3 Petua kurangkan sakit bersalin

Tips kali ni pendek sahaja.Tak adalah susah sangat cuma nak berkongsi apa yg di praktikkan waktu tengah sakit.Caranya ;

1.Sebelum pergi ke hospital, sediakan air selusuh,isi dalam botol dan bawa sekali ke hospital.Bila rasa sakit, minum air tu.Kebanyakan nurse pun tahu dan suruh kita minum air tu bila kita sakit.Jangan bimbang bawak je kat dalam labour room.

2.Masa dekat atas katil, bila rasa sakit datang ubah posisi berbaring.Baring ke kiri dan bukan ke kanan supaya jantung kita tak terhimpit untuk pam darah.

3.Bacalah surah maryam dan beberapa surah lagi berulang-ulang sehingga sakit tak terasa sangat.

Insyaallah sakit akan terasa reda. Jangan bimbang kalau rasa sakit sebab itu tandanya berlakunya penguncupan otot sebab baby kita dah nak melawat dunia baru dah sangat dah masa tu..

Balik dari raya haji nanti, saya postkan lagi pasal sakit bersalin ni ye.Tungguuuu…..

Pakar bersalin cyber,

Kak Rahimah

Comments

  1. jam says

    jantung belah kiri badan.
    kalau baring belah posisi kiri bukanke jantung akan terhimpit?
    saya pun x pasti,mcm mana kebenarannya, tapi agak khuathir.

  2. rahimah says

    Hai Jam,

    Itulah yg nurse suruh buat tiap kali masuk labour room dan tak pernah ke kanan.Memang insyaallah memang reda skit tu bila kita mengiringkan badan ke kiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ 9 = 18