Posts Tagged ‘ubat nyamuk’

Bahaya racun serangga

Hampir 2 minggu saya tak usik blog saya yang dah mula berabuk dan bersawang. Bukan saya not available cuma banyak perkara terjadi dalam masa 2 minggu lepas.

Tiap kali cuba menulis saya padam balik…dah tulis separuh jalan pun saya pada padamkan balik…apa jadi pada diri ku :) Banyak perkara saya fikir sebenarnya.Maklumlah minggu ni  saya dah 44 dan melalui fasa kehidupan yang lain.Kena review balik apa yang saya dah buat sepanjang hidup dan cari kelemahan-kelemahan diri yang kena di perbaiki.Kira musabahah diri la.

Alhamdulillah pagi ni saya dapat luangkan sikit masa untuk panaskan balik blog ni. Minggu ni kejap panas kejap sejuk.Siang memang confirm mendung sampai saya batuk-batuk. Cuma saya perasan malam banyak nyamuk.

So apa saya buat , selepas maghrib saya sembur ubat nyamuk dalam bilik dan tutup pintu sehinga masuk waktu nak tidur.Takut kena denggi sebab pernah kawan saya dulu masuk hospital dengan bekalan ubat panadol hospital  yang boleh buat saya terbeliak .Denggi tak ada ubat.Apa hospital buat cuma pastikan suhu badan pesakit tak naik semula.Masuk air atau panadol je ubatnya.

Contoh salah satu ubat nyamuk ialah jenis aerosol ni..selalu keluar kat tv..kiranya glamour la ubat nyamuk ni

 

 

Kalau yang kurang glamor tapi masih lagi di gunakan terutama bila balik kampung jenis yg lingkaran tu . Ni gambar cun ubat nyamuk tu jenis tu pulak..selalunya orang pakai fumakilla..yang gambar gajah tu le

 

Bagaimanapun untuk pengetahuan anda semua penyembur ubat nyamuk ada bahan kimia yang kurang elok untuk kesihatan iaitu piretroid Namanya pun ubat nyamuk..khas untuk nyamuk yang sakit kan? ..he he. Walaupun ia tak la merbahaya sangat tapi ada dos-dos tertentu yang boleh menyebabkan keracunan.

Tanda-tandanya kalau nak tau rasa mual-mual dan nak muntah ( mcm orang mengandung )atau ciri birit.Sangat bahaya jika anda ada anak yang mengidap asma sebab pernafasan boleh tersekat.Juga boleh sebabkan sawan atau koma . Kalau anak anda terkena semburan ubat nyamuk ni seeloknya cuci terus dengan air dan sabun baju kena basuh semula bersih-bersih.Kalau terkan mata cuci dengan air 15 minit. Atau bawa aje ke klinik jika nampak kurang menyenangkan.

Info yang lebih banyak saya linkkan terus ke ruangan ni sebab panjang saya nak tulis satu-satu. Saya memang tulis santai aje dalam blog saya ni.

Itu saja sebab batuk dah makin teruk sebab tak ambik ubat lansung. Nak ke klinik malas. Semuanya ku malas…apa nak jadi.

Kak Rahimah

P/S : Jangan sembur ubat nyamuk waktu kita baru nak tidur ye :)..ingat tu

 

rahimah

Seorang surirumah sepenuh masa semenjak penghujung 2009 yang menjalankan perniagaan internet.Kesemua produk yang ada di laman web telah di uji terlebih dahulu sebelum di pasarkan untuk kepuasan pelanggan.Dapatkan tips , update dan promosi dengan melanggan newsletter mysetbersalin.com secara percuma.

More Posts - Website

Bulk Email Sender