Tips Merawat Masalah Bentan Sewaktu Dalam Pantang

tips elakkan bentan
tips elakkan bentan

Assalamualaikum.

Hari ni saya nak tulis sedikit petua orang dulu-dulu cara nak merawat bentan. Masalah bentan ni mungkin tiada dalam perubatan kerana menurut doktor ibu yang baru lepas bersalin tersebut mungkin terkena jangkitan kuman pada saluran peranakan .

Kalau orang dulu-dulu bentang terjadi  bila pantang larang selepas bersalin tidak di ikuti atau di langgar tanpa kita sedari.Mengikut orang tua dulu-dulu, jika kita terambil makanan sejuk yang tak boleh di makan selepas bersalin kita kita mungkin tiba-tiba rasa sejuk seperti mahu pitam.

Wanita lepas bersalin juga mesti memakai baju panas supaya angin sejuk tidak terkena pada badan. Begitu juga jika kita terlanggar sesuatu di hujung ibu jari kaki ketika masih dalam pantang.Orang dulu-dulu sewaktu dalam pantang tidak di benarkan langsung untuk berjalan-jalan atau turun naik tangga dengan ketat.

Di takuti ibu dalam pantang terjatuh walaupun dalam kedudukan yang rendah kerana ada kes kematian yang berlaku walaupun hanya terjatuh sedikit.Ini mungkin kerana kesihatan wanita tersebut belum pulih sepenuhnya dan masih sangat lemah untuk berjalan.

Cara tradisional mengatasi masalah bentan secara tiba-tiba ketika dalam pantang.

Menurut rakan saya, sebaik terasa sejuk tiba-tiba beliau cepat-cepat buat air kopi panas dan minum beberapa cawan untuk menghangatkan kembali badan.

Rakan saya juga  menyapu minyak panas( minyak untuk urut sewaktu dalam pantang )di seluruh badan. Beliau juga memakai baju panas berlapis-lapis, bersetokin dan berselimut. Bayangkan rasa sejuk melampau yang tiba-tiba hingga beliau terpaksa berselimut tebal walaupun memakai baju panas ketika itu.

Jika ada pembantu, mintak mereka gosokkan sedikit kunyit hidup dengan kapur makan lalu di sapu pada kuku kaki dan tangan. Apa sebab guna kunyit hidup dan kapur saya kurang pasti tetapi ikut pengalaman saya jika kita terkena bsiul dan bila di sapu pada tempat tersebut kulit di bahagian bisul akan terasa panas.

Petua yang di amalkan oleh rakan saya ini alhamdulillah dapat meredakan rasa sejuk tiba-tiba tersebut . Jika anda tiba-tiba terkena bentan dan berseorangan di rumah anda boleh cuba petua tersebut.

Simple saja tips hari ini. Kita jumpa lagi nanti.

Kak Rahimah

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *