Posts Tagged ‘permainan kanak-kanak’

Risau Dengan Persekitaran Luar Yang Membimbangkan? Kolam Renang Mainan Jawapannya !

kolam renang mainan anak

Cuaca sewaktu bulan Ramadhan lalu  memang sangat panas. Jangankan kanak-kanak, orang dewasa sendiri pun kalau yang tak kuat iman tu mau tergugat juga puasa.

Masuk Syawal cuaca ada sedikit berkurangan. Nampaknya sekarang sebelah petang cuaca agak sejuk dan mendung. Nak bagi lepas anak-anak main di luar rumah pun agak susah juga .

Jadi sebagai aktiviti outdoor selain bergayut dengan ipad atau tab, eloklah anak-anak kita di sibukkan juga dengan sesuatu yang bukan gadget.

Hari tu sewaktu jalan-jalan dan belek-belek barang-barang di tempat borong, saya terpandang kolam renang mainan anak yang agak besar. Ada dua warna, biru dan pink. Yang anak saya kecik-kecik dulu main dan mandi guna kolam plastik keras tu je.

Cuma kolam ni perlu menggunakan pam sebab kalau nak tiup guna mulut cam pelampung tu mau mengah rasanya. Kelebihan kolam ni sebab ia macam pelampung, jadi bila anak kita bersandar tak la rasa keras .

Ukuran diameter pun kalau yang besar agak luas juga.Lebih kurang 120 cm x 40 cm. Yang menarik pada saya bahagian bawah kolam ni ( yang bahagian duduk ada bubble air ). Jadi bila duduk bersandar pun tak adalah rasa simen atau tanah sebab rasa empuk aje.

Kalau rasa-rasa malas nak keluar tapi nak happykan kanak-kanak , beli je kolam ni. Sambil tu kita boleh awasi mereka. Keadaan persekitaran di luar sekarang memang kurang selamat untuk biarkan kanak-kanak bermain sendirian.

Malah taman permainan pun kalau tanpa pengawasan ibu bapa atau anak yang lebih dewasa sebenarnya merbahaya. Kes penculikan kanak-kanak banyak berlaku ketika mereka bermain di luar sendirian terutama di taman permaianan.

Jadi penuhkan dan alihkan kekecewaan anak-anak dengan memeriahkan hari mereka dengan kolam renang mainan ni sahaja. Pasti mereka seronok !

rahimah

Seorang surirumah sepenuh masa semenjak penghujung 2009 yang menjalankan perniagaan internet.Kesemua produk yang ada di laman web telah di uji terlebih dahulu sebelum di pasarkan untuk kepuasan pelanggan.Dapatkan tips , update dan promosi dengan melanggan newsletter mysetbersalin.com secara percuma.

More Posts - Website

7 Cara Bagaimana Mengawasi Keselamatan Anak Anda

kanak-kanak

Minggu ini gempar lagi dengan kes kanak-kanak yang telah di bunuh dengan kejam selepas di larikan dari ibunya di sebuah kompleks membeli belah.Menurut berita di surat khabar,  ibu kanak-kanak tersebut meminta rakannya menjaga sekejap kanak-kanak tersebut seketika kerana beliau mahu ke bilik air. Ketika itulah kanak-kanak tersebut di timpa bahaya. (more…)

rahimah

Seorang surirumah sepenuh masa semenjak penghujung 2009 yang menjalankan perniagaan internet.Kesemua produk yang ada di laman web telah di uji terlebih dahulu sebelum di pasarkan untuk kepuasan pelanggan.Dapatkan tips , update dan promosi dengan melanggan newsletter mysetbersalin.com secara percuma.

More Posts - Website

Kanank-Kanak Dan Bahaya Pembantu Rumah

Minggu lepas rasanya heboh tentang kes pembantu rumah yang menganiaya kanak-kanak. Tak habis-habis kes penderaan kanak-kanak dan bayi berlaku di Malaysia terutama dari pembantu rumah yang datang dari Seberang.

Saya ada juga membebel pada anak saya bila penat dan kata kalau ada pembantu rumah dalam ni bukan mereka yang kena lambung tapi pembantu rumah tu yang sure kena lambung :)

Saya tak sanggup tengok video tu bila anak saya tunjuk kat handphone dia sebab baby tu kecik sangat lagi. Dah tentu baby besar tu tak tau apa-apa.

Anak di dalam rumah sekali pun sekarang ni bahaya inikan pula di luar. Saya jarang melepaskan anak saya bermain di luar kerana kes kehilangan kanak-kanak di taman permainan juga selalu berlaku.

kidsWalupun pun taman permainan ramai orang tapi tanpa orang dewasa memantau ia amat bahaya kerana orang yang jahat sangat ramai memerhatikan mereka.

Adalah lebih baik jika kita membelikan permainan yang boleh di letakkan di halaman rumah seperti yang ada di taman permainan.

Saya ada membaca permainan kanak-kanak yang boleh di beli di web ni dengan harga yang murah. Anda patut mengambil peluang ini.

Ibu-ibu di Malaysia harus mengubah diri sekarang. Mungkin ramai yang tak setuju jika saya katakan bahawa IBU adalah wanita terbaik untuk menjaga anak masing -masing !

Tidak usahlah percaya sangat pada pembantu rumah terutama sekali yang di ambil dengan agensi pembantu rumah ni walaupun tidaklah semua.

Jika terlalu sibuk mencari duit sedangkan itu tanggungjawab suami maka serahkanlah tugas tersebut kepada suami. Suami pula harus ingat tanggungjawab mereka adalah menjaga amanah yang Allah dah beri dan yang telah mereka akui dalam lafaz akad nikah.

Jangan hanya ingat seronok kahwin kerana isteri dan anak-anak adalah tanggungjawab. Pada para ibu yang bekerja, ada macam-macam yang boleh di lakukan di rumah kerana banyak peluang pekerjaan dan perniagaan jika anda membuka minda anda.

Kasihanilah anak-anak kita. Kita mungkin tak dapat kereta mewah, pakai baju cantik-cantik dan duit yang banyak tapi  kita dapat jaga anak dan perhatikan keselamatan mereka bila kita menjaga sendiri.

Rancanglah untuk melakukan sesuatu untuk menjaga sendiri anak anda. Pembantu rumah sebaik mana pun mereka tetap tak boleh di percayai untuk menjaga 100 % anak-anak kita.

 

 

 

rahimah

Seorang surirumah sepenuh masa semenjak penghujung 2009 yang menjalankan perniagaan internet.Kesemua produk yang ada di laman web telah di uji terlebih dahulu sebelum di pasarkan untuk kepuasan pelanggan.Dapatkan tips , update dan promosi dengan melanggan newsletter mysetbersalin.com secara percuma.

More Posts - Website

Walker kanak-kanak dan buruk baiknya.

Salam ceria,

Maaf agak lama saya tak menulis apa-apa di blog ni. Bukan apa, batuk dan tak sedap badan. Suara kejap keluar kejap tidak.

Kalau keluar pun suara ni bunyinya dah macam penyanyi ELLA :) Anak-anak saya pun macam tu. Jadi ada pelanggan yang dapat bercakap dengan saya dan ada masa saya terpaksa sms sahaja sebab masa tu suara tak keluar dan tekak rasa sakit dan pedih.

Saya rasa sekarang cuaca panas dan hujan. Jadi kadanga-kadang jika anda ada anak yang sedang bersekolah, mereka mungkin balik basah kuyup jika berjalan kaki. Bagi yang naik bas pun macam tu juga terutama anak lelaki. Tak kena hujan pun mereka akan kenakan jugak badan mereka pada hujan :)

Cukup pasal cuaca sekarang. Saya hari ni nak bercerita pasal walker kanak-kanak yang saya ternampak waktu berjalan-jalan hari tu. Wah, harga sekarang boleh tahan mahalnya. Waktu dulu rasanya murah aje walker ni.

Apa bendanya walker ni? Mana yang tak tau , ini gambar walker untuk mana yang tak ada experience :)

Okay ke tak guna walker ni. Kalau anda malas nak pegang anak dan anak pula tak nak tidur dan anda perlu melakukan kerja,  walker sebenarnya membantu. Kanak-kanak yang belum pandai berjalan akan menggunakan walker ni untuk ke sana-kemari tanpa perlu anda memegang atau mendukung.

Bagaimanapun lebih banyak buruk dari baik pada pandangan saya. Walker meemrlukan kawasan yang lapang atau luas supaya perjalanan walker tidak terganggu. Risikonya jika kawasan sempit bayi anda mungkin terjatuh atau terlanggar halangan -halangan seperti perabot atau permainan yang berada di kawasan rumah seperti ruang tamu.

Jika di kawasan lapang juga ia ada risiko sendiri. Kemungkinan bayi anda akan berlari laju dan jika ‘over speed’ walker boleh terjatuh atau terhantuk pada dinding atau pintu rumah. Lebih buruk lagi jika pintu rumah terbuka. Awas jika pintu rumah anda berdepan dengan jalan atau depan pagar. Ia sangat merbahaya.

Menggunakan permainan seperti walker sebenarnya memerlukan pengawasan. Ambil 10 atau 15 minit jika anda perlu menggunakan walker dan jangan biarkan anak anda berada berseorangan. Mesti ada seseorang memerhatikannya dan tidak melakukan perkara lain. Jika tidak, jangan pakai langsung sebab tanpa pengawasan, macam-macam boleh berlaku.

Itu saja hari ini.  Jika anda rasa dah tak perlu gunakan walker, hantar aje kat kedai recycle atau cash converter dari terbiar. Atau sedekah aje pada kawan atau saudara yang nak guna tapi bagi la peringatan sikit pada mereka ye.

Kak Rahimah

 

rahimah

Seorang surirumah sepenuh masa semenjak penghujung 2009 yang menjalankan perniagaan internet.Kesemua produk yang ada di laman web telah di uji terlebih dahulu sebelum di pasarkan untuk kepuasan pelanggan.Dapatkan tips , update dan promosi dengan melanggan newsletter mysetbersalin.com secara percuma.

More Posts - Website

Perhatikan anak anda ketika bermain

Salam ceria,

Saya baru saja ablik dari kampung semalam. Sebelum tu saya sekeluarga pergi berkelah di Port Dickson. Saja tak tau mana nak pergi sebab cuti 4 hari ni kan.

Saya sebenarnya malas nak keluar sebab time cuti ni kalau balik outstation jalan mesti jem. Tapi di sebabkan rumah mak @ kampung dekat dah dengan Port Dickson, saya ikut ajelah. Saya balik semalam aje sebab isnin dah balik ke kl semula.

Pada selasa lepas, anak kecik saya ada kemalangan sedikit di tadika. Ketika saya mengambil beliau, beliau menangis dan menurut guru tadika yang bertugas, belaiu terjatuh ketika bermain. Baru saja lagi katanya.

Masuk dalam kereta anak saya mengadu sakit kat kepala dan baring aje . Risau pulak di buatnya sebab tak ada siapa yang nampak macammana anak saya jatuh. Saya rasa saya tau anak saya memang suka memanjat palang besi permainan. Kata guru tadika tu lagi, anak saya meluru keluar untuk bermain selepas habis kelas.

Emm.saya rasa ada sedikit kurang pengawasan di sini tapi saya tak menyalahkan tadika tersebut kerana anak saya memang sangat aktif dan tak reti duduk diam. Kelamkabut juga saya sebab mungkin kepalanya terhantuk sebab beliau mengadu pening dan muntah beberapa kali.

Saya bawa berjumap klinik berdekatan dan doktor bertugas meminta saya terus membawa anak saya ke hospital sebab simptom yang kurang baik ketika di periksa.

Saya speed bawa kereta ke Hospital Ampang Puteri dan nasib baik masa tu tak ramai pesakit di bahagian kecemasan dan anak saya di periksa beberapa minit kemudian.Kepala anak saya di scan dan alhamdulillah tiada sebarang haematoma atau bleeding .

Hanya sedikit concussion atau gegaran mungkin kerana kepalanya terhentak. Kata doktor lagi, rasa sakit, pening adalah normal jika berlaku sedemikian tetapi anak wajib di periksa dengan teliti jika berlaku sebarang kemalangan seperti ini.

 Nasib baik anak saya tak apa-apa. Waktu anak-anak saya mandi di pantai hari tu pun saya memang perhatikan dari jauh sebab dah lah hari tu kecoh di pd ada buaya.

Saya memang tak nak mandi sebab malas nak tukar baju , nak mandi semula kat tempat macam ni. Jadi kerja saya hanya perhatikan 4 beradik tu main dalam air. Waktu ni pun kita kena jaga-jaga sebab kalau terleka , macam-macam boleh berlaku.

Kesimpulannya sedikit pengajaran yang saya dapati dari insiden kemalangan anak kecik saya hari tu :

1. Perhatikan anak anda  ketika mereka bermain tak kira samada di rumah atau di tempat awam.kemlanagn boleh berlaku di mana saja walaupun di rumah.

2. Jika di tadika, guru tadika seharusnya lebih mengawasi kanak-kanak kerana sifat kanak-kanak itu sendiri suka mencuba sesuatu yang mencabar.

3. Jika sesuatu kemalangan terjadi seperti anak terjatuh, lihat keadaan anak ketika itu samada mereka mengadu sakit sepanjang masa atau memberikan tanda yang lain seperti pening, nak muntah, kurang aktif , nak tidur dan muntah.

4.Jangan berlengah untuk mendapatkan pemeriksaan kerana kadang-kadang kemalangan kecil boleh menyebabkan kemerosotan kesihatan yang tidak di jangka.

5. Minta penjaga berikan perhatian sebagai peringatan supaya mengawasi kanak-kanak yang leka bermain. Kadang-kadang bila terlalu ramai kanak-kanak, ada yang terlupa mengawasi kanak-kanak yang super aktif.

Itu saja hari ini.Hari pun dah pagi dan jam menunjukkan pukul 6.22. Saya tutup dulu tirai hari ini.

Jumpa lagi.

Kak Rahimah

rahimah

Seorang surirumah sepenuh masa semenjak penghujung 2009 yang menjalankan perniagaan internet.Kesemua produk yang ada di laman web telah di uji terlebih dahulu sebelum di pasarkan untuk kepuasan pelanggan.Dapatkan tips , update dan promosi dengan melanggan newsletter mysetbersalin.com secara percuma.

More Posts - Website

1 2

Bulk Email Sender