi petua mengubati demam kuning

Salam ceria,

Tadi semasa saya sedang browse sekejap mencari maklumat tentang pameran herba yang akan di adakan di Jalan Duta, saya terjumpa satu post di sebuah blog yang ingin saya kongsi.

Postnya adalah mengenai khasiat serai yang boleh mengubati demam kuning. Sebelum ini saya ada siarkan beberapa post tentang petua mengubati demam kuning. Mungkin petua ini juga boleh di cuba. Manalah tau ia mungkin serasi dengan bayi anda anda pula.

 

Caranya :

1. Ambil secekak serai sekali dengan akar dan daunnya.
2.Bersihkan tapi jangan di buang akar serai tadi.
3.Rebus dengan sebaldi air ( lebih kurang )

Amalkan memandikan bayi selama 3 hari berturut-turut dan jangan di bilas air mandian tadi.

Sesiapa yang dah cuba bagi tau saya ye :)

Yang selalu berkongsi,

Kak Rahimah

rahimah

Seorang surirumah sepenuh masa semenjak penghujung 2009 yang menjalankan perniagaan internet.Kesemua produk yang ada di laman web telah di uji terlebih dahulu sebelum di pasarkan untuk kepuasan pelanggan.Dapatkan tips , update dan promosi dengan melanggan newsletter mysetbersalin.com secara percuma.

More Posts - Website

Petua mengatasi demam kuning atau jaundice pada bayi.

Hai apa khabar semua :) ,

Pada minggu lepas, semasa newsletter bulan January di hantar pada subscriber mailing list, saya menerima banyak respon mengenai demam kuning pada bayi yang baru di lahirkan.

Demam kuning memang banyak menyerang bayi yang baru lahir. Walaupun penyakit ini biasa terjadi tetapi ia boleh mengancam nyawa bayi jika tiada rawatan yang sewajarnya.

Malah ia juga sedikit sebanyak mengganggu disiplin ibu-ibu yang sedang menjalani rawatan berpantang.Ini kerana jika si anak terpaksa di masukkan ke hospital, ibu pula terpaksa berulang alik untuk menjengok dan menyusukan bayi mereka.

Sebenarnya semasa saya menulis newsletter saya itu, saya tidak sempat untuk memberikan beberapa petua yang boleh di cuba jika bayi anda terkena demam kuning .

 Bagaimanapun dalam banyak respon yang saya terima, ada satu email dari subscriber saya yang menulis mengenai pengalaman beliau semasa merawat bayi beliau yang terkena demam kuning sewaktu itu.

Zurinawaty Mohamad to Rahimah
show details 22 Jan (5 days ago) Reply
Terima kasih puan di atas newsletter tu… mmg betul, kalau bayi kena kuning, si ibu mmg tak boleh nak berpantang dengan sempurna… pengalaman saya pada anak sulung, sekarang dah 6 tahun, hari ke lima dia dikejarkan ke hospital kerana bacaan kuningnya tinggi, Alhamdulillah dalam masa 2 hari bacaannya dah mulai turun dan boleh pulang ke rumah.

Saya nak berkongsi petua nie… masa kat dalam wad, saye ni menangis tak henti2… maklumlah anak pertama, kita taka de pengalaman lagi… datanglah seorang makcik cleaner berbangsa india… dia suruh saya minum air glugos ori bebanyak dan pas tu kita susukan baby (susu badan)… petang tu gak saya minta husband belikan dan terus minum… saya ulang beberapa kali… Alhamdulillah, doctor pun kata anak saya cepat bertindak balas dengan baik… menurut makcik tu lagi… semasa usia kandungan dah masuk sembilan bulan, boleh amalkan minum air glugos bagi elakkan anak kuning….

Anak yang kedua, saya ambil glugos masa kandungan dah masuk 9 bulan… Alhamdulillah anak perempuan saya tak kena kuning dan sihat…

Saya nak beri jaminan yang petua ni betul-betul berkesan pun tak berani… nnti apa kata orang kebetulan ke ape ke kan… tapi untuk anak yang ketiga ni, saya akan tetap minum glugos seperti yang makcik tu cakap… saya berdoa sesangat agar bayi yang bakal lahir pada 20 Februari 2008 ini dilahirkan dalam keadaan yang sihat tanpa sebarang masalah kesihatan… insyaallah…

 

Terima kasih saya ucapkan pada Puan Zurinawaty yang telah sudi untuk berkongsi petua dengan kita. Pada hari ini juga saya tuliskan di sini beberapa petua lain yang mungkin serasi dengan bayi anda .

Manalah tau, sekurang-kurangnya kita boleh mencuba berbagi petua supaya rawatan berpantang kita tidak terganggu.

Antara petua lain :

1.Jemur bayi di sebelah pagi. Jangan jemur dalam keadaan terlalu panas. Seeloknya dalam pukul 8 sebab belum panas terik lagi. Jika cuaca luar telalu panas nanti baby kita kekurangan air pulak. Tutup mata bayi supaya tak terkena silau .

2. Beri bayi anda lebih air masak supaya kekotoran dan tahap bilirubin yang ada dalam tubuh bayi dapat di singkirkan dengan lebih cepat.

3. Susukan bayi anda dengan lebih kerap kerana bayi anda akan lebih kerap buang air atau buang air besar yang akan sama-sama keluar dengan kekotora yang ada dalam tubuh mereka.

4.Jika anda mengambil herba atau jamu, hentikan buat seketika sehingga bayi anda sembuh.

5.Rebus daun bunga raya, daun sirih dengan air kelapa. Selepas di mandikan bilas dan bersihkan  Mandikan bayi dalam berapa hari.

6.Rebus kacang bendi dengan secawan air. Ambil air lendir kacang bendi yang di rebus tadi dan di beri minum pada bayi anda sekali sehari.

7.Anda juga boleh mencuba beri minum susu kambing ( sikit saje ) kerana berapa orang rakan saya yang mencuba kaedah ini sebelum ini memang berkesan. 

Jika anda juga ada tips-tips yang lain, boleh ke hantar pada saya? Amat di alu-alukan.Bagaimana?

Kak Rahimah

 

rahimah

Seorang surirumah sepenuh masa semenjak penghujung 2009 yang menjalankan perniagaan internet.Kesemua produk yang ada di laman web telah di uji terlebih dahulu sebelum di pasarkan untuk kepuasan pelanggan.Dapatkan tips , update dan promosi dengan melanggan newsletter mysetbersalin.com secara percuma.

More Posts - Website

Bulk Email Sender